BBQ-saus – en gjennomgang

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Det er den tiden igjen. For min egen del griller jeg hele året, men det er jo ikke tvil om at det er nå på denne tiden de fleste begynner å tørke støvet av grillen. Om ikke annet så begynner ihvertfall mange å tenke på å begynne å svi pølsene igjen..

Jeg synes en god BBQ-saus er noe av det viktigste med grilling. Hvert eneste år lager jeg mange forskjellige varianter og jeg skriver ned alle sammen etterhvert som jeg lager dem. Dette er det sjette året på rad jeg skriver om årets BBQ-saus når i mars og det har blitt en gøy tradisjon etterhvert. I år har jeg samlet sausene fra tidligere år og lagt til noen nye.

Disse sausene er mine favoritter fra hvert år som har gått, så det er vanskelig å velge mellom dem igjen i forhold til hvilke jeg liker best – alle har sin sjarm.

Det finnes vel like mange forskjellige BBQ-sauser som det finnes grillentusiaster, vil jeg tro. Det finnes forskjellige stiler også, men de har jeg aldri følt meg bundet til. For meg inneholder en god BBQ-saus følgende elementer:

  • Den skal inneholde sødme. som regel i form av sirup og/eller brunt sukker.
  • Det skal inneholde syre, som regel i form av eddik.
  • Skal skal være litt sterk, enten fra chili, cayennepepper eller andre sterke slektninger.
  • Det skal har en viss røyksmak. Til dette bruker jeg enten grillen eller en røykpistol.
  • Den skal inneholder tomater, hvitløk og løk.
  • Den må har en dyp og krydret smak, dette oppnås med f. eks. Worcestershire-saus, soyasaus, stjernenais, laurbærblad o. l.

Nå er det på tide å komme til oppskriftene og her er mine 7 favoritter så langt.

BBQ-saus nr. 1

2,5 dl ketchup
0,75 dl whisky
0.75 dl mørk sirup
0,75 dl eplecidereddik
1 ss Worchestershiresaus
1 ss soyasaus
½ ts nykvernet pepper
½ ts sennepspulver
1 fedd hvitløk, finhakket
2 stk. stjerneanis (i mousselin-klede)

Bland sammen alle ingrediensene i en middels stor gryte. Kok opp på middelse sterk vame og skru så ned varmen litt og la det småkoke i ca. 30 minutter mens du rører i blandingen med jevne mellomrom. Ta opp stjerneanisen når du tar den av varmen.

BBQ-saus nr 2

2 hvitløksfedd, finhakket
1 rødløk, finhakket
1 rødt eple med skall og kjerne fjernet
400 g tomater, kuttet i grove biter
100 g brunt sukker
1 ss røkt paprika
2 ss Worcestershire saus
100 g eplecidereddik
2 ss mørk sirup
1 laurbærblad

Fremgangsmåte:
Ha oppi alle ingrediensene og gi det et oppkok. Skru så ned varmen slik at sausen akkurat småputrer litt slik at væsken reduseres og sausen blir tykkere. La det koke i ca. 45 min. og rør rundt med jevne mellomrom slik at det ikke brenner seg. Når det har tyknet til ønsket konsistens tar du ut laurbærbladet og purere blandingen med stavmikser eller blender til den er helt jevn og glatt. Det tar ca. 1 minutt.

BBQ-saus nr 3

3 hvitløksfedd, finhakket
1 rødløk, finhakket
2 cm ferske ingefær, finrevet
1 rødt eple med skall og kjerne fjernet
400 g tomater, kuttet i grove biter
100 g brunt sukker
1 ss røkt paprika
2 ss Worcestershire saus
100 g eplecidereddik
4 ss mørk sirup
1 laurbærblad
0,5 dl cognac
1 ts cayennne
2 dl Heinz ketchup
0,5 dl espresso eller sterk kaffe

Fremgangsmåte:
Ha oppi alle ingrediensene og gi det et oppkok. Skru så ned varmen slik at sausen akkurat småputrer litt slik at væsken reduseres og sausen blir tykkere. La det koke i ca. 45 min. og rør rundt med jevne mellomrom slik at det ikke brenner seg. Når det har tyknet til ønsket konsistens tar du ut laurbærbladet og purerer blandingen med stavmikser eller blender til den er helt jevn og glatt. Det tar ca. 1 minutt.

