Zen og kunsten å kutte en potet

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Alle som har drevet med idrett har vært med på en eller annen form for tilsynelatende meningsløs terping av grunnteknikk. Det kan ha vært å slå tusenvis av slag ut i luften på karatetrening eller å kaste en ball i veggen på håndballtrening til det verker i skuldrene. Felles for alle disse øvelsene er at det som regel er først i ettertid at man virkelig ser verdien av det og her kommer en øvelse i samme kategori som du kan gjøre hjemme på kjøkkenet.

Disse potetburene er ikke lette å lage, de har liten eller ingen umiddelbar praktisk verdi og arbeidet du legger ned har liten annen nytte enn å gi kred hos de andre matnerdene du kjenner. Men som øvelse er disse potetburene helt suverene, for makan til oppvisningen i presisjon og tålmodighet skal man lete lenge etter.

Det er dessverre skyhøyt svinn på disse potetene, så du må regne med at 60-70% av poteten forsvinner underveis. Dette er jo helt på trynet, men vi redder oss heldigvis inn med å ta vare på alt avskjæret og lage potetmos av det. Det relle svinnet er derfor lik null og alle som stemte på Miljøpartiet De grønne kan puste lettet ut og lese videre.

Tittelen på innlegget spiller selvsagt på den klassiske boka «Zen og hvordan vedlikeholde en motorsykkel» og denne potetkuttingen har mange paraleller til handlingen i boka. Les boka og kuttet en hel haug av disse potetene, så skjønner du hva jeg mener.

Slik lage du dem, beregn 30-45 minutt per stk.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Begynn med poteten. Her er det størrelsen som teller – jo større jo bedre.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Skrell poteten. Du kan enten kaste skallet eller du kan fritere det hvis du allerede rede har frityrgryta i gang.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Begynne å kutte poteten til en likesidet firkant, det beste er å kunne ligge på ca. 4 cm i bredden.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Kutt poteten til du får en firkantet kube. Oppbevar avskjæret i kaldt vann slik at du kan bruke det til å lage potetmos med senere.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Kutt snitt 5 mm inn på poteten slik at du lager små firkanter på alle seks sidene. Begynn med å kutte ut skrå gjørner slik du ser på bildet.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Fortsett å kutte skrått innenfor burdet slik at det danner seg en kule inne i buret. Roter poteten mens du gjør dette og husk å skyll poteten i vann innimellom slik at den ikke oksiderer og blir brun.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Etter masse småkutting og polering har du nå laget ditt første potetbur – fantastisk!! Hvis du skal ha gjester og vil servere en slik til hver gjest (f. eks. oppå biffen) kan du begynne uka før og oppbevare dem i kaldt vann i kjøleskapet. Den beste måten å tilberede disse på er å dampe dem 10 minutter og så å fritere dem på 200 grader i 5-7 minutter til de blir gyldebrune.

Lykke til!

Legg inn en kommentar