Brownie cookies

cookies

Min venninne og matbloggkollega Ingunn, som har bloggen minmidddag.no, har utfordret meg i sin fantastiske følgetong “Hver gang vi mates”. Utfordringen er å lage en av oppskriftene  fra hennes blogg på min måte, slik som hun selv har gjort med en av mine oppskrifter.

Ingunn er flink og har veldig mange gode og fristende oppskrifter, men min oppmerksomhet ble trukket mot en oppskrift på såkalte brownie cookies. Jeg har selv eksperimentert med cookies-oppskrifter i et halvt års tid nå, så da var det gøy å se om tingene jeg har funnet ut av så langt fungerte på denne oppskriften også.

Oppskriften på brownie cookies har Ingunn opprinnelig hentet fra Trines Matblogg i en annen utfordring hun har gjort, så her fikk jeg slått to fluer i en smekk.

Før jeg går videre vil jeg understreke at når jeg endrer på oppskrifter eller metoder i en oppskrift er det ikke fordi jeg synes noen andre gjør feil, det er bare det at et langt liv på kjøkkenet har gikk meg visse preferanser og innsikter som jeg liker å sette ut i praksis.

Oppskriften på brownie cookies ser slik ut hos Ingunn/Trine:

200 g mørk kokesjokolade (jeg brukte sjokolade med 70% kakao)
50 gram smør
2 stk egg
125 gram brunt sukker
2 ts vaniljesukker
80 g hvetemel
en klype Maldonsalt
0,5 ts bakepulver

Hvis man skal endre på en oppskrift og gjøre den til sin egen må man selvsagt lage originalen først og å finne ut om den har noe forbedringspotensiale i forhold til egne preferanser. Som sagt, så gjort.

Jeg likte disse brownie cookiene veldig godt, men utifra erfaringene jeg har hatt med cookies de siste seks månedene, ville jeg allikevel gjøre noen endringer.

Først noen krav: Disse skal spises av en seksåring og de skal ikke inneholde hvetemel. Det første innebærer at jeg går ned på kakaomasseinnholdet i sjokoladen fra 70% til 56%, mens de siste gjør at jeg bytter ut hvetemel med glutenfritt mel.

Så til målene: Jeg har sluttet å bruke mål som klyper og ts/ss for at ting skal være mer nøyaktig og lettere å reprodusere, så alle målene i min nye oppskrift er byttet ut med gram.

Videre har jeg den siste måneden byttet ut smør med brunet smør i alle bakeoppskrifter jeg har prøvd den siste måneden, så her gjorde jeg heller ikke noe unntak, min nye oppskrift ser derfor slik ut:

200 g mørk kokesjokolade (56% fra Odense)
50 gram brunet smør
2 stk egg (Størrelse L á 60 g)
125 gram brunt sukker
15 g ekte vaniljesukker
80 g Toro glutenfri lys melblanding
2 g Maldonsalt
2 g bakepulver

En viktig ting som veldig mange ikke tenker over når de baker kjeks o. l. er hvor lenge deigen skal hvile. Vanligvis når man baker f. eks. brød bruker man jo lang tid på å lage deigen hvile og heve bl. a. for å utvikle smak, men det er det visst ingen som tar hensyn til når de lager kjeks.

Jeg lager derfor deigen til til disse cookiene dagen før og oppbevarer den i kjøleskapet for at melet skal trekke til seg maksimalt med fuktighet og dermed bli enda saftigere. Hvis du har en kammervakuum-maskin blir dette effekten ytterligere forsterket.

Jeg skal ta for meg effekten av brunt sukker i cookies i et annet innlegg, men kan nevne i full fart at brunt sukker har en såkalt hydroskopisk egenskap som gjør at det holder bedre på fuktigheten i bakverket under steking og til og med etter at det har kommer ut av ovnen. Det er dette som gir cookies den etterlengtede myke konsistensen.

Vi får da følgende fremgangsmåte for å lage noen helt usedvanlig gode cookies:

Dag 1

  • Smelt sjokolade i et vannbad (bain marie).
  • Pisk sammen egg, brunt sukker og vaniljesukker til du har en lett eggedosis. Vend inn smeltet sjokolade og brunet smør.
  • Bland sammen med mel, salt og bakepulver til du har en jevn og glatt masse.
  • Form deigen til en pølse på ca. 5-7 cm i diameter og pakk den inn i plastfilm.
  • Oppbevares i kjøleskapet 1-2 dager.

Dag 2

  • Varm ovnen til 170 grader (uten varmluft)
  • Skjær 1,5 cm tykke biter av deigen og ha på en bakebrett med bakepapir.
  • Stek i 12-15 minutter til kjeksene har blitt faste, men fremdeles er mye på toppen.
  • Ta ut ovnen og la dem avkjøles på brett i ca. 1 time.

Håper det smaker!

Nå vil jeg gjerne utfordre min gode venn og bloggkollega Lars til å lage noe fra min blogg..

Legg inn en kommentar