Matkjemi,  Slow Food

#70: Den hemmelige kokken

Jeg fikk denne fantastiske boka til jul. Kort fortalt handler den om tilsetningsstoffer i maten vår. Forfatteren retter søkelyset mot produksjonsmedtoder av ferdigmat , buljonger, krydderblandinger osv. Det viktigeste i denne sammenhengen er å forstå hva som er motivet for alle disse tilsetningsstoffene og til tider merkelige produksjonsmetodene. Joda, du hjettet riktig: Tjene mer penger!!

Dette er forsåvidt ikke noe nytt og hjemme hos oss har vi prøvd å lage mest mulig mat fra bunnen av i mange år allerede. Men jeg må innrømme at jeg aldri hadde sett for meg at omfanget var så stort. I går kjøpte jeg f. eks. en liten pose med Maaruds chips med salt og pepper. eg burde ant uråd når jeg så at det sto «salt og peppersmak» på forsiden av posen, men det har jeg aldri tenkt på før.

Sørlandschips har følgende innholdsfortegnelse på sin tilsvarende pose med chips: Potet, olje, salt og pepper. Men, neida! Det holder ikke for Maarud – de kliner til med hele 17 ingredienser: Potet, vegetabilske olje, krydderblanding:druesukker, salt, smaksforsterkere (natriumglutamat, E631, E327), løkpulver, pepper, tomatpulver, gjærekstrakt, chilipulver, hvitløkspulver, sitronsyre, sort pepperekstrakt. Spor av melk og hvete.

Det er flere motiver for å ha disse ingediensene oppi, men de er blant annet for å kamfluere smaken fra å antekeligvis ha brukt den dårligste kvaliteten av poteter som er å oppdrive (smaksforsterkere), i tillegg undres jeg jo litt over hva i all verden vi trenger sukker i chips etter?

For å oppsummere kan jeg altså røpe av vi nå legger totalt om i vårt kosthold her hjemme, og kommer til å lage enda mer fra bunnen av i tillegg til at vi skal bruke enda mer krefter på å finne ut hva som egentlig er i maten vår. Innleggene i denne bloggen kommer nok derfor til å bære preg av denne i tiden fremover. Men oppskriftene som jeg har lagt ut her tidligere har jo alltid vært lagd uten ferdigprodukter, så sånn sett kommer ingen til å merke noen forskjell fremover heller.

Jeg vil til slutt oppfordre alle som leser dette til å kjøpe boken «Den hemmelige kokken», den er tilgjengelig her::

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=3198145

Legg inn en kommentar