Churros

churros

Foto: Magnus Wintersborg

Min interesse for mat er rimelig altomfattende og har de siste 15-16 årene hatt et visst prosjektpreg over seg på den måten at jeg finner meg et emne som jeg fordyper meg i og så går jeg videre når jeg føler jeg behersker det sånn rimelig bra.

Det mest ekstreme utslaget av dette var da jeg for en del år siden ble nærmest besatt av å lage perfekte tertebunner. Etter å ha smakt en nydelig terte på Restaurant Bagatelle i 1997, bestemte jeg meg for å få det til like bra hjemme. Etter å ha lagd terter i forskjellige varianter 30 (!) lørdager på rad fikk jeg det endelig til på en måte jeg var fornøyd med og jeg har aldri sett meg tilbake.

Vannbakkels var et av prosjektene mine for en stund siden og det gikk heldigvis fortere å mestre enn de sagnomsuste tertebunnene. Når jeg tenker på vannbakkels går tankene fort til Frankrike og deilige exclairs, profiteroles og ikke minst den deilige kaken St. Honoré.

På den andre siden av verden, nærmere bestemt Latin-Amerika, så har de også et lidenskapelig forhold til vannbakkels, men da i form av den friterte varianten churros. Churros er fritert vannbakels som rulles i en blanding av kanel og sukker og som så serveres med en deilig sjokoladesaus. De er lett å lage smaker fantastisk og oppskriften får du her:

1,25 dl vann
1,25 dl melk
½ ts salt
1 ts sukker
100 g smør
2,5 dl (150 g) hvetemel
4 stk egg

2 liter solsikkeolje til fritering, varmes til 180 grader.

Sukker/kanelblanding
100 g sukker
2 ts kanel

Ha vann, melk, salt, sukker og smør i en kjele og kok opp på middels sterk varme til smøret har smeltet.

Tilsett hvetemel og rør rundt til alt er jevnt blandet.

Hvis du har kjøkkenmaskin kan du ta blandingen i en bolle og røre inn ett og ett egg av gangen, hvis ikke gjør du det for hånd med en visp.

Bruk en sprøytepose med stjernetipp til å lage vannbakkels som er ca. 5-7 cm lange. Sprøyt dem direkte ned i frityroljen og bruk en kniv til å kutte i røren med ca. 5-7 cm intervaller. Snu dem med jevne mellomrom til de har blitt gyldenbrune, ca. 3-5 minutter.

Lag sukker/kanelblandingen, ved churrosen i sukkeret og server med sjokoladesaus.

Enkel sjokoladesaus
200 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte

Ha sjokoladen i en bolle. Kok opp fløten og hell over sjokoladen. La blandingen så i 3-4 minutter uten å røre og så røren du i den med en liten slikkepott til du har en jevn masse.

 

8 Responses to Churros

  1. Pingback: Vannbakkels | Lav FODMAP

  2. Signe Mauritzen

    Hei. Hvor lenge kan churros oppbevares? Kan de fryses? Kan de spises kalde

    • Hobbykokken

      Hei!

      Jeg har ærlig talt ikke anelse. Det mest av mat som friteres har veldig kort holdbarhet ift. til å beholde konsistensen. Du kan fint lage deigen/røren dagen før, så kan du jo friteres dem rett før servering ;-)

  3. Robban

    Ærlig talt, er det ikke feil i denne oppskriften ? Røra ble dritrennende….

  4. ingvild

    Hei! Oljen på 180 grader, vil det si høy varme? Har ikke noe å måle temp med..hva skjer hvis de stekes på for lav/for høy varme? Så kan jeg jo prøve å regulere.

  5. Helle

    Det må vel være noe feil i denne oppskriften? Resultatet ble veldig rennende som vil si at var umulig å få form på dem, og vi stoppet før alle egga var tilsatt.

    • Hobbykokken

      Nei, resultatet på bildene har jeg fått ved å følge denne oppskriften nøyaktig. Du skulle ha fortsatt å tilsette eggene, for det er det som gjør at massen tykner ;-)

Legg inn en kommentar