Anbefaling av trykkoker

23 Flares Filament.io 23 Flares ×

Foto: Produsentene

I den siste tiden har jeg fått mange henvendelser om å anbefale trykkokere, så da kan jeg jo like gjerne svare i form av et eget innlegg om det.

Det første jeg må si er at jeg ikke har noe særlig erfaring med de forskjellige merkene, selv har jeg kjøpt to trykkokere som jeg er svært fornøyd med og de er begge av det tyske merket WMF. Disse er i utgangspunktet de dyreste på markedet, men de er ofte på tilbud så i begge tilfellene har jeg slått til å gode tilbud i nettbutikker.

Størrelse
Det kanskje viktigste valget du gjør når du skal velge en trykkoker er størrelsen. De finnes hovedsakelig i tre størrelser: 4,5 liter, 6,5 liter og 8,5 liter. Selv har jeg en på 4,5 liter og en på 6,5 liter og det er nok den på 4,5 liter som er mest i bruk i hverdagen. Det var 6,5 literen som kom først i hus, men etter at jeg kjøpte 4,5 literen har storebror blitt brukt mest til kraftkoking. For en familie på 3-4 stykker vil jeg anbefale en 4,5 liters trykkoker, mens hvis du skal koke mye kraft og har en stor familie så ville jeg ha gått opp en størrelse. Jeg kjenner ingen som har en 8,5 liters gryte, men når man koker kraft er jo ofte mottoet jo større jo bedre når det kommer til gryter.

Temperatur
Når man snakker om fullt trykk i en trykkoker har det blitt en bransjestandard at man da snakker om 1 bars (15 psi) trykk ved fullt trykk. Ved  1 bars trykk er kokepunktet for vann 120 grader og når man hører at trykkoking reduserer koketiden med 70-80% prosent så er det ved denne temperatturen det er snakk om. Det er viktig at du spør selgeren eller sjekker bruksanvisningen for å se hvor høyt trykk trykkoker klarer å lage. Jeg har lagt merke til at noen av de billigere trykkokerne ikke holder 1 bars trykk ved fullt trykk og det vil påvirke koketiden på oppskriftene du lager.

Kvalitet på stålet
Jeg tar utgangspunkt i at alle trykkokere som er tillatt å selge i Norge er trygge og at selv om kvaliteten på stålet varierer så påvirker ikke dette sikkerheten ved bruk av trykkokeren. Kvaliteten/massetettheten påvirker imidlertid hvor lett noe brenner seg fast til gryten så hvis du skal bruke den som vanlig gryte innimellom ville jeg kjøpt en gryte av samme kvalitet på stålet som du ville ha gjort hvis du ikke skulle bruke den til trykkoking. Pass på å sjekke av stålet kan brukes til induksjon hvis der er akutelt for deg.

Ventiler
Før i tiden var vektbelastet og ikke fjærbelastet slik de er i dag. Hvis det mot formodning skulle finnes noen trykkokere med vektbelastede ventiler i dag ville jeg har styrt unna. De ulykkene som var med trykkokere tidligere var med vektbelastede ventiler og da man gikk over til fjærbelastede ventiler holdt trykkokere-kritikerne kjeft og siden har nesten ingen hør fra dem.

Tilbehør
Det er ikke så mye ekstra tilbehør som finnes til trykkokere, med det er snakk om en innsats og en rist. Jeg anbfaler begge deler for å få fullt utbytte av trykkokeren din. Hvis man f. eks. skal lage lemon curd, risgrøt eller syltetøy vil glassene sprekke hvis man har dem direkte på bunnen, så derfor er det viktig å få dem litt opp i høyden. Dette ekstrautstyret koster 2-300 kroner til sammen.

Pris
Trykkokere i Norge koster fra 500 kr (IKEA) til 2200 kr (WMF). Jeg anbefaler å bruke kelkoo.no eller prisjakt.no og søke på trykkoker for å sammenlikne pris og egenskaper på de forskjellige. Under forutsetningen at de klarer å genere fullt trykk (1 bar) er det ingenting i veien for å kjøpe trykkokere i den nederste delen av prisskalaen.

Kom gjerne med spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe informasjon som du synes mangler i dette innlegget.

Lykke til!

Print Friendly

29 Responses to Anbefaling av trykkoker

  1. Kristian

    Veldig bra. Lenge leve trykkokeren!

    Jeg har også en WMF og er storfornøyd med den.

