Krokan-is

krokanis2

Den beste isen lager man selv og denne gangen er det krokan-is som har fått en omgang i ismaskinen. Det er mange grunner til at isen blir best når du lager den selv, men hovedgrunnen er selvsagt at du har full kontroll på smak og innhold selv.

Oppskriften jeg har her er en veldig fin grunnoppskrift på is og det er lett å tilsette hva du vil av ingredienser. Hvis du tilsetter litt vanilje har du f. eks. en kjempefin vaniljeis. I dette tilfellet bruker jeg bare grunnoppskriften slik at det ikke er noe som konkurrerer med den deilige smaken av krokan.

Krokan lager du lett ved å smelte sukker til karamell og så å tilsette mandler. Akkurat her har jeg brukt skoldede mandler, men du kan selvsagt bruke mandler med skall på også.

5 dl Lett-Melk
2,5 dl kremfløte
150 g sukker
25 g flytende glukose (for en mykere konsistens)
6 eggeplommer

Fremgangsmåte:

  • Kok opp melk, kremfløte og flytende glukose.
  • Pisk sammen sukker og eggeplommer til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst i en egen bolle.
  • Mens du pisker jevnt tilsetter du melkeblandingen litt etter litt. Den første desiliteren tilsettes veldig forsiktig for at blandingen ikke skal slå seg, deretter kan du ha oppi resten.
  • Ha blandingen oppi gryta igjen og varm forsiktig opp på middels sterk varme under stadig omrøring til blandingen holder 81 grader, bruk digitalt steketermometer.
  • Ha isrøren oppi en bolle med lokk og la den modnes i kjøleskap over natten. På denne måten utvikler smaken seg litt mer og konsistensen blir enda mer smooooooth…
  • Dagen etter fryser du inn isrøren i en ismaskin og tilsetter krokanen (se egen oppskrift under) mot slutten.
  • Serveres som den er eller med karamellsaus (se oppskrifter under).

Krokan

200 g sukker
100 g mandler

Fremgangsmåte:

  • Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en tykkbunnet kjele. Husk å holde hodet kaldt og barna langt unna når du lager karamell. Selv om sukkeret ikke koker som f. eks. vann, så er det allikevel veldig varmt (160 grader +) når sukkeret smelter.
  • Når du har en lysebrun karamell og alt sukkeret er oppløst tilsetter du mandlene og rører godt rundt.
  • Ha blandingen over på et bakepapir på kjøkkenbenken og la det stå og stivne, ca. 15-20 minutter.
  • Fin- eller grovhakk mandlene for å få krokan og tilsett isen. Krokan smaker godt i alle former, både på og i isen.

Karamellsaus

  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl sukker (70 g)
  • 1 dl lys sirup
  • 50 g smør
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts vaniljesukker

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp på middels sterk varme. La småkoke i ca. 10 minutter til sausen begynner å tykne. Kan serveres varm eller kald.

5 Responses to Krokan-is

  1. Elin

    Ser vidunderlig godt ut :)

    • Hobbykokken

      Takk for det, Elin. Det var det også ;-)

  2. Maj-Lis

    Ser nydelig ut! Bruker du 100% glukose, jeg har 50%, går det da med dobbel mengde? Gleder meg til å prøve oppskriften din. Har laget mye is og i forskjellige varianter, men ser at glukose nok er tingen for å få en mykere konsistens.

  3. Jan Pedersen

    Vet noen hvor det går an å få kjøpt ferdig krokan?

    • Hobbykokken

      Det har jeg sett flere ganger på Meny-butikker sammen med kakepynten. Men krokan er jo også veldig lett å lage selv ;-)

Legg inn en kommentar