Bakst,  Slow Food

#104: Foccacia

DSC_2405

Foccacia er et av mine yndlingsbrød, siden det er utrolig godt å lage sandwicher med, men også er kjempegodt å spise til supper og pasta osv. Jeg har vel egentlig kommet til at det å lage brød nesten har samme arbeidstid nesten uansett hva slags brød man lager, det er hvor lang tid man lar det heve mellom slagene som har noe å si.

Øyvind Lofthus og Emmanuel Rang er gutta bak Åpent Bakeri i Oslo og ga for noen år siden ut boka «Brød», som jeg selvfølgelig har i biblioteket. I den boka er det er brød som heter «Olivenbrød» som jeg har endret en del på til å bli en deilig Foccacia-oppskrift. Prinsippet er det samme som i boka, men mengdeforholdene, ingredienser, steketid og form har jeg endret på.

Ingredienser:

Dag 1
500 g hvetemel
250 g durumhvete

5 dl vann

Dag 2
20 g fersk gjær

1 ts sukker

0,5 dl vann

15 g salt
Hvetemel til utbaking

Olivenolje til pensling av brødet

Veldig mange blir avskrekket når det står «Dag 1» og «Dag 2» i oppskrifter. Husk at dette ikke krever noe mer arbeid av deg, det bare krever litt planlegging. Med mindre du er James Bond og alltid sitter å venter på når du skal ut i hemmelig tjeneste og legge ned fiender og damer, så har du som regel grei oversikt over hva du skal gjøre i morgen.

foccacia

Dag 1

Jeg pleier å lage dette brødet i helgene og da setter jeg den første deigen kvelden før. Bland sammen mel og vann til du får en jevn deig, og dekk den til med en fuktig klede eller clingfilm, personlig bruker jeg alltid clingfilm.Dag 2

På morgenen dagen etter blander jeg deigen fra dagen før på følgende måte:

  • Først legger jeg gjæren i vannet sammen med 1 ts sukker. Dette gir gjæren næring og gjør at deigen hever bedre. La det stå i ca. 5 minutter.
  • Det neste du gjør er blande sammen gjærblandingen, salt og deigen fra første dag. Det blandes, for hånd eller med maskin, du du har en glatt og jevn deig. Juster med mel til du får riktig konsisten.
  • La deigen heve i 1,5-2 timer.
  • Kjevle ut deigen til et flatt brød og la legg den på et stekebrett.
  • Forvarm ovnen til 200 grader .
  • Pensle 3-4 ss med olje utover brødet, og la det etterheve i 1 – 1,5 time.
  • Trykk hull ned i deigen med fingrene og stek brødet i ovnen i ca. 30 min.

Enjoy!

Foccacia

Legg inn en kommentar