    Pirk; når det er snakk om trykk er det 1 bar overtrykk. Siden vi har 1 bar trykk rundt oss i hverdagen vil det si at trykket inni trykkokeren er 2 bar. (utlendingene bruker ofte PSI, 1 bar er omtrent 15PSI)

    Hvis noen syns dobbelt trykk av omgivelsene ikke høres så mye ut, blir det fort mange kilo å holde på. Lokket til en 22cm WMF er utsatt for 380kg ved 1 bar overtrykk…

  2. Svein

    Er det noen som har erfaringer med IKEA sin trykkkoker? Den er billig, men spørsmålet er jo om den holder mål :-)

  3. Mai

    Hei igjen:)

    Skriver under feil innlegg, men ville bare si at de sjokoladekjeksene dine var utrolig vellykkede! (3-2-1 kjeks…….) Jeg har aldri før opplevd å bli så mye mast på om at jeg må lage dem, og heldigvis så har jeg hatt deigen liggende klar i kjøleskapet, så da har det bare vært for meg å ta den ut, forme den til kjeks, og steke dem til ca. angitt tid.

    Nam, nam!!!! :)

    Jeg liker virkelig bloggen din!!! Og oppskriftene dine, du har virkelig lagt ned mye omsorg og arbeid bak maten du presenterer her. Og jeg liker også historiene du presenterer i forveien, eller tankene du deler:)

    Takk for en vellykket kveld etter kveld etter kveld… ;)

  4. Jonas

    Foreldrene mine har en Tefal trykkoker og jeg har en WMF. Jeg har laget løksuppe med begge trykkokeren og med Tefal blir løksmaken hengende igjen i gummiringen. Dette merker jeg tilnærmet ingenting til med WMF. Ellers gir WMF inntrykk av mye bedre byggekvalitet.

  5. Kristian

    Jeg har skjønt at WMF er det store merket når det gjelder trykkokere. De kommer i tre serier, Perfect Plus, Perfect Pro og Perfect Ultra. Hvilken serie bruker du? Ellers vil jeg takke for en meget bra blogg, som jeg stadig er innom!

    Kristian

    • Hobbykokken

      Hei!

      Tusen takk for komplimenter – veldig hyggelig ;-)

      Jeg har to trykkokere fra WMF. Den ene er en 6,5 liters Perfect Plus og den andre er en 4,5 liters Perfect Pro. Jeg er mest fornøyd med Perfect Pro, det det er mulig å mekanisk stille inn helt og halvt trykk. Byggekvaliteten virker også litt mer solid, selv om begge er veldig gode. Perfect Ultra har jeg prøvd hos venner og den er identisk med Perfect Pro bortsett fra et digitalt display på toppen som fungerer som timer.

      Jeg har ingen tilknytning til WMF overhodet, så det føles litt rart å hele tiden anbefale dem. Grunnen er rett og slett at jeg har fått begge to i gave av henholdsvis foreldre og kone og da er det jo ikke mye valg man har ;-)

      Jeg har prøvd noen andre merker og så langt virker WMF mest solid. Jeg er veldig interessert i å prøve et sveitsisk merke som heter Kuhn Rikon, men det selges dessverre ikke i Norge foreløpig.

  6. Knut

    Kan anbefale Kuhn Rikon til de som er interessert, kjøpte selv en 6 liter 24 cm med to sidehåndtak. Virker solid og gjør jobben samtidig som den er lekker(uten at det burde ha noe å si). Men kan ikke gjøre sammenligninger da jeg ikke har prøvd andre merker… Brukes ca fire ganger i uka, stort sett med inspirasjon fra hobbykokken:)
    Strålende blogg.

  7. Anna

    Hvor får man kjøpt tilbehør til WMF-kokerne? Mulig jeg er dårlig til å lete, men finner ikke risten du snakker om. :-)

  8. Karsten

    Må en bruke rist,fulgte ikke med.Har en Tefal.

  9. Øyvind

    Nokon som har erfaring med Funktion sin trykkoker på 6-liter? Det virkar som om om min ikkje klarer å halde på trykket skikkelig då eg må ha induksjonstoppen på 6 av 9 (plata har også eit boost-trinn) for at den raude låseventilen ikkje skal dette ned. Er det meininga at den raude låseventilen skal stikke ut av lokket heile koketida? Eg forsøkte det på risgrøt i dag, og med ein gang eg kom noko lavere enn styrke 6 på plata datt låseventilen ned. Etter 15 minutt var grauten 80% ferdigkokt og det blei alt for mykje veske. Eg måtte legge til 10 minutt på koketida for at grauten skulle få korrekt konsistens og bli gjennomkokt.
    Det gjekk med 4-5 dl vatn i kjelen.

