Fritert eple

fritert eple

Fritert eple er kanskje ikke en norsk dessertklassiker, men det er like godt for det. Når du skal lage friterte epler bruker du en såkalt tempura-røre som i utgangspunktet ikke er så langt unna en pannekakerøre.

Akkurat denne røra er hentet fra Modernist Cuisine (bind 3, s. 333), som igjen har hentet den fra Heston Blumenthal. I originaloppskriften brukes denne oppskriften til fish´n´chips, men den kan fint brukes til dessert også hvis man vender eplebitene i litt melis først.

I fremgangsmåten kan du se at man bruker en spuma-flaske (0,5 liter), men hvis du ikke har en slik flaske kan du fint lage det uten. Man bruker spumaflasken for å gjøre røren ekstra luftig og sprø, så hvis du er glad i å utforske nye konsistenser anbefaler jeg å kjøpe en slik flaske.

Av ingrediensene i oppskriften er det kanskje rismel og vodka som skiller seg litt ut. Rismel inneholder ikke gluten og bidrar til et sprøere resultat og siden vodka (alkohol) fordamper fortere enn vann er funksjonen her at røra skal bli enda sprøere når man friterer den. Mørk sirup brukes hovedsakelig for å få en litt mørkere farge, men bidrar også litt med sødme.

Her er ingrediensene:

IngrediensMengdeFremgangsmåte
Hvetemel100 gBland sammen hvetemel, rismel, salt og bakepulver og sil blandingen.
Rismel100 g
Salt2 g
Bakepulver1,5 g
Vodka175 gBland sammen med hvetemel, rismel, salt og bakepulver
Vann 100 gBland sammen med de øvrige ingrediensene.
Mørk sirup6 gBland sammen med de øvrige ingrediensene.
Ha blandingen i en spumaflaske. Rist godt og tilsett 1 gasspatron

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene og kjør røren glatt med en stavmikser.
  • Ha blandingen over på en spuma-flaske og fyll på med en gass (N2O) patron. Oppbevares kjølig til bruk.
  • Kutt og skrell epler i like store biter (beregn et eple pr person) og vend i litt melis.
  • Varm opp valgfri olje som er egne til frityr (jeg bruker solsikkeolje og druekjerneolje) til 180 grader.
  • Sprut tempurarøren ned i en bolle og ha eplebitene oppi.
  • Ta eplebitene opp av røra og friter dem i porsoner slik at du ikke har altfor mange oppi av gangen.
  • Friter til eplebitene er sprø og gyldenbrune, ca. 5-7 minutter.
  • Serveres med is.

Viktig å huske når du friterer:

  • Ikke fyll opp gryta mer enn 2/3 med olje.
  • Ha alltid en passende lokk i nærheten.
  • Aldri gå fra en frityrgryte.
  • Følg med på temperaturen.
  • Ikke slipp eplebitene oppi. Hold eplebitene i den ene enden og senk dem ned i oljen til du har kontakt med overflaten, da spruter det ikke.
  • Hvis uhellet er ute (skjer ikke hvis du følger med på temperaturen) og oljen selvantenner er det utrolig viktig å slukke brannen ved å kvele den med et lokk, evt. bruke bruke brannslukkingsapprat. SLUKK ALDRI EN FRITYRBRANN MED VANN!

Beklager den litt strenge tonen på slutten der, men det er superviktig…

Lykke til!

Legg inn en kommentar