Bakst,  Oppskrifter,  Slow Food

#104: Bagel

Bagel

Bagels er veldig populært i USA, men har vel aldri helt blitt allemannseie her på berget. Jeg har i hvertfall aldri fått det servert hjemme hos noen, og jeg har vel heller aldri hørt om noen som pleier av lage det hjemme heller. Jeg tror grunnet til dette er at bagels har en helt spesiell fremstillingsmåte som etter min mening gjør at holdbarheten blir veldig begrenset – deigen skal nemlig kokes (!) før den stekes. Å koke deig tror jeg blir veldig fremmed for de fleste og gjør vel at man la være å prøve. Men: Have no fear – the Olav is here!

bagel_koking

Her er en oppskrift på bagels:

15 g fersk gjær
1 1/2 ss sukker
3 dl vann
500 g hvetemel + ekstra mel når du knar
1 1/2 ts salt

 • Hell gjær og sukker i dl av vannet og la blandingen stå i 5 minutter før du rører om. Bland mel og salt i bakebollen. Lag en grop i midten og hell i gjærblandingen.
 • Tilsett halvparten av væsken som er igjen. Rør inn melet. Deigen skal være fast og fuktig – tilsett væske til rektig konsistens.
 • Ha deigen på godt melstrødd bakebord. Kna deigen til den er glatt og elastisk, ca. 10 minutter. Tilsett gradvis så mye mel som du klarer mens du knar, til du har en veldig fast deig.
  Forvarm ovnen til 220 grader.
 • Legg deigen i en lett oljet bolle og vend den rundt så hele deigen blir smurt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrlese, ca. 1 time. Slå deigen sammen, og la den deretter hvile i 10 minutter.
  Del deigen i 8 like store emner. Lag en bolle av hvert emne. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.
 • Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av brødets diameter.
 • Sett brødene på lett oljet stekeplate, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 10 minutter.
 • Kok opp vann i en vi kasserolle eller sauté-panne. La vannet trekke mens du forsiktig legger nedi 2-3 bagel av gangen med en hullsleiv og , og la dem trekke til de flyter opp, ca. 1 minutt. Snu dem en gang i løpet av koketiden. Ta brødene opp av kjelen med hullsleive, og sett dem til avrenning.
 • Legg brødene på en lett oljet stekeplate når de har rent av seg. Stek dem i en forvarmet ovn (220 grader) til de er gyldne, ca. 20  minutter. Sett dem til avkjøling på bakeristen.

bagels

Her er en liten youtube-video som viser teknikken for å lage bagel-formen veldig bra:

9 Comments

Legg inn en kommentar