Fastelavnsboller de luxe

IMG_1542

På søndag er det fastelavn og en fantastisk mulighet til å bake. Det er mange som gruer seg litt til merkedager hvor det er forventet at man skal bake, men hvis du følger noen enkle regler så pleier det å gå bra hver gang. Det viktigste med baking er å ta seg god tid, ikke bruke for høy temperatur og ikke minst å bruke gode råvarer.

En standard oppskrift på fastelavnsboller inkluderer boller, pisket krem og syltetøy. Bolleoppskriften jeg bruker her er fra Åpent Bakeri-boka, syltetøyet er laget av bringebbær og kremen er egentlig ikke bare en krem, men det som på fagspråket heter Créme Pâtissiére. Det finnes forskjellige varianter av creme patissiére, men i min versjon bruker du 50/50 med pisket kremfløte og vaniljekrem. Det smaker fantastisk godt og så blir det ikke fullt så vammelt som ren pisket krem har en tendens til å bli.

Oppskriften gir 12-16 store boller.

Bolleoppskrift
6 dl H-melk
1 kg hvetemel
150 g sukker
150 g smør, romtemperert
3 ts kardemomme
3 ts salt
1 egg
50 g fersk gjær for søtbakst (de røde pakkene fra Idun)

  • Varm melken til den er lunken og holder ca. 30 grader.
  • Bland sammen alle ingdrediensene, bortsett fra smør, og tilsett melk. Elt på lav hastighet i ca. 5 minutter.
  • Tilsett smøret og elte videre i ca. fem minutter til alt smøret har blandet seg med deigen og du har en glatt og smidig deig.
  • La heve i en bolle dekket med plast i ca. 1 time.
  • Ta deigen ut av bollen og del den i passende biter. Hvis du har en kjøkkenvekt i nærheten så pleier jeg å dele opp bollene i stykker på ca. 120 gram.
  • Ha bollene på et brett med bakepapir og dekk med ett kjøkkenhåndkle. La heve i ca. 45 minutt.
  • Skru på ovnen til 180 grader uten varmluft.
  • Pensle med sammenpisket egg og stek på 180 grader i ca. 20 minutter til bollene er gyldne.

Creme Patissiere

Vaniljekrem
6 eggeplommer
125 g sukker (det tilsvarer snaue 2 dl sukker)
15 g maizenna
5 dl H-melk
1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte:

  • Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, enten med baksiden/ryggen av kniven eller med en teskje. Ikke kast vaniljestangen, de skal få lov til å koke med melken.
  • Pisk sammen vaniljefrø, sukker, eggeplommer og maizenna til en jevn og luftig eggedosis.
  • Kok opp melka sammen med vaniljestangen på middels sterk varme. Ta ut vaniljestengene og hell melka forsiktig over eggedosisen mens du rører kontinuerlig.
  • Ha eggedosis/melkeblandingen tilbake i gryta og varm opp på middels sterk varme under kontinuerlig omrøring til det begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer er det bare å finne det frem – eggeblandinger tykner ved 83 grader. Den slår seg imidlertid ved 85 grader, så her gjelder det å følge med.
  • Nå vaniljekremen har tyknet er det bare å sile blandingen og helle det over i en mugge eller på et glass og la det avkjøles.
Kremfløte
  • Bruk 3 dl kjøleskapskald kremfløte.
  • Pisk kremfløte til den er stiv.
Nå blander du vaniljekremen og den stivpiskede kremfløten sammen med en slikkepott til du har en jevn masse. Du kan enten bruke en skje for å smøre på kremen eller du kan helle kremen over i en sprøytepose.
Montering:
  •  Del bollene i to.
  • Ha på litt syltetøy på hver side.
  • Ha på Creme Patissiere på bunnen.
  • Ha på toppen og strø med litt melis.
Enjoy!

24 Responses to Fastelavnsboller de luxe

  1. Eva

    Herregud, det ser helt himmelsk ut! Har aldri laget creme patisserie før, jeg syns det virker litt skremmende, men jeg lagde vaniljekrem for første gang for et par uker siden, og det gikk bra, så kanskje dette også går bra?

    • hobbykokken

      Selvfølgelig går det bra – du er jo kjempeflink ;-)

  2. Oda

    Fy fillern! Har ikke tid til å skrive noe mer; må bake! :)

    • hobbykokken

      Takk skal du ha – boller til folket! ;-)

  3. Ina

    Hei du! Dette så fristende ut! Jeg ser at du har skrevet maizenna i oppskriften, men ikke når du tilsetter den under punktet fremgangsmåte. Selv tilsetter jeg maizenna når jeg pisker egg og sukker til eggedosis – det fungerer fint.

    Ser fristende ut!

    • hobbykokken

      Takk skal du ha, Ina ;-) Jeg har rettet det opp nå..

  4. marita

    lurer på om du vet om man kan erstatte vaniljestangen, med ekte vaniljesukker istedet og evt hvor mye? har kjøpt ekte vaniljesukker på apoteket og fikk vite at det kunne erstatte vaniljestang i oppskrifter, men aner jo ikke mengdeforskjellen..

