Kyllingkraft

kyllingkraft

En god kraft er et viktig utgangspunkt for mye god matlaging, og kyllingkraft er kanskje er av de mest anvendelige. Vi har fryseren full av forskjellige typer kraft og spesielt etter at trykkokeren kom i hus for to år siden har det vært en meget lett og takknemlig oppgave å lage kraft.

Min favorittoppskrift på kyllingkraft har jeg fra TV-programmet «How to cook like Heston» med Heston Blumenthal. Den er forholdsvis enkel, men den har helt utrolig mye smak. Den overraskende ingrediensen i denne oppskriften er skummet melkepulver (tørrmelk), som bidrar til å forsterke de såkalte Maillard-reaksjonene, som er en reaksjon mellom karbohydrater og proteiner som som regel blir kalt for bruning.

Det er et godt tips å ikke bruke salt eller pepper når man lager kraft, for da blir den mer anvendelig i ettertid når du skal bruke den i forskjellige oppskrifter.

Ingredienser:
2 kg kyllingvinger
2 ss melkepulver av skummetmelk (uten fett)
3 ss druekjerne- eller solsikkerolje
150 g løk, skrelt og kuttet i tynne skiver
75 g gulrot, skrelt og kuttet i skiver
100 g champinjong, renset og delt i fire
2 hvitløksfedd, skrelt og finhakket

Fremgangsmåte:

  • Forvarm ovnen til 200 ºC.
  • Ha kyllingvingene i en ildfast form og strø over melkepulver.
  • Stek kyllingvingene i ovnen i 1 time, og snu dem 1 gang hvert kvarter for å få jevn bruning.
  • Hell fra fettet fra formen og ta vekk kyllingvingene. Ha litt vann oppi formen, skrap ut kyllingbitene som har satt segg fast i formen og ta vare på væsken.
  • Varm oljen i en trykkoker på middels til  sterk varme. Når oljen er varm har du oppi løken og steker til den er gyldenbrun. Rør ofte for å for å hindre at den setter seg fast i bunnen, ca. 10 minutter.
  • Ha oppi gulrøttene og stek til de er møre, ca. 10 minutter. Tilsett så sopp og hvitløk.
  • Stek til soppen er gjennomstek og lett brunet, ca. 5-10 minutter.
  • Ha oppi kyllingvingene og væsken som du kokte ut formen med.
  • Ha to liter kaldt vann oppi gryta og kok opp. Fjern evt. skum og urenheter som kommer til toppen.
  • Ha på lokket på trykkokeren og få den opp i fullt trykk. Reduserer varmen og kok under fullt trykk i 2 timer.
  • Ta trykkokeren av varmen og la den kjøle ned slik at trykket forsvinner naturlig før du tar av lokket.
  • Sil kraften gjennom en finmasket sil kledd med musselin-klede i en bolle.
  • Ha bollen over et isbad for å kjøle ned så fort som mulig.
  • Ha i kjøleskapet over natten og skrap vekk fettlaget før du bruker kraften eller fryser den ned.

Lykke til!

2 Responses to Kyllingkraft

  1. Tor-Andre

    Har gledet meg til å prøve ut denne, men finner ikke melkepulver av skummetmelk i butikkene (Meny, Ultra, Jacobs). Ser ut til at dette ikke inngår i VIKING-melk produktene lenger. Helmelkspulver fungerer ikke? Tips til produsent/ utsalg?

    • Hobbykokken

      Hei!

      Man kan få tak i skummet melkepulver i helsekostbutikker. Jeg har prøvd både med skummetmelk og helmelkspulver, og forskjellene er så små at jeg ikke klarer å smake forskjell, så her er det bare å gå for gull med helmelkspulver ;-)

      Lykke til!

Legg inn en kommentar