Bakst,  Brød

#112: Ciabatta

ciabatta

Ciabatta er et av mine favorittbrød, men det er bare synd at man må lage det selv for å få et ordentlig godt et her i landet. Ekte ciabatta lages av en utrolig porøs deig som nok er vanskelig å produsere i store kvanta. I tillegg skal den heve veldig lenge – noe de store bakeriene heller ikke er noen særlig begeistret for å gjøre. Her er en oppskrift som jeg har omskrevet fra boka «Brød fra hele verden».

Ingredienser dag 1
3 g fersk gjær
1,5 dl vann
1/2 dl lunken melk
1/4 ts sukker
150 g hvetemel

Ingredienser dag 2
3 g fersk gjær
2 1/2 dl vann
1 ss olivenolje
350 g hvetemel
1 1/2 ts salt

1. Dag 1. Hell vann, melk og gjær i en stor bolle. La blandingen stå i 5 minutter, tilsett sukker og rør om.

2. Bland inn melet til det blir en løs røre. Dekk bollen med klingfilm eller et kjøkkenhåndkle, og la røren heve i 10-12 timer eller over natten.

3. Dag 2. Hell vann og gjær i en bolle og la blandingen stå i 5 minutter før du rører om. Hell gjærblandingen og olivenoljen i deigen fra dag 1, og bland det godt.

4. Rør inn mel og salt til en våt, klebrig deig. Elt deigen i 5 minutter. Etter hvert vil deigen få mer spenst og samle seg i midten av bollen, men den vil fortsatt være for løs til å kna med hendene.

5. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve til den er tre ganger så stor og full av luftbobler. Det tar ca. 3 timer. Du skal ikke slå deigen sammen. Strø godt med mel på to steleplater, og ha ekstra mel i nærheten til hendene.

6. Formvarm ovnen til 220 grader. Del deigen i to med en deigskrape mens den ligger i bakebollen.

7. Form deigen til et rektangel som er ca. 30 cm langt. Ha godt med mel på hendene mens du drar i deigen. Ha mer mel på brødet og hendene. La fingrene gli langs sidene av brødet, og dytt kantene av deigen forsiktig inn på undersiden.

8. Gjenta trinn 7 med den andre delen av deigen. La brødene heve i 20 minutter utildekket. De vil vokse både i bredden og høyden.

9. Stek brødene i forvarmet ovn til de er store og gyldne, ca. 30 minutter. Når de er ferdige, lyder det gult når du banker lett på undersiden. Legg brødene til avkjøling på bakeristen.

2 Comments

Legg inn en kommentar