Iskrem med lakris

lakris_is_blogg

Iskrem er ikke noe som hører til sommeren spesielt her i huset, det er i alle høyeste grad en helårsaktivitet og her kommer en av mine favorittsmaker, nemlig lakris. Jeg er født i Danmark og har dansk mor og jeg har inntrykk av at lakris er enda mer populært i Danmark enn det er i Norge. Jeg spiste det i hvertfall i bøtter og spann hver eneste gang vi var på sommerferie i oppveksten.

Her kommer iskrem med lakris:

3 dl fløte
5 dl H-melk
150 g sukker (det blir litt under 2 dl sukker – 1 dl sukker er 85 g)
15-20 g lakrispulver *
120 g eggeplommer (6 stk)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen melk og fløte og tilsett lakrispulver. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la blandingen trekke i ca. 30 minutter.
  • Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, ca. 3 minutter.
  • Hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.
  • Når all melken er helt over eggedosisen ha du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 81 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.
  • Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.
  • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

Lakrispulver kan være så mangt. Jeg har kjøpt “Premium Liquorice Powder” fra svenske Lakritsfabrikken hos Kaffe & Pasta i Kristiansand. Du må smake de til for å få best mulig smak på isen din.

Du kan enten spise isen som den er eller fyllen den over i ispinneformer, slik jeg har gjor på bildet over. I så fall la du dem stå i fryseren over natten.

Lakriskaramell
90 g sukker
40 ml vann
100 ml kremfløte
150 g Lyle´s Golden syrup, evt. glukose
50 g smør
7 g lakrispulver
evt. sukkerkulør

  • Bland vannet og sukkeret i en liten gryte og kok til den begynner å få en lys karamellfarge.
  • Rør inn kremfløten, sirupen og lakrispulveret.
  • Rør inn smøret og la de koke noen minutter til du har en fin og forholdsvis tyktflytende konsistens.
  • Rør inn litt sukkerkulør hvis du ønsker en sort karamellsaus.

Lykke til!

Legg inn en kommentar