  5. mia

    fasteLAVN!!!! ikke fastelavEn!!!!!!!!!
    Tross skrivefeil ser det dog ut som en bolle som kan gå ned på høykant:)

  6. Nikolai Hoftun

    Skal prøve ut denne. Bolleoppskriften moren min har er rundstykker med noen teskje sukker, fra gammel husmorsbok så er vel beregnet på fattige kår i gamle dager.

  7. Pingback: Bollefest | Enestående Mat

  8. hkh

    Dissa va berre heaven :) nam nam :))) kjempego vaniljekrem va d me :D

  9. May Kristin

    Disse kunne jeg nok spist til jeg fikk skikkelig mageknip, og fortsatt syntes at det var vel verdt det! :)

  10. gyldenkron

    Hei :) Jeg lurer på, det egget som står i oppskrifta, skal det i deigen, eller skal det brukes til pensling? Og løser du gjæren opp i melka, eller blander du den i deigen først? (Jeg smuldrer alltid gjær sammen med sukker og lar det bli flytende, før jeg tar i væske)

  11. May Britt

    Hei. Fin oppskrift. Er midt i bakingen av den nå, og har bare et par tilbakemeldinger. Det er to ting som gjør det mulig å feile denne oppskriften.
    1. I fremgangsmåten til bollene er det ikke nevnt når gjæren skal i. Det kan være greit å spesifisere at gjæren skal blandes ut i den lunkne melken når man bruker fersk gjær. Hadde jeg fulgt oppskriften etter punkt og prikke uten å vite bedre, ville jeg hatt mel, sukker, osv OG fersk gjær i bollen og blandet sammen før jeg blandet i melken.

    2. Egget er listet opp i bolleoppskriften. Selv om jeg leste gjennom oppskriften et par ganger før jeg begynte, tenkte jeg ikke på at egget som er listet i ingrediensene, er det egget jeg skulle bruke til å pensle bollene med. Siden det ikke stod 1 egg (til pensling), hadde jeg det i bollen når jeg blandet alle ingrediensene utenom melken sammen i første steget
    Satser på jeg får jevnet ut fuktigheten i deigen med litt ekstra mel, men det er jo selvsagt dumt å måtte «fikse» deigen midt i.

    Ellers håper jeg det blir gode boller, selv om jeg jo får en litt annerledes deig enn jeg skulle.

    • hobbykokken

      Hei!

      Gjæren skal i sammen med alle de andre ingrediensene. At gjæren skal blandes ut med den lunkne melken er en gammel myte som ikke gjøres at profesjonelle bakere i det hele tatt. Henviser bl. a. til bakebøkene til Morten Schakenda og Øyvind Lofthus ang. dette. Men jeg skal jeg presisere det mer i oppskriften ;-)

      Egget skal i deigen, ja. Upresist skrevet av meg, jeg skal få inn å endre på fremgangsmåten ;-)

      Håper det smaker – takk for tilbakemeldingen ;-)

  12. Rikard

    Hei! Da er bollane i boks! Bakte i lag med kona som insisterte på å smelte smøret og så varme opp melka i lag med smøret. Fordeler/ulemper? Bollane smakte uansett bra! Er spent på om vi får til kremen i morgon!

    • hobbykokken

      Grunnen til at man tar smøret i til slutt et at fett hemmer glutenbindingene i melet. Derfor pleier bakere å ta i fett i søtbakst helt til slutt for å få best mulig resultat. Begge deler smaker selvsagt veldig godt, men dere kan nok oppnå litt mer luftig og saftig resultat ved å ta i smøret helt til slutt ;-)

  13. gyldenkron

    Bollene ble supergode. Jeg blanda som sagt gjæren med sukker og lot det smelte, før jeg hadde i mel, kardemomme, egg, sukker og salt. Store, fine boller. Vaniljekremen er også laget, men ikke smakt på enda.

  14. Eirik M

    Hei.

    Blir bra boller det her, men oppskriften kan trenge en liten «oppstramming».

    1) Foreslår at du erstatter teksten «1 egg» med «1 egg (til pensling av bollene)».
    2) Foreslår at du anbefaler at smøret som benyttes bør være usaltet. 3ts med salt + saltet smør kan bli i overkant mye salt.
    3) Blander du gjæren rett i tørrblandingen eller rører du den ut i den lunkne melken? Dette bør tydelig fremgå i oppskriften (jeg gjorde som jeg alltid gjør og rørte gjæren ut i melken).
    4) Hvorfor siler du blandingen? Etter at den er tyknet er det ikke lett å få den gjennom en sil, er det vel?

    Forøvrig ble bollene og kremen en suksess, så takk for oppskriften :-)

  15. Eirik M

    Argh,

    Så fra kommentarene dine at du har svart på spørsmålet om gjæren og at egget faktisk skal i deigen. Vel, vel, sånn går det når man ikke leser hele blogginnlegget grundig.

    Resten håper jeg du tar deg tid til å kommentere :-)

  16. Joakim

    Det gleder meg at du fremmer ordentlig kokkekunst, som det å lage vaniljekrem, til folk flest ;-)

    • hobbykokken

      Godt å høre – her hjemme lager vi all mat fra bunnen av ;-)

  17. Pingback: Oppskriftsonsdag : Fastelavnsboller

Legg inn en kommentar