Fantastiske glutenfrie cookies

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Jeg har fortalt tidligere at jeg driver mye med glutenfri matlaging for tiden grunnet den 8-årige arvingen til Hobbykokken-imperiet. For meg er det en stor fordel at jeg selv tåler gluten når jeg holder på å lage nye glutenfrie oppskrifter, siden jeg hele tiden kan måle resultatene opp mot hvordan det smaker med gluten.

ChefSteps.com la ut en kjempefin oppskrift på glutenfrie cookies i forrige uke og den har jeg oversatt og tilrettelagt her. Det siste du tenker på når du spiser den er om den er glutenfri eller ei, for her er det umulig å kjenne forskjell. Oppskriften bruker malte havregryn istedenfor hvetemel og utbytter tykningsmidlene i kremosten til å få den seige konsistensen man er uten etter i en god cookie.

500 g (320 g)* glutenfrie havegryn, finmalt i blender
110 g smør, romtemperert
110 g kremost (jeg brukte Philadelphia)
200 g brunt sukker
180 g sukker
5 g natron
8 g salt
frøene av 1 vaniljestang
2 stk eggeplommer
300 g melkesjokolade, i biter

Framgangsmåte:

  •  Kjør glutenfrie havregryn i en blender til de en helt finmalt, ca. 1,5-2 minutt. Sil grynene slik at alle større biter blir silt fra. Mål opp 320 g som du skal bruke i deigen. Ikke kast det du har til overs, det kan du bruke en annen gang.
  • Ha smør, kremost, begge sukkertypene, natron, salt og vaniljefrøene i en kjøkkenmaskin og kjør blandingen til den har en jevn og kremet konsistens.
  • Tilsett eggeplommene en etter en under omrøring.
  • Tilsett havremelet og rør rundt til du har en jevn deig.
  • Tilsett sjokoladen til slutt og rør den inn til du har en jevn blanding.
  • Del deigen i klumper på 60 g og ha dem i kjøleskapet i 15-30 minutter.
  • Forvarm ovnen til 175 grader uten varmluft. De flyter en del ut, så jeg steker 6 stykker av gangen.
  • Stek midt i ovnen uten varmluft på 175 grader i 15 minutter.
  • De er myke når du går ut av ovnen, så ikke flytt på dem før de har satt seg litt, ca. 15-20 minutter.
  • Avkjøl på rist.

Denne oppskriften er opprinnelig publisert hos chefsteps.com. Du kan lese mer om mitt samarbeid med chefsteps.com ved å trykke her.

3 Responses to Fantastiske glutenfrie cookies

  1. Karl Erik Asbjørnsen

    Takk for glutenfrie oppskrifter! Vi har akkurat samme situasjon hjemme, datter med cøliaki.
    Tenkte jeg skulle teste ChefSteps sin oppskrift, men en norsktilpasset variant gjør ting lettere!

  2. Kristian

    I oppskriften står det: 500 g (320 g)* glutenfrie havegryn, finmalt i blender. Hva betyr dette? Er det slik å forstå at det skal være 500 gr havregryn i utg pkt, og 320 gr etter at de er malt og silt?

  3. Ruben

    Brunt sukker som i brun farin? Synes det lukter litt rart.

Legg inn en kommentar