Enkel kjemi gir perfekte poteter

perfect_roast_potato
OK, nå blir det bittelitt kjemi, men det er heldigvis fort gjort å lese og belønningen er verdens beste ovnsbakte poteter. Jada, jeg vet at «verdens beste» begynner å bli utrolig tynnslitt på matblogger og i kokebøker, men når man faktisk har funnet verdens beste oppskrift så må man jo få lov til å skrive det…

Som så mye annet godt her i verden er det utrolig enkelt: Tilsett litt natron til kokevannet (1 ts på 5 liter vann), kok (de skrelte) potetene i 5 minutter og ha dem i ovnen med litt andefett eller olje i 50 minutter på 210 grader med varmluft. Potetene blir kjempesprø utenpå og som silkemyk potetmos inni.

Ved å tilsette natron til vannet øker man pH´en i vannet og gjør det mer basisk. Dette setter så igang en reaksjon som begynner å bryte ned stivelsen i potetene. Etter bare noen få minutter i natron-vannet begynner utsiden av potetene å blir porøs, noe som igjen øker overflaten på potetene dramatisk. Når man så vender potetene i litt olje/andrefett er det større overflate som blir stekt og potetene blir mye sprøene.

Sil fra vannet og ha potetene i en ildfast form. Ha litt olje eller andefett i formen og vend potetene i fettet slik at alt blir dekket. Stek i ovnen på 210 grader på varmluft til poteene er gyldenbrune og myke inne, det tar ca. 45-55 minutter avhengig av hva slags ovn du har. Vend potetene 1 gang hvert 15. minutt for å få en jevn brunfarge.

Bruk en potetsort med mye tørrstoff og nei – du kan ikke smake noe til natronet når du spiser dem…

32 Responses to Enkel kjemi gir perfekte poteter

  1. Monika

    Namnam :D Må definitivt prøves ut til helga! Andefett kan jeg se langt etter her jeg bor da dessverre.

  2. Britt

    Elsker slike tips. Natronpotetene skal prøves idag som tilbehør til hjemmelagde biffkaker!

  3. Jarl-Ivar

    Må prøves ! Bruker du noe salt i kokevannet?

  4. Jagnil

    Eg havna på bloggen din fordi eg googla etter korleis natron fungerer i kokevatn. Det måtte eg finne ut av etter å ha prøvd denne: http://vegetarbloggen.com/2011/04/28/verdens-beste-hummus/ oppskrifta. Eg var kanskje litt for raus med natronen, og følgde ikkje særleg godt med på kokeprosessen. Resultatet vart (etter ikkje SÅ lang tid) kikertgraut – ganske annleis enn dei andre gongane eg har kokt kikerter. Hummusen vart god, og interessa for matkjemi auka.

    Har du tips til kor eg kan lese meir? (Eg lurer på: kor mykje hadde det å sei at kikertene låg i bløyt i natronvatn, og kor mykje hadde det å sei at dei blei kokt i natronvatn? Påverkar natron på andre måtar enn at basisk reagerer med stivelse? Er det til dømes ein samanheng mellom pH og kokepunkt? Kan «basisk koking» påverke maten med tanke på til dømes næringsinnhald? (å prøve å finne truverdig informasjon om pH og mat er vanskeleg opp i alt pH-diett-fjaset som finst))

    Elles: flott blogg, eg er også godt på veg til å bestille ein trykkokar no :)

  5. Torill

    Heisan!

    Laget potetene i går, og jeg er helt enig med deg – verdens beste poteter! Aldeles nydelige jo, overgikk mine villeste fantasier. Brukte mandelpoteter, fungerte kjempebra. Kan jeg låne oppskriften og putte den på min blogg også? Skal selvsagt ikke ta æren for disse potetene! Takk for oppskriften! Nam!

    • Hobbykokken

      God morgen, Torill!

      Det var jo veldig hyggelig å høre ;-) Du kan bruke oppskriften så mye du vil og skrive den hvor du vil – bare gøy at flest mulig kan få prøvd dette ;-)

  6. Kokke-Jokke

    Genialt. Dette må jeg teste!
    Men jeg tenkte en liten vri og tilberede dem i min AirFryer etter natronkokingen.

