Min mors hurtigbrød

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Jeg kommer fra en matglad familie og min mor var den første som lærte meg å lage mat. Jeg har tidligere skrevet om flere favoritter fra oppveksten og her kommer en til, denne gangen i form av et lynraskt matbrød som min mor pleide å servere når vi hadde gjester på besøk.

Oppskriften er opprinnelig fra en dansk kokebok fra slutten av 60-tallet og jeg har endret litt på den etterhvert som jeg selv har blitt flinkere til å bake og vet mer om hvordan forskjellige ingredienser påvirker hverandre. Det som er spesielt med dette brødet, i tillegg til at det smaker veldig godt, er at det ikke skal heve og tar bare en halvtimes tid å lage fra du begynner til det går ut av ovnen.

I forhold til matkjemien rundt dette bidrar smøret til å svekke glutenbindingene i deigen slik at vi ikke er så avhengig av at det skal heve i utgangspunktet. Yoghurten er syrlig og sørger for at natronet gjør jobben sin sammen med gjæren. Når vi vet at sukker også hjelper gjæren med å vokse så skjønner man fort at få ting er overlatt til tilfeldighetene i denne oppskriften.

Mors hurtige matbrød
50g smør
2 dl melk
1/2 dl yoghurt naturell
25 g gjær
1 ts sukker
1 ts salt
1 1/2 rosmarin
350 g hvetemel
1 ts natron
evt. ost på toppen

Bland sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt til deigen er samlet, ca. 3-4 minutter.
Forme deigen som en stor sirkel på ca. 25 cm i diameter.  Sett deigen i kald stekeovn og skru på varmen til 225 grader uten varmluft og stek brødet midt i ovnen i ca. 20 minutter.

One Response to Min mors hurtigbrød

  1. Trine Haug

    Dette frister! Men 1,5 hva med rosmarin, teskje?

Legg inn en kommentar