BBQ-saus nr 4

2 dl Coca Cola
2 dl Heinz ketchup, økologisk
2 stk mellomstore løk, skrelt og finhakket
2 stk hvitløksfedd, skrelt og finhakket
1/2 ts røykt paprika
2 ss worchestershiresaus
3 stk laurbærblad
1/2 ts chili
1 ts malt tørket (dehydrert) sopp
1/2 dl eplecidereddik

Fremgangnsmåte:
Varm opp alle ingrediensene til alle sukkeret er oppløst. Kjør glatt med stavmikser og kjøl ned.

BBQ-saus nr 5

4oo ml eplejuice
300 g løk
40 g nøytral olje
6 stk hvitløksfedd
3 g chilipulver
2 g røykt paprika
5 g salt
15 g kakaopulver
5 g ferskkvernet pepper
600 g ketchup
200 g brunt sukker
200 ml eplecidereddik
60 ml worchestershire saus
20 ml sitronsaft

Fremgangsmåte:

  • Varm opp olje på middels sterk varme og stek løk og hvitløk til de blir blanke, men ikke brune. Det tar ca. 5-8 minutter.
  • Tilsett alle de andre ingrediensene og kok og på middels sterk varme. Rør med jevne mellomrom og kok i ca. 1 time.
  • Purér med stavmikser og har over på rene glass. Sausen kan oppbevares i kjøleskapet i 2-3 uker.

BBQ-saus nr 6 – tykk og klissete

500 g ketchup
200 g mørk sirup
5 g chilipulver
10 g løkpulver
5 g hvitløkspulver
3 g allehånde
3 g kanel
2 g finrevet muskatnøtt
3 g nykvernet pepper
2 g røykt paprika

Fremgangnsmåte:
Varm opp alle ingrediensene til alle sukkeret er oppløst. Kjør glatt med stavmikser og kjøl ned.

BBQ-saus nr 7

25 g nøytral olje
5 hvitløksfedd, grovhakket
40 g tomatpuré
7 g chilipulver
15 g paprika
10 g røykt paprika
3 g allehånde
1 g nellik, malt
400 g ketchup
400 g vann
150 g eplecidereddik
1 dl mørk sirup
75 g brunt sukker
7 g salt
15 g soyasaus
30 g Worcestershire saus
15 g sennepspulver
5 g nykvernet pepper
1 stk laurbærblad

Fremgangsmåte:

Ha oppi alle ingrediensene i en gryte og kok til i en halvtime på middels sterk varme. Fjern laurbærbladet og purer blandingen med en stavmikser.

 

Lykke til!

4 Responses to BBQ-saus – en gjennomgang

  1. Martin

    Hei HK!

    Gleder meg til å prøve disse, men kunne du ha sagt noe om hva slags type smak og kjøtt de forskjellige passer til? Jeg vet smaken er som baken men hvilke sauser bruker du hvor?

    Vh Martin

  2. Inge

    Har sliti med å finne gode bbq-saus oppskrifter, så disse gleder jeg meg til å prøve.
    Apropos BBQ, hva slags grill bruker du? Har tenkt å kjøpe en grill i år, og vurderer Landmann Black Pearl, eller BGE. BGE er betraktelig dyrere og styggere, så man må kanskje grille alle måltider for at den skal være verdt det? Andre forslag?

  3. Christine

    Lagde nr 2 i dag, og den ble såå god :) Brukte den til pulled pork.

  4. Thor Øyvind Syvertsen

    På nr 4 står det: Varm opp alle ingrediensene til alle sukkeret er oppløst. Kjør glatt med stavmikser og kjøl ned. Men i oppskriften er det jo ikke sukker. Skal det være sukker i den?

Legg inn en kommentar