Jordbærterte

Hobbykokken_Jordbær_Hovedbilde02

Foto: Magnus Wintersborg

Jordbærsesongen er i aller høyeste grad på hell, så her kommer en siste krampetrekning for å utnytte disse fantastiske bærene. Jordbær kan jo brukes til det meste av desserter og denne gangen i form av en nydelig terte med jordbær på toppen, marsipan i bunnen og fyll av vaniljekrem.

Det finnes mange forskjellige terteoppskrifter, men jeg kommer stadig tilbake til min trofaste 3-2-1 terte. Den har fått sitt navn etter forholdet mellom mel, smør og melis. Den er lett å lage og enda lettere å huske, og her er det du trenger av ingredienser og utstyr.

Ingredienser (handleliste)

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør
  • 100 g melis
  • 2 vanlijestenger
  • 1 kurv jordbær
  • 5 dl melk
  • 100 g sukkker
  • 50 g maizenna
  • 75 g marsipan (kjøpes ferdig eller se egen oppskrift)

Utstyr:

  • Kjøkkenmaskin med kniv (til terten, men kan også lages for hånd)
  • Terteform med løs bunn
  • Kjevle
  • Mynter eller keramiske kuler til blindsteking av tertebunn.

Tertebunn
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
frøene av én vaniljestang

1 eggeplomme + 1 ss vann (sammenpisket) til pensling

  • Bland sammen hvetemel, smør, melis og vaniljestang i en kjøkkenmaskin med kniver til du har en kornete konsistens, ca. 30-60 sekunder.
  • Tilsett egg og kjør deigen litt til, til den har samlet seg. Også det ca. 30-60 sekunder.
  • Pakk deigen inn i plastfilm og har den i kjøleskapet i minst to timer, gjerne over natten.
  • Smør en terteform på 22-26 cm i diameter med smør eller olje. Jeg foretrekker en terteform med løs bunn.
  • Kjevle ut deigen til 2-3 mm tykkelse og ha den over i terteformen. Det er mye smør i oppskriften og deigen blir fort vanskelig å jobbe med, så her er det tiden og veien som gjelder. Ha terteformen i fryseren i minst en time.
  • Varm opp ovnen til 175 grader.
  • Kle tertebunnen med bakepapir og har oppi mynter eller keramiske kuler. Stek midt i ovnen på 20-25 minutter, til den er lys gylden brun.
  • Ta ut de kermiaske kulene/myntene og pensle med eggeplomme og stek på ettervarmen i ca. 3 minutter. Dette er for at tertebunnen ikke skal trekke til seg så mye fuktighet og bli myk.

Marsipan
200 g skoldede mandler
150 g melis
vann til man har passende konsistens

  • Kjør mandler og melis sammen en en blender eller kjøkkenmaskin med kniver til de er så finkornet som mulig, ca. 3-5 minutter.
  • Spe på med kaldt vann, 1 ss av gangen, til du har ønsket konsistens. Oppbevares i plastfilm i kjøleskapet til de skal brukes.

Vaniljekrem
Ingredienser

6 eggeplommer
100 g sukker
50 g maizenna
5 dl H-melk
1 stk vaniljestang, skrap ut frøene

Fremgangsmåte:

  • Pisk eggplommene og 1/3 av sukkeret til lett eggedosis i en bolle. Tilsett maizenna når eggeplommene og sukkeret er rørt ferdig.
  • Varm opp melk, resten av sukkeret og vaniljestangen til de når kokepunktet.
  • Hell den varme melken over eggedosisen mens du pisker.
  • Ha egg/melk-blandingen over i gryta igjen og varm forsiktig opp til det koker. La blandingen småkoke i ca. 2 minutt under kraftig omrøring. Sil blandingen og la den avkjøles i kjøleskap.

Montering

  • Kjevle ut marsipan slik at det passer terteformen. Bruk melis til å kjevle ut med slik at det ikke setter seg fast.
  • Ha oppi vaniljekremen.
  • Fjern hamsen (den grønne stilken) på jordbærene. Her er det mange som bruker kniv, men jeg bruker alltid en teskje. Det er mye tryggere (slik at barn kan gjøre det) og er mye mer nøyaktig slik at man får med seg med mulig av jordbærene.
  • Kutt jordbærene i ca. 3 mm tykkelse og legg ut som taksten oppå vanlijekremen.

Lykke til!

2 Responses to Jordbærterte

  1. Tor-André Grenersen

    Takk for inspirasjon – har en tertebunn klar i fryseren, som i dag blir jordbærterte istedenfor sitronterte som den var tiltenkt til :-)

    Ha en fin sommer!

    • Hobbykokken

      Gøy – kos dere med den ;-) Riktig god sommer til deg og dine

Legg inn en kommentar