Dessert

#76: Smørkrem

Sjokolade-smørkremDet er noen ting her i verden det rett og slett burde være forbudt å lage light-versjoner av – smørkrem er en disse tingene. Det er mange måter å lage smørkrem på, men den vanligste er å piske sammen egg, melis og egg/eggeplomme. Dette smaker greit nok trodde jeg, for jeg hadde jo aldri smakt noe annet. Men så kom jeg over Michel Roux´oppskrift på smørkrem i boka «Egg» – og det er litt av en forskjell!

Oppskriften går ut på å blande like deler (etter vekt) med italiensk marengs og smør – fantastisk! Først kutter du 200 g smør i små biter, og lar det stå ute på kjøkkenbenken i et par timer. Så lager du italiensk marengs – her er en oppskrift:

Italiensk marengs:
120 g eggehvite (4 stk)
40 g – 200 g sukker
1 dl vann

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på full hastighet til den er kald.

Når marengsen holder mellom 32-36 grader blander du den sammen med smøret. Pisk godt til alt er blandet sammen. Du kan smaksette den med f. eks. vanilje, kakao, pasjonfruktpuré, bringsbærpuré osv…

Når alt er blandet sammen tar du det over i en sprøyepose og bruker den til det du vil. Det kan være som fyll i en kake, som krem/glasur oppå kaka eller som topping på muffins.

Enjoy!

Legg inn en kommentar