Knivskolen, del 1: Få overtalt ektefellen!

 

Det finnes utrolig mye forskjellig kjøkkenutstyr å få kjøpt fra det veldig billige til det ekstremt dyre. På noen ting synes jeg ikke det noe særlig forhold mellom pris og kvalitet, mens på andre ting er det en utrolig stor forskjell. Kjøkkenkniver er redskaper som det som regel er god sammenheng mellom pris og kvalitet – så mitt råd når du skal kjøpe deg en ny kniv: kjøp så dyr kniv du føler du har råd til!

Nesten halvparten av alt arbeidet du gjør på kjøkkenet, gjør du med en kniv. Så da sier det seg selv at det er vel verdt pengene å investere litt samtidig som du må bruke god tid til å finne kniven som passer for deg. Det er mange ting å ta hensyn til:

  • Hvor mange kniver trenger du – egentlig?
  • Hvor mange i huset er det som skal bruke kniven(e)?
  • Er du en person som er flink til å vedlikeholde ting?
  • Blir du skremt av tanken på å skjerpe knivene dine før og etter bruk?
  • Klarer du å holde knivene unna oppvaskmaskinen?
  • Hvor mye penger er du villig til å bruke på nye kniver?

Alle disse punktene skal jeg gå gjennom i de neste artiklene i “Knivskolen”, men det er jo uansett tung du kan begynne å tenke gjennom allerede nå. Et god redskap gir generelt større motivasjonen til å drive med noe, men på kjøkkenet vil jeg hevde at dette gjelder i særlig grad for kniver. En god kniv motiverer til å lage mat og ikke minst: det motiverer til å lære seg god teknikk. Fordelene ved å lære seg god knivteknikk er mange:

  • En nesten like viktig sans som smakssansen når man spiser, er synet. Noe jeg demonstrerte til gangs i mitt artikkel “Same shit, but different“. Ved å kutte jevnt og i like store stykker forbedrer man inntrykket av det man spiser.
  • Når man kan bruke en kniv ordentlig reduseres arbeidstiden betraktelig. Det går rett og slett fortere å lage mat, og det regner jeg med at vil være en kjempe-pluss for de fleste.
  • Sikkerhet. Man kutter seg mye sjeldnere hvis man er flink med kniv. Det er nesten utelukkende metall-bokser jeg kutter meg på for tiden.

I del 2 skal jeg fortelle litt om de forskjellige knivtypene, hvilke som brukes til hva og ikke minst hovedforskjellene på japanske og europeiske kniver. Stay tuned…..

3 Responses to Knivskolen, del 1: Få overtalt ektefellen!

  1. Kari Receptomaten

    Bra inlägg! Här kommer jag följa med glädje och hänvisa folk till!

  2. Morten Pedersen

    Vi ser fram til å lese alle innleggene om kniver.

  3. Tor A H.

    Det var ett video innlegg på dinside eller noe sånn for en liten stund siden.
    Der ble det tatt opp forskjell på dyre og billige kniver. (japanske kniver ble tatt opp)
    Han karen i videoen solgte da “dyre” kvalitets kniver, som sa at du kunne få en like skarp og god kniv på billig kniver, men du måtte kanskje slipe kniven skikkelig hver 6mnd.
    Det som ofte finnes på billige kniver er dårlig slipt egg.
    Så kjøper du en billig kniv å sliper den skikkelig, vil du sitte igjen med ett like bra produkt som en “kvalitets” kniv.
    BORTSETT fra at du da må slipe billige kniven oftere. (kommer ann på stål kvaliteten)

Legg inn en kommentar