Karamell-is

Med noen usedvanlig få unntak smaker som regel maten best når man lager det selv og det gjelder absolutt for iskrem også. Oppi alle de fine bildene på matblogger og i glansede kokebøker er det nemlig fort gjort å glemme hva som er viktigst når det gjelder alt vi spiser, og det er selvsagt smaken.

God smak får man av gode råvarer og god teknikk som gjør at man kan balansere smakene og gi maten ønsket konsistens. Her skal jeg vise min variant av karamell-is og det er det amerikanerne ville kalt «trippel-karamell». Her er det nemlig karamell i isblandingen, myk karamell i selve isen og ikke minst karamellsaus på toppen.

Du trenger følgende ingredienser til å lage ca. 1,5 liter is:

150 g sukker
3 dl fløte
5 dl H-melk
6 eggeplommer
50 g glukose eller lys sirup
50-75 g fudge (myke karameller), finhakket

Fremgangsmåte:

  •  Ha 150 g sukker i en tykkbunnet gryte og smelt sukkeret til karamell på middel sterk varme til den er en forholdsvis lys gyldenbrun farge. Ikke rør i karamell mens det holder på, da bare klumper det seg.
  • Når alt sukkeret er oppløst og karamellisert tilsetter du fløten litt etter litt mens du rører hele tiden. Smeltet sukker holder svært høy temperatur selv om det ikke ser sånn ut, det er derfor viktig å ikke helle i all den kalde fløten på en gang men litt av gangen.
  • Tilsett melken, rør rundt og kok opp. Ta av kokeplaten rett etter det har kokt.
  • Ha eggeploommene i en bolle og hell den varme melken over under stadig omrøring til blandingen er jevn.
  • Varm opp røra på middels sterk varme til den begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer skal det vise 80 grader.
  • Avkjøl blandingen og ha i ismaskin. Kjør til du isen blir tykk og har ønsket konsistens.
  • Ta iskrem ut av ismaskinen og bland inn de finhakkede karamellene.
  • Oppbevar isen i frysen frem til den skal brukes.

Ingredienser til karamellsaus

  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl sukker (70 g)
  • 1 dl lys sirup
  • 50 g smør
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts vaniljesukker

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp på middels sterk varme. La småkoke i ca. 10 minutter til sausen begynner å tykne. Kan serveres varm eller kald.

Kos deg!

8 Responses to Karamell-is

  1. Beate

    Hei Olav

    Kan man lage karamellsausen noen dager i forveien? Eller blir kvaliteten best om man serverer det som ferskvare?

    • Hobbykokken

      Ingen problem å lage den noen dager i forveien ;-)

  2. Vibeke

    Laget denne i dag, nyyyydelig!!!

  3. Ingrid

    Hei :) Ser det står Hel melk, og jeg er laktoseintolerant, så må bruke laktosefri melk ( tilsvarer lettmelk ca), hvordan tror du det blir?

  4. Mari-Ann

    Er ingen matlager, og har aldri vært så intressert i mat, enda jeg er 40. Har en sykdom som gjør at noe slikt blir ett tilltak, MEN din flotte, interessante og kunnskap´s rike blogg gjør noe med humøret, insperasjonen og motivasjonen…

    Takk for din blogg finnes :o)

    • Hobbykokken

      Tusen takk for kjempefint kompliment – you made my day ;-)

  5. Ragnhild

    Når skal glykosen tilsettes??

Legg inn en kommentar