Allergier,  Dessert

#149: Verdens beste sjokoladekake

sjokoladebombe11

Dette er min første bloggpost som jeg nå legger ut på nytt. Den ble publisert første gang i desember 2006. Det har hatt over 2500 tusen visninger på disse tre årene, så jeg antar at den er bakt en gang eller