    Eg satte trykkvelgeren i posisjon 2, skrudde plata på 9 for å få eit rask oppkok, det kom dam både frå låseventilen(mykje) og arbeidsventilen(litt) inntil låseventilen tetta seg og det kom mykje damp frå arbeidsventilen. Eg skrudde ned varmen men ved styrke 5 datt låseventilen ned igjen. Det kom også ein del damp ut av handtaket. Det såg ikkje ut til å komme frå pakininga under lokket, men frå sjølve låsemekanisma. Er det slik med din også, eller er min defekt? Ved vanleg koking av mat brukar eg 4-5 i styrke, so synest det er rart at trykkokeren må stå på 6!

    Eg har denne i 6-litersutgave: http://www.jernia.no/k/ki.aspx?sku=618811

  10. Per Søderlind

    Jeg er veldig fornøyd med min Kuhn Rikon. Kjøpt fra Amazon, de leverer til Norge. Inkl boka «Cooking Under Pressure (20th Anniversary Edition)» kostet den $375 (ca 2300 NOK), det er inkl frakt og norsk mva («toll»)

  11. Toove

    Jeg har også gått til innkjøp av en trykkoker type Perfect Plus. Veldig fornøyd. Har også skrevet blogginnlegg om trykkokere og prøver å sammenligne med saktekokere. For den som lager mye gryteretter og er kvikk om morran før jobb, og ønsker å komme hjem til ferdig mat, er kanskje saktekokere bedre?
    Jeg har hvertfall kvitta meg med mikroen for å få plass til en mye mer praktisk innretning, nemlig trykkoker :-)

  12. finn_roen

    Har dere rist nedi WMF perfect pro trykkokeren?
    Jeg har i mange år brukt Høyang sin 8l trykkoker, og denne har en rist i bunn som ligger ca 5cm over bunnen av pannen , jeg har vann opp til risten når jeg koker poteter slik at potetene ikke ligger nedi vannet, på perfect pro 4,5L som jeg kjøpte for noen dager siden fulgte det ikke med noe rist..
    Jeg bruker trykkokeren mest til å koke poteter og grønnsaker..

  13. Pingback: Høgtrykk over kjøkkenet | Far min sitt kjøkken

  14. Stein Arne

    Jeg har 4.5 liter utgaven fra WMF og jeg sliter med at innholdet i kjelen gjerne blir brent i bunnen før jeg har nok varme til at kjelen lukker seg og samler trykk. Særlig når jeg skal lage tomatsaus o.l. Har dere noen gode tips for å unngå dette?

    • Hobbykokken

      Hei! Det skyldes viskositeten i væsken. Jo mer tyktflytende væsken er, jo lengre tid tar det å bygge opp tilstrekkelig trykk og maten blir lettere brent. Jeg anbefaler å evt. å tilsette litt ekstra vann neste gang du lager tomatsaus…

  15. Arne

    Ser at WMF Perfect Pro 6,5l er en induksjonskaserolle. Spørsmålet mitt er (interessen for matlaging er fortsatt litt nyerveret): kan man bruke en slik kaserolle på en vanlig ovn med keramisk topp?

  16. Rebecca

    Hei.

    Min kjæreste ønsker seg trykkoker. Ikke den mest romantiske julegaven, hehe. Det jeg lurer på er om de virker like bra på gasskomfyr? Er det noe ekstra vi må tenke på?

    • Hobbykokken

      Hei!

      En trykkoker fungerer minst like bra på gass som på en vanlig komfyr eller induksjon. Det er egentlig ingenting å tenkte på når det gjelder gass i forhold til trykkoker ;-)

  17. Rebecca

    Hei igjen.

    De sjokoladekjeksene Mai skriver om…. hvor fant hun oppskriften? link??

  18. Rebecca

    Tusen takk for hjelpen :-)

  19. Nils Arild Myklebust

    Hei!
    Har nettopp kjøpt og i dag prøvd en 6,5 l trykkoker «funktion».
    I bruksanvisningen står der IKKE et ord om hvor mye vann det skal i den for koking.
    Har hatt trykkoker i 35 år før, og der var det greit, vann skulle opp til nivå på rista. På den nye er der ikke plass til omtrent noe vann til ristnivå, da denne er motsatt formet (en skål og ikke en rist)
    Hva er riktig?

    • Hobbykokken

      Du må ha minimum 2,5 dl vann for å få opp trykk, men det varierer jo om du skal trykkoke eller trykkdampe…

    • potetkongen

      Jeg har kjøpt funktion sin… Er det mulig att den «skåla» skal ligge opp ned?

  20. Pingback: Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no

Legg inn en kommentar