  7. Frank Svoboda

    Hei!
    Lagde disse igår og det var fantastisk morro!
    Da jeg tok de ut av ovnen var de knallsprø utenpå og fløyelsmyke inni.

    De ble stående på kjøkkenbenken 10-15 min før servering og da var de ikke lenger like sprø, blitt litt «bløte» i skorpen.
    Så anbefaler at de serveres rett fra ovnen.

    Uansett, dette skal lages igjen!

  8. Thomas

    Skal man ha salt i vannet når man koker potetene, i tillegg til natron?

  9. Bjarne

    Interessant med kjemi. Dette blir temmelig likt prinsippet bak klothildepoteter. Der bruker jeg ikke natron, men koker poteter i rause biter i 5-10 minutter, siler av vannet og rister gryten kraftig så overflaten på potetene blir ru og porøse, og oppnår altså den samme effekten med økt overflate som gir sprøere poteter. Andefett har jeg ikke brukt, jeg sverger til en god olivenolje, men konfiterte poteter har jeg fått på restaurant og det var jo godt, så det må jeg prøve.

  10. Maria

    Oi, dette må jeg jo bare prøve. Finner stadig vekk små, enestående diamanter av matlagingskunnskap her inne. Tusen, tusen, tusen hjertelig takk. Forøvrig, fungerer dette også uten varmluftsovn? Jeg har nemlig en eldgammel traver fra AEG ca. anno 1975 – og da var varmluft fortsatt bare noe som kom ut av hårføneren.

    Ønsker deg ei flott, velsmakende, og fredfull påske!

    • Hobbykokken

      Bare hyggelig ,-) Ja, dette fungerer uten varmluftsovn.

      God påske ;-)

  11. AC

    laget en test av disse potetene i kveld, og du og da så gode de ble. De skal definitivt stå på bordet langfredag! Lenge leve kjemien og nerdete hobbykokker ;-)

  12. Morten Båtbukt

    Har nå prøvd oppskriften to ganger, en gang med rapsolje (servert til begges svigerforeldre) og en gang med gåsefett. Begge ble utmerket, dog holder jeg en knapp på gåsefettet. Strålende tips!

  13. Birgitta

    Hei!

    Potetene ble kjempegode! Lager de for andre gang i dag.
    Super blogg, den er lagret.

    Hilsen Birgitta

  14. Elisabet

    Hvis potetene har satt seg fast i formen når jeg skal snu de, hva har jeg da gjort galt?

  15. Magnus

    Høres veldig spennende ut, må testes ut. Men er dette litt av det samme som clotilde-poteter? Hvor man rister potetene i kjelen etter å ha kokt 5 min slik at man får en ruglete overflate på potetene? http://www.klikk.no/mat/spise/article653879.ece

  16. Lene

    Tror du det funker på søtpotet og?

    • Hobbykokken

      Det funker på alle grønnsaker som inneholder stivelse ;-)

  17. Magnus

    Kan du nevne eksempler på poteter med mye Tørrstoff?

  18. Pingback: Chili- og hoisinglasert lammeribbe | Matvrakets ymse påfunn

  19. Chris

    Hei!

    Bruker du noe krydder? Salt eller peppe? Har et tips til god olivenolje som funker bra til dette formålet samt steking i panne?

    Steker du potetene hele eller kutter du i skiver/båter?

    Mvh

  20. Pingback: biff med ramsløk-béarnaise og sprøstekte potetbåter | en klype salt

  21. Eli

    Jeg har sett lyset. Dette var helgas store matopplevelse! ;-)

  22. Pingback: En Klype Salt | biff med ramsløk-béarnaise og sprøstekte potetbåter

  23. Pingback: «Konfiterte poteter | «josefinesmatgleder

  24. Sten Andre Karlsen

    Dette fikk jeg lyst til å prøve til helga, men er endel annet som skal lages samtidig, så har ikke allverdens plass i ovnen store deler av tiden. Vil det fungere å koke potetene halvferdig(15-20 minutter) og ta oppi natron 5 min før kokeslutt, for så å peise de i ovnen i 20 minutter før servering?

  25. Toril

    Fikk lyst til å prøve dette. Det står i oppskriften ; 1ts natron til 5 liter vann? Skal det være 5 dl vann tro ?

    • Hobbykokken

      nei, det er riktig som det står..

Legg inn en kommentar