Hjemmesider,  Oppskrifter,  Slow Food

#87: Andreas Viestad – the Gastonomer

Andreas ViestadJeg er jo en stor fan Andreas Viestad. Det var jo tross alt han som åpnet øynene mine for matkjemi, som siden har gitt meg drøssvis av aha-opplevelser på kjøkkenet. Jeg følger han selvsagt i Dagbladet hver lørdag, men kanskje ikke alle vet at at også har en egen spalte i the Washington Post. Den kan du lese her:

http://www.andreasviestad.com/thegastronomer/

Jeg synes det er veldig spennende å lese artiklene til Mr. Viestad, han er utrolig inspirerende. Stå på!

One Comment

 • Geir Neerland

  Info til Andreas Viestad (som feilinformerer alle som ser på programmet «en smak av Norge»):
  Ålesund er ikke norges klippfiskby!!! Der troner Kristiansund på topp!! (se info under):

  Klippfiskhistorie:

  Klippfisktørking på Kirkjusandur, Island, før 1898.
  Foto: Sigfús Eymundsson
  I norsk kystkultur er klippfisken et eksotisk innslag. I motsetning til tørrfisk er klippfisk et produkt som er introdusert i Norge fra utlandet i nyere tid. Trolig er det slik at spanske fiskere «oppfant» klippfisken da de fisket ved Newfoundland og trengte en konserveringsmetode, dette så tidlig som rundt 1500. I 1690-åra slo hollenderen Jappe Ippes seg ned i ladestedet Lille-Fosen (i dag Kristiansund) og startet produksjon etter å ha fått kongelig privilegium. Hans virksomhet tok imidlertid raskt slutt. Det var først i 1737 det ble fart i sakene. Da kjøpte skotten John Ramsay fiskeværet Grip. Han satte straks i gang med klippfiskproduksjon i stor stil. Året etter kom en skotte til på banen. Det var William Gordon fra byen Cullen i Nordøst-Skottland. Han og Ramsay drev i kompaniskap og fikk senere over enda en landsmann, George Leslie fra Banff. Disse tre kan regnes som grunnleggerne av klippfiskindustrien i Norge. Kristiansund ble den norske klippfiskbyen framfor noen og dominerte denne industrien i vel 200 år.

Legg inn en kommentar