Dessert

#97: Pasjonsfrukt-mousse

passionfruitmoussejpgJeg er utrolig glad i friske frukt-desserter, og da mousse spesielt. Dette er en oppskrift på pasjonsfruktmousse som jeg har tilpasset fra en oppskrift på bringebærmousse fra boka «Sans for det søte» av Sverre Sætre. Det er en bok jeg anbefaler på det varmeste – det er en av de beste bøkene jeg har.

Ingredienser:
240 g italiensk marengs (se egen oppskrift)
5 gelatinplater
230 g pasjonsfruktpuré
2,5 dl kremfløte

italiensk_marengs1
Italiensk marengs:
120 g eggehvite (4 stk)
40 g – 200 g sukker
1 dl vann

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på full hastighet til den er kald. Sett i kjøleskapet.

Fremgangsmåte for pasjonsfruktmousse:

 1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.
 2. Varm halvparten av pasjonsfruktpureen i en kjele. Ta kjelen av platen.
 3. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme puréen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemperatur til den blir kald (26-28 grader). Det tar ca. 15-20 minutter.
 4. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen men en visp.
 5. Pisk kremen til krem. Bland kremen inn i pasjonsfrukt-marengsen i to omganger men en slikkepott.
 6. Helles over i glass minst to timer før servering.
  Desserten kan lages inntil 2 dager i forveien, men da må du huske å ha plast over den.

Enjoy!

6 Comments

 • Jeanette

  Hei…
  Det er første gang at jeg går inn på din hjemmeside.
  Du høres ut som en super hobbykokk!
  Jeg er også lidenskapelig glad i mat, matlaging, kaker og dessert. Jeg elsker også å prøve å komponere noe selv, særlig kake og dessert.
  Det jeg lurer på er fruktpure. Du skriver pasjonsfruktpure til pasjonsfruktmousse. Lager du pure selv…frisk pasjonsfrukt blandes med sukker/melis?
  Jeg har kjøpt Monin Bringebærpure til Bringebærmousse kake. Den kaken ble vellykket, men jeg er usikker på om smak skal være litt eller veldig søtet?! Når det står bringebærpure, pasjonsfruktpure eller annen fruktpure på oppskrift, er det meningen at vi skal bruke fruktpure som innholder SUKKER? Eller skal fruktpureen være usøtet? Hva betyr fruktpure, egentlig? Med tanke på at italiensk marengs er veldig søtet, ikke sant?
  Hvordan blir man hobbykokk?
  Jeg vil være takknemlig for tilbakemelding :-)
  Mvh Jeanette

 • Jeanette

  Hei…
  Det er første gang at jeg går inn på din hjemmeside.
  Du høres ut som en super hobbykokk!
  Jeg er også lidenskapelig glad i mat, matlaging, kaker og dessert. Jeg elsker også å prøve å komponere noe selv, særlig kake og dessert.
  Det jeg lurer på er fruktpure. Du skriver pasjonsfruktpure til pasjonsfruktmousse. Lager du pure selv…frisk pasjonsfrukt blandes med sukker/melis?
  Jeg har kjøpt Monin Bringebærpure til Bringebærmousse kake. Den kaken ble vellykket, men jeg er usikker på om smak skal være litt eller veldig søtet?! Når det står bringebærpure, pasjonsfruktpure eller annen fruktpure på oppskrift, er det meningen at vi skal bruke fruktpure som innholder SUKKER? Eller skal fruktpureen være usøtet? Hva betyr fruktpure, egentlig? Med tanke på at italiensk marengs er veldig søtet, ikke sant?
  Hvordan blir man hobbykokk?
  Jeg vil være takknemlig for tilbakemelding :-)
  Mvh Jeanette

 • Olav Birkeland

  Hei!

  Det er alltid gøy å høre fra andre hobbykokker, så jeg skal prøve å svare deg etter beste evne :-)

  Jeg vet ikke helt hvor super jeg er, men jeg er i hvertfall veldig interessert og det har jeg vært siden jeg var 10 år gammel. Når det gjelder puré er jo det litt spesielt med pasjonsfrukt siden det er så mye steiner i den. Dette gjør at at du sånn sett får ganske lite igjen for pengene siden det er en så stor del av egenvekten til en pasjonsfrukt som enten er skall eller steiner.

  Når det gjelder pureer generelt så synes jeg ikke det er noen forskjell på å lage det med ferske bær og frukter, fremfor å kjøpe det fryst. Pureene er som regel (mye) billigere enn å gjøre det selv, i tillegg til at det går mye fortene. Når man bruker pureer skal man som regel varmebehandle (steke eller koke) maten man lager uansett, så da mister man fordelen med at noe er ferskt. Generelt kan man si at jo mer man skal utsette maten for av varme og «mishandling», jo mindre er man avhengig av ferske varer. Jeg bruker f. eks. mye høyere kvalitet på sjokoladen når jeg lager sjokolademousse enn når jeg lager sjokoladekake.

  Jeg kjenner ikke til Monin, selv bruker jeg et merke som heter La Fruitiere (http://www.lafruitiere.com) som jeg kjøper hos en fiskehandler i Kristiansand. Den er helt fantastisk og jeg har vel etter hvert klart å komme meg gjennom alle sammen.

  Når det gjelder sukker så at jo de fleste pureer usukret, og når det står henvist til puré i oppskrifter mener man som regel usukret/usøtet. Du spør om hva fruktpuré betyr og det er jeg kjempeglad for, for jeg er jeg super-nerd som kan sånne ting ;-) Ordet er fransk og sånn rimelig bra oversatt betyr det «forfinet, raffinert» eller «renset». Det har samme røtter som de engelske ordene pure og purify. Italiensk (og fransk) marengs er veldig søtt ja, så det gjelder å være tålmodig og blande seg frem til de rette forholdet.

  Hvor sterkt en fruktpuré smaker avhenger blant annet av når på året den er høstet, hvor mye sol det var det året, hvor varmt eller kaldt det var og ofte hvilket land den kommer fra. Derfor kommer du dessverre ikke utenom å måte smake deg til mengdeforholdene hver gang du lager mat og desserter.

  Når det gjelder hvordan man blir hobbykokk, vil jeg jo si at du allerede er det. På fransk skiller man mellom uttrykkene gourmet og gourmand, der enkelt forklart en gourmet er glad i å lage god mat, mens en gourmand er glad i å spise den. Jeg faller vel litt inn i begge kategoriene. For meg er en hobbykokk bare en som er glad i å lage god mat og som liker å dele gode opplevelser sammen med sine nærmeste.

  Vi glade amatører må holde sammen, så det er bare å komme med andre spørsmål hvis det skulle være noe. Jeg er ikke allvitende, men jeg har en solid boksamling som gjør meg i stand til å svare på det meste.

  Stå på!

  Vennlig hilsen

  Olav Birkeland,
  hobbykokken

 • Olav Birkeland

  Hei!

  Det er alltid gøy å høre fra andre hobbykokker, så jeg skal prøve å svare deg etter beste evne :-)

  Jeg vet ikke helt hvor super jeg er, men jeg er i hvertfall veldig interessert og det har jeg vært siden jeg var 10 år gammel. Når det gjelder puré er jo det litt spesielt med pasjonsfrukt siden det er så mye steiner i den. Dette gjør at at du sånn sett får ganske lite igjen for pengene siden det er en så stor del av egenvekten til en pasjonsfrukt som enten er skall eller steiner.

  Når det gjelder pureer generelt så synes jeg ikke det er noen forskjell på å lage det med ferske bær og frukter, fremfor å kjøpe det fryst. Pureene er som regel (mye) billigere enn å gjøre det selv, i tillegg til at det går mye fortene. Når man bruker pureer skal man som regel varmebehandle (steke eller koke) maten man lager uansett, så da mister man fordelen med at noe er ferskt. Generelt kan man si at jo mer man skal utsette maten for av varme og «mishandling», jo mindre er man avhengig av ferske varer. Jeg bruker f. eks. mye høyere kvalitet på sjokoladen når jeg lager sjokolademousse enn når jeg lager sjokoladekake.

  Jeg kjenner ikke til Monin, selv bruker jeg et merke som heter La Fruitiere (http://www.lafruitiere.com) som jeg kjøper hos en fiskehandler i Kristiansand. Den er helt fantastisk og jeg har vel etter hvert klart å komme meg gjennom alle sammen.

  Når det gjelder sukker så at jo de fleste pureer usukret, og når det står henvist til puré i oppskrifter mener man som regel usukret/usøtet. Du spør om hva fruktpuré betyr og det er jeg kjempeglad for, for jeg er jeg super-nerd som kan sånne ting ;-) Ordet er fransk og sånn rimelig bra oversatt betyr det «forfinet, raffinert» eller «renset». Det har samme røtter som de engelske ordene pure og purify. Italiensk (og fransk) marengs er veldig søtt ja, så det gjelder å være tålmodig og blande seg frem til de rette forholdet.

  Hvor sterkt en fruktpuré smaker avhenger blant annet av når på året den er høstet, hvor mye sol det var det året, hvor varmt eller kaldt det var og ofte hvilket land den kommer fra. Derfor kommer du dessverre ikke utenom å måte smake deg til mengdeforholdene hver gang du lager mat og desserter.

  Når det gjelder hvordan man blir hobbykokk, vil jeg jo si at du allerede er det. På fransk skiller man mellom uttrykkene gourmet og gourmand, der enkelt forklart en gourmet er glad i å lage god mat, mens en gourmand er glad i å spise den. Jeg faller vel litt inn i begge kategoriene. For meg er en hobbykokk bare en som er glad i å lage god mat og som liker å dele gode opplevelser sammen med sine nærmeste.

  Vi glade amatører må holde sammen, så det er bare å komme med andre spørsmål hvis det skulle være noe. Jeg er ikke allvitende, men jeg har en solid boksamling som gjør meg i stand til å svare på det meste.

  Stå på!

  Vennlig hilsen

  Olav Birkeland,
  hobbykokken

Legg inn en kommentar