Eltefritt brød

Fotograf: Peder Austrud

Fotograf: Peder Austrud

No-knead bread eller eltefritt grytebrød, som er en ganske god norsk oversettelse, er et fantastisk godt brød med uendelige variasjonsmuligheter som er veldig lett å lage. Den mest kjente varianten er å lage det i en støpejernsgryte, men det fungerer også veldig godt å lage eltefri deig til baguetter, ciabatta eller rundstykker.

Det er mengden væske, gjærmengden og hevetiden som skiller dette brødet fra de fleste andre. Man bruker mer vann enn det de fleste er vant til, mindre gjær og deigen skal heve i 12-18 timer. Som navnet tilsier skal det heller ikke eltes, men deigen skal bare røres med en sleiv til alle ingrediensene er samlet, ca. 1 min.

Oppskriften er som følger:

1 liter hvetemel (1 liter hvetemel = 600 g)
1/2 liter vann (kaldt)
1/3 ts tørrgjær
1 ts salt

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse – det tar ca. 1 minutt.
  • La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.
  • Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.
  • Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover. Brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det samme en gang til.
  • Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned  og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i 90 minutt.
  • Når de 90 minuttene har gått setter du en støpejerngryte med lokk inn i ovnen og skrur på temperaturen til 250 grader.
  • La gryta stå inne i ovnen i en halvtime. Ta ut gryta og ta av lokket. Ta godt tak i deigen og ha den oppi gryta – pass på at du ikke brenner deg. Ta på lokket og stek på 250 grader i 30 minutt.
  • Ta deretter av lokket og stek videre i 15 minutter, men på 200 grader.
  • Ta ut brødet etter tilsammen 45 minutter. Vend det ganske umiddelbart ut av gryta og over på en rist. La det kjøpe seg nest til romtermperatur.
Hvis du vil lage ciabatta med samme deig som fremgangsmåten som følger:
  • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse – det tar ca. 1 minutt.
  • La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.
  • Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.
  • Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover. Brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det sammen en gang til.
  • Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned  og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i to timer.
  • Ta vekk bakebollen og flipp deigen forsiktig rundt slik at den ligger på kjøkkenbordet igjen. Del deigen i to like deler med en kniv eller deigskrape og form deigen med hendene til avlange ciabatta. Legg de to delene over på et bakebrett med bakepapir.
  • La det etterheve i ca. 15 minutter. Denne tiden kan du bruke til å ta litt oppvask og ikke minst til å skru på ovnen til 250 grader.
  • Sett ciabattaene i ovnen på 250 grader i 15-18 minutt. Du tar dem ut når de er gyldenbrune.
  • Serveres med ditt favorittpålegg.

Gå gjerne til matpaabordet.com for flere oppskrifter.

8 Responses to Eltefritt brød

  1. Svenn

    Hei

    Brødet ble godt det, men «fyterakkeren» for en flytende suppe deigen ble.
    Skal den være det??
    Fulgte oppskriften punktlig.

    Mvh
    ein sogning

    • admin

      Jeg det skal være slik at du heller det den i gryten. Her kan du se en video av det:



  2. Svenn

    Hei

    Brødet ble godt det, men «fyterakkeren» for en flytende suppe deigen ble.
    Skal den være det??
    Fulgte oppskriften punktlig.

    Mvh
    ein sogning

    • admin

      Jeg det skal være slik at du heller det den i gryten. Her kan du se en video av det:



  3. Pingback: Lunsjkos | Mamma Linda

  4. Pingback: No Knead Bread | lars spiser – oppskrifter & matglede

  5. Carina

    Til denne oppskriften hvor stor gryte brukes for å få god høyde på brødet?

Legg inn en kommentar