Dessert/ Slow Food

#109: Hjemmelaget sjokoladeis

sjokoladeis_pa_pinne

I det som  begynner å ligne på en besettelse har jeg nok en gang laget noe fra bunnen av som de fleste kjøper ferdiglagd i frysedisken. Hennig Olsen Is er mitt foretrukne merke hvis jeg plutslig har lyst på is, men hvis jeg har mulighet til å planlegge mitt iskonsum på forhånd lager jeg alltid isen selv. Her er en meget god oppskrift på sjokoladeis som du enten kan helle over i pinne-former eller i andre former du skulle ha lyst til å bruke. Oppskriften gir litt over 2 liter is.

Ingredienser:
450 gram sjokolade
1 ss vaniljesukker
3,75 dl H-melk
6 stk eggeplommer
70 gram (1 dl) sukker
4,5 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

  1. Hakk sjokoladen i små biter og smelt den forsiktig over et vannbad.
  2. Bland vaniljesukker og melk i en gryte og varm den opp til kokepunktet.
  3. Visp eggeplommer og sukker (lett) sammen.
  4. Hell den varme melken over egg/sukker-blandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell sausen tilbake i gryten.
  5. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen.
  6. Når sausen tykner (82-84 grader), skal den siles over i en bolle.
  7. Bland den varme vaniljesausen med den smeltede sjokoladen med en slikkepott.
  8. La sjokoladene/vaniljesaus-blandingen stå til avkjøling på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter til den har en temperaturen på ca. 37 grader.
  9. Pisk fløten til krem. Vend en 1/4 av kremen i sjokolademassen med en slikkepott. Vend så inn resten av kremen.
  10. Fyll isen i de formene du har lyst til og la den stivne i minst 4 timer.

Bon apetit!

ispinner

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    LizM
    6. august 2009 at 21:56

    Åh, kan jeg bestille ca 200 slike is… gjerne med innlagte bringebær og mørk sjokolade. Kjempefine – gid ide. Mine neste middagsgjester skal få is på pinne til dessert. Hurra. Jeg blir lykkelig av is.

  • Reply
    LizM
    6. august 2009 at 21:56

    Åh, kan jeg bestille ca 200 slike is… gjerne med innlagte bringebær og mørk sjokolade. Kjempefine – gid ide. Mine neste middagsgjester skal få is på pinne til dessert. Hurra. Jeg blir lykkelig av is.

  • Reply
    LizM
    7. august 2009 at 09:36

    Takk for det – har lagt en link til deg på siden min :-)
    Og skal følge med på is-pinne kreativiteten. Har et slikt pinnestativ, så hvis jeg kan ordne litt plass i fryseren (spise opp en annen is…?) så skal det blir solbær-yoghurt pinne-is på meg senere i dag. Kanskje med litt hakket mørk sjokolade i…

    Kan ellers anbefale aprikos og sherry syltetøyet, godt til blåmuggsost! Ny batch ble laget i går kveld, fine fulle glass står avkjølt her nå. Rene lykkepillen!
    Liz

  • Reply
    LizM
    7. august 2009 at 09:36

    Takk for det – har lagt en link til deg på siden min :-)
    Og skal følge med på is-pinne kreativiteten. Har et slikt pinnestativ, så hvis jeg kan ordne litt plass i fryseren (spise opp en annen is…?) så skal det blir solbær-yoghurt pinne-is på meg senere i dag. Kanskje med litt hakket mørk sjokolade i…

    Kan ellers anbefale aprikos og sherry syltetøyet, godt til blåmuggsost! Ny batch ble laget i går kveld, fine fulle glass står avkjølt her nå. Rene lykkepillen!
    Liz

  • Reply
    runar
    4. oktober 2009 at 15:29

    hei, takk for en bra side :)
    men du, jeg har lett i butikkene, og kan ikke finne sånne ispinne former.. har du peiling på hvor i oslo de kan selge sånt ??
    mange takk for svar :)

  • Reply
    runar
    4. oktober 2009 at 15:29

    hei, takk for en bra side :)
    men du, jeg har lett i butikkene, og kan ikke finne sånne ispinne former.. har du peiling på hvor i oslo de kan selge sånt ??
    mange takk for svar :)

  • Reply
    Espen
    25. juni 2010 at 09:35

    Hjemmelaget is er stas, har aldri laget det selv, men blir nok ikke lenge til man må prøve seg på det og.
    Jeg kjøpte selv noen veldig enkle ispinneformer på ikea, neppe topp kvalitet, ei heller fænsi form, men funker fordet. :-)

    • Reply
      admin
      25. juni 2010 at 10:20

      Så lenge det funker, så er det bra ;-)

      Kos deg med isen!

  • Reply
    Espen
    25. juni 2010 at 09:35

    Hjemmelaget is er stas, har aldri laget det selv, men blir nok ikke lenge til man må prøve seg på det og.
    Jeg kjøpte selv noen veldig enkle ispinneformer på ikea, neppe topp kvalitet, ei heller fænsi form, men funker fordet. :-)

    • Reply
      admin
      25. juni 2010 at 10:20

      Så lenge det funker, så er det bra ;-)

      Kos deg med isen!

    Legg inn en kommentar