Same shit – but different

sjokobleie3

For mange år siden spiste jeg en nydelig middag på restaurant Palace Grill i Oslo. Dette er absolutt en favoritt restaurant, men de er vel ikke kjent for å være helt A4, for å si det forsiktig.

For å avslutte en nydelig middag fikk vi sjokolademousse til dessert. Det eneste var at den ble servert i en bleie! Dette var lenge før jeg selv ble småbarnfar, så en bleie med sjokolademousse var ikke spesielt ekkelt i min bok. Etter å ha skiftet et betydelig antall bleier etterhvert, må jeg jo selvsagt innrømme at dette har endret seg betraktelig…

Bildet over har jeg tatt selv i helga og selv om sjokolademoussen smakte fortreffelig ble det visuelle inntrykket for mye for kona – hun fikk den servert i glass.

Å manipulere folks sanseinntrykk har jo blitt et populært sidespor til den såkalte molekylære gastronomien og restaurantene El Bulli i Spania og The Fat Duck i England har perfeksjonert denne uttrykkformen. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dette for hvem som helst, men det er uansett et artig tricks i en gourmet-klubb som har kjørt seg fast i sjokolade-fondant og creme brulee.

Her er oppskriften til denne veldig gode sjokolademoussen:

Ingredienser:
225 g mørk sjokolade, i biter
100 g smør, usaltet
0,5 dl sterk kaffe eller espresso
2 plater gelatin
4 stk eggeplomme
6 stk eggehvite

Utstyr:
Kniv til å hakke sjokoladen
Gryte til vannbad
Bolle til vannbad
Visp  til å piske inn eggeplommene
Håndmisker/visp/kjøkkenmaskin til å stivpiske eggehvitene
Slikkepott til å vende inn eggehvitene

Fremgangsmåte:
1. Legg gelatin-platene i kaldt vann og la dem ligge i 5-10 minutt.
2. Kok kaffen og bland den sammen med gelatinen når den er klar.
3. Smelt sjokoladen og smøret over vannbad.
4. Ta vekk bollen fra vannbadet og bland inn eggeplommene.
5. Bland inn kaffe/gelatin-blandingen.
6. La blandingen stå i ca. 30 minutter til den blir romtemperert.
7. Stivpisk eggehvite og vend den inn i sjokolade-blandingen.
8. Hell over i egnede former og sett den i kjøleskapet i ca. 2 timer
9. Ta den ut av kjøleskapet ca. 20 før servering – sjokolademousse smaker bedre når den ikke er helt kjøleskapskald.

Enjoy!

Ps. Jeg vil til slutt vise et mer tradisjonelt bilde av sjokolademousse. Moussen smaker det samme, men det er vel kanskje ikke noe tvil om hvilken du ville valgt….
mousse

4 Responses to Same shit – but different

  1. Dag Thomas Olsen

    Oh my! Jeg hadde ikke klart å ta en bit av det der samme hvor glad jeg er i sjokolade :) – Men blir som du sier, inntrykket spiller utrolig stor rolle når man spiser. Som på alle de amerikanske kokkeprogrammene av forskjellige slag når de i en episode spiser i mørket – og smaker oppleves totalt annerledes da man bare trenger fokusere på smaken. Spennende!

    • admin

      Hehe… jeg har fått mange «kvalme» tilbakemeldinger på twitter i dag :-)

  2. Kenneth

    hehe, skikkelig nasty :) tror jeg hadde kastet opp om jeg hadde fått den bleien med sjokolade.

  3. Pingback: Knivskolen, del 1: Få overtalt ektefellen! | Hobbykokken

Legg inn en kommentar