Ostesaus med modernistisk vri

IMG_5496

Etter at Modernist Cuisine at Home (MCAH) kom i hus i november i fjor har jeg hatt det mye gøy på kjøkkenet, gitt. Veldig mange av oppskriftene er lett tilgjengelige og forutsetter ikke så veldig spesielt utstyr. Det er imidlertid noen av oppskriftene som krever litt spesielle ingredienser som ikke akkurat er å få kjøpt på REMA 1000, men det er til gjengjeld desto gøyere når man først får tak i dem.

Dere må gjerne si ifra i kommentarfeltet hvis dere vet om noen andre, men så vidt jeg vet er sousvidenorge.no og handberg.no forløpig de eneste i Norge som tilbyr såkalte hydrokolloider og andre spesialingredienser til privatpersoner. Ostesausen på bildet krever en ingrediens som heter natriumsitrat og det var det dessverre ikke mulig å få tak i i Norge, så da måtte jeg bestille fra USA og ModernistPantry.com. Leveringstiden er lang og frakten kostet mer enn varen, så jeg foretrekker å kjøpe i Norge når det er mulig.

Andre bruksområdet for natriumsitrat er Mac ´n´cheese, lasagne, fondue og ikke minst at man kan lage sine egne osteskiver til å lage cheeseburger med.

På slutten av dette innlegget legger jeg ut en oppskrift på en ostesaus jeg har laget tidligere med helt vanlige ingredienser, men jeg håper du får lyst til å bestille litt natriumsitrat etter å ha lest dette.

Hvis et bilde sier med enn tusen ord, så må jo en video bare være enda bedre. Denne metoden (med oppskrfit) finnes i sin helhet på chow.com, men jeg har laget min egen vri på den som du kan lese her:

Natriumsitrat brukes også i bl. a. Mac ´n cheese i MCAH i tillegg til at jeg lagde noe kjempegode «Grilled cheese sandwich» med det til lunsj i dag.

Ingrediens Mengde Fremgangsmåte
Fransk løksuppe, 1 dl Bland sammen løksuppe-rester, øl og natriumsitrat i en gryte.
Øl 1 dl Kok opp blandingen.
Natriumsitrat 14 g Mens det småkoker, tilsett osten gradvis mens du rører til du har en glatt og jevn konsistens.
Tine 4 oster 400 g Ha osten på nachochips eller en annen type chips du liker.

 

 

 

 

Hvis du vil lage en «helt vanlig» og god ostesaus som hverken krever spesielt utstyr, ferdigheter eller ingredienser anbefaler jeg denne:

Ingrediens Mengde Ingrediens
Olivenolje 2 ss 1. Stek løken på middels sterk varme i ca. 5 minutter i en mellomstor gryte med olivenolje.
Løk 1 stk, finhakket 2. Tilsett tomatene og la det koke med i ytterligere fem minutter.
Tomat 2 stk, finhakket
Salt 1/4 ts 3. Tilsett krydder
Pepper 1/4 ts
Cayenne-pepper 1/4 ts
Ost, valgfri 4 dl 4. Tilsett osten gradvis og rør rundt til alt osten er smeltet.

 

 

 
Nå er det på tide å rydde ut fondue-gryta for lageret, for har kan du ha ostedippen oppi fondue-gryta. Hvis du ikke har fondue-gryte anbefaler jeg at du serveres dippen rett fra gryta.

 

Lykke til!

10 Responses to Ostesaus med modernistisk vri

  1. Jonas

    Fikk MCAH til jul og venter nå på pakke fra Modernist Pantry. Har du funnet noen plasser som selger MSG eller Wondra mel til Norge? Eller har vi noen norske produkt som tilsvarer disse?

    • Hobbykokken

      MSG får du i alle asia-butikker i hele Norge ;-) Wondra har jeg ikke fått tak i enda – det nærmeste vi kommer i Norge er finbakstmel…

  2. Kristian

    Du kan enkelt lage ditt eget natriumsitrat av bakepulver og sitronsyre.

  3. Harald

    Men hvor i Oslo kan jeg få kjøpt Natriumsitrat?
    Har vært på en masse invandrer-sjapper og apotek, i tillegg til Sous Vide-butikken på Mathalen. Er det noen på «Veven» som kan hjelpe meg?

    Mvh
    Harald

    • Mauritz Mjøen

      Citras (Texturas) er det samme som natriumcitrat og kan kjøpes bla hos gastronaut.

      Mvh
      Mauritz

  4. Sondre Emil

    Texturas sin Citras (trinatriumsitrat) har en annen oppbygning enn Natriumsitrat.
    Trinatrumsitrat: Na3C6H5O7
    Natriumsitrat: C6H6NA2O7
    Mulig at den kan brukes på samme måte, men er ikke helt det samme stoffet.

  5. Maren

    Kjøpte en boks Citras fra gastronaut og testet denne sausen i dag. Fungerte knirkefritt!

Legg inn en kommentar