Istid

Foto: Erling Hægeland

Dette er ikke en filmanmeldelse, selv om vi riktignok var på kino forleden for å se Istid 4 med 6-åringen. Etter at det kom en ismaskin med kompressor her i huset har det blitt laget litt mer is enn tidligere, for å si det forsiktig. Det totale forbruket av is har nok ikke gått så veldig mye opp, men kvaliteten på isen vi har spist har aldri vært bedre.

Selv er jeg glad i å prøve nye smaker hele tiden, mens andre familiemedlemmer er kanskje litt mer konservative. Vår datter på 6 år har funnet sin foreløpig favoritt og det er jordbærsorbet med vanilje. Selv synes jeg kombinasjonen med litt kaffe og vanilje smaker fantastisk, men denne sommeren kommer det nok til å bli testet mange nye smaker både når det gjelder iskrem og sorbet.

Jeg har etterhvert fått en forholdsvis stor samling med kokebøker og der finnes det mange godsaker. Her har jeg lagd Heston Blumenthals Kanel og vanilje iskrem fra boka «Heston Blumenthal at Home. Jeg pleier å endre litt på oppskrifter jeg kommer over, men denne gangen var det overhodet ikke nødvendig.

Bok: Heston Blumenthal at Home
Oppskrift: Kanel og vanilje iskrem

Ingredienser:
6 stk vaniljestenger, kuttet på langs
360 g H-melk
200 g sukker
35 g melkepulver
840 g kremfløte
2 hele espresso-bønner
1 stk kanelstang

Framgangsmåte:

  • Skrap ut frøene av vaniljestengene og ha dem sammen med vaniljestengene i en gryte. Ha oppi melk, sukker og melkepulveret, skru på middels sterk varme og rør hele tiden til melkepulveret er løst opp.
  • Ha oppi kremfløten, espressobønnene og kanelstangen og kok opp mens du rører jevnlig. Når det koker tar du den vekk fra varmen og heller blandingen over i en bolle. La blandingen avkjøles til romtemperatur ved å ha bollen over en større bolle med isterninger oppi. Deretter tar du plast over og setter i kjøleskapet i minst 2 timer for at smakene skal få satt seg. Jeg pleier selv å la det stå over natten.
  • Skru på ismaskinen din (hvis du har med kompressor) minst 20 minutter før bruk for at den skal være kaldest mulig før du begynner å blande inn is-smeten. Hvis du ikke har ismaskin med kompressor er det viktig å ta isbollen ut av fryseren rett før bruk.
  • Sil iskremblandingen gjennom en fin sil. Mens du siler blandingen anbefales det at du rører rundt med en slikkepott slik at alle vaniljefrøene kommer gjennom silen.
  • Skru på ismaskinen og ha smeten i maskinen i ca. 25 minutt. Etterhvert blir blandingen tykkere mot slutten klarer ikke maskinen å gå rundt lenger – da er det på tide å ta den ut.
  • Bruk en stavmikser og kjør isblandingen i ca. 10 sekunder og så har du isen oppi ismaskinen igjen i ytterligere 10 minutter.
  • Ha iskremen i en boks med lokk og ha den i fryseren minst en 1 time før du skal servere.

Lykke til!

4 Responses to Istid

  1. ToveHD

    Eg har også vorte is-entusiast i sommar! Men stemmer Def at det ikkje skal egg i denne isen? Då må eg prøve den, for eldstemann toler ikkje egg. Mykje heimelaga is er difor off limit for han. Fortsatt god sommar, Olav!

    • Hobbykokken

      Ja, ikke noe egg. Riktig god sommer til deg også, Tove ,-)

  2. Lars Erik

    Hei,
    Hvor finner du melkepulver?
    Heston bruker dette ofte, men jeg har ikke funnet det i noen butikk…

    • Hobbykokken

      Melkepulver = tørrmelk ;-) Tror ikke jeg har vært i en butikk som ikke har det ;-) Merket er Vikig

Legg inn en kommentar