Fornem omelett

Jeg fikk et spørsmål på twitter i går om hvordan man lager en mest mulig luftig omelett og her er svaret. Jeg kan dessverre ikke garantere egne bloggposter som svar på alle twitter-spørsmål, men akkurat denne omeletten er en favoritt, så derfor var jeg ikke vanskelig å be.

I prakisis er denne omeletten nærmest en sufflé og hva blir vel mer luftig enn en sufflé. Oppskriften har jeg fra Eyvind Hellstrøms “Enkel og perfekt”, og han hadde den igjen fra den franske mesteren Michel Troisgros. Jeg har (som alltid) forandret litt på den, så den er ikke helt lik originalen. Det gjelder imdlertid bare osten og krydderet.

Ingredienser:

2,5 dl melk
60 g smør
4 egg
40 g mel
80 g Jarlsberg, revet
30 g Parmesan, revet
smør til steking
salt
kvernet pepper
1 krm muskatnøtt (krm = kryddermål. 1 krm er 1/5 teskje).

Varm opp ovnen på forhånd til 200 grader (ikke varmluft). For at dette skal bli lettest mulig å gjennomføre, anbefaler jeg at du lager en såkalt mise en place på forhånd. Det vil si at du skiller eggene på forhånd og legger dem i skåler. Vei opp melet og riv osten.

  1. Skill eggeplomme og eggehvite.
  2. Kok så opp melk og smør på middels sterk varme.
  3. Rør inn melet i melk/smør blandingen til du før en jevn masse.
  4. Rør inn Jarlsberg-osten til den har smeltet helt.
  5. Rør inn eggeplommene en etter en til du har en jevn masse.
  6. La blandingen stå i ca. 10 minutter på kjøkkenbenken så den blir litt kaldere.
  7. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i resten av røren.
  8. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
  9. Smelt litt smør i en panne som er ca. 20-22 cm i diameter. Helt røren oppi panna og dryss over revet Parmesan-ost.
  10. Stek i ovnen i ca. 10-12 minutt til den er gylden-brun på toppen.
  11. Serveres umiddelbart.

Enjoy!

3 Responses to Fornem omelett

  1. Thomas

    Har også fått dilla på denne og nå kan jeg ikke lage vanlig omelett lengre:-) Pleier å variere litt på ostetype. Cheddar er favoritt så langt.

  2. olasva

    hei! prøvde ut denne oppskriften i dag. det ble kjempesuksess!!! byttet ut parmesan og jarlsberg med vanlig norvegia, men det ble godt alikevell. denne blir nok en favoritt her i huset fra nå av. blir nok ikke flere tørre omeletter her i huset lenger nei!

    håper på kommentar tilbake på min blogg. sliter med å få både kommentarer og følgere.

    blogges.

  3. Silje

    Ayyyy caramba!! BESTE jeg har smakt! Veldig stolt av meg selv nå. Byttet ut jarlsberg med fersk mozzarella, da det var det som fantes, og kjørte heftig på med parmesan.. Nydelig!! Takk!

Legg inn en kommentar