4 forskjellige is på pinne

Foto: Magnus Wintersberg

Fra. venstre: Kirsebærsorbet, blåbærsorbet, jordbærsorbet og pasjonsfrukt- og mangosorbet. Foto: Magnus Wintersberg

Det er ikke akkurat en statshemmelighet at jeg er glad i is og at iskrem og sorbeter i aller høyeste grad er noen som nytes hele året her i huset. I tillegg til at is smaker godt så er det også mange fascinerende matkjemiske ting som skjer når man lager is og det er minst like mye det som gjør at jeg er så glad i det.

Jeg kan holde på i flere timer om hvordan lage is (du kan bl. a. lese denne über-lange artikkelen), men akkurat i dag skal jeg begrense meg til denne ligger funfact-perlen. Sprit (40%) senker frysepunktet for is med 0,8 grader celcius pr 15 ml sprit du tilsetter isrøren. Lavere frysepunkt gir mykere is, så her har du et godt utgangspunktet for eksperimentering. Hvis du vil tilsetter du altså sprit til oppskriftene under.

Nå du lager disse oppskriftene lager du sorbeten som vanlig, men når det er ferdig fryser du den inn i egne ispinneformer slik jeg har gjort på bildene.

 

is_på_pinne_kirsebærKirsebærsorbet
350 g kirsebærpuré
200 g vann
50 g glukose
100 g sukker

Fremgangsmåte:

  • Varm opp ingrediensene på middels sterk varme til de småkoker og sukkeret er oppløst.
  • Kjøl blandingen glatt og jevn i en stavmikser og hell den gjerne gjennom en finmasket sil for å fjerne alle klumper.
  • La blandingen stå i kjøleskapet over natten og kjør i ismaskin i god tid før servering.
  • Kjør blandingen til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

 

 

 

 

 

 

 

 

is_på_pinne_jordbærJordbærsorbet
500 g jordbær
3 dl (360 g) sukkerlake, lagd med like deler sukker og vann (etter vekt)
skallet av 1 lime

Kok opp 400 g sukker og 4 dl vann til sukkeret er oppløst. Mål opp 3 dl av dette (360 g) og bland sammen med jordbærene og limeskallet. Kjøl ned i kjøleskapet noen timer og ha i ismaskin til du har passende konsistens, ca. 30-40 minutter. Du kan alternativ har den i fryseren og røre i den hver halvtime til du har en passende konsistens, ca. 3-4 timer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

is_på_pinne_blåbærBlåbærsorbet
600 g blåbær
130 g sukker
30 g honning
frøene av en vaniljestang

Fremgangsmåte:

  • Varm opp ingrediensene på middels sterk varme til de småkoker og sukkeret er oppløst.
  • Kjøl blandingen glatt og jevn i en stavmikser og hell den gjerne gjennom en finmasket sil for å fjerne alle klumper.
  • La blandingen stå i kjøleskapet over natten og kjør i ismaskin i god tid før servering.
  • Kjør blandingen til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

 

 

 

 

 

 

 

is_på_pinne_pasjonsfruktPasjonsfrukt- og mangosorbet
350 g mangopuré
150 g pasjonsfruktpuré
180 g sukker
50 g flytende glukose
2 dl vann

Fremgangsmåte:

  • Ha sukker, glukose og vann i en liten gryte og kok opp.
  • Bland sammen mangopuré og pasjonsfruktpuré til tilsett sukker/glukose/vann-blandingen.
  • Purér blandingen med en stavmikser.
  • Ha blandingen i en ismaskin til blandingen har en glatt og tykk konsistens, ca. 30-40 minutter med de fleste ismaskiner.

 

5 Responses to 4 forskjellige is på pinne

  1. Tore Svanemsli

    Har du testet noen av Hestons oppskrifter på «savoury» iskrem?

    • Hobbykokken

      Av Heston sine oppskrifter har jeg var bare prøvd egg og bacon is. Ellers har jeg lagd is med både sennep, popcorn, chips, basilikum, rosmarin og pepper ;-)

  2. sandra

    hvor har du kjøpt isformene?

  3. Pingback: I scream, you scream… We all scream for icecream! | Wintersborg Photography

Legg inn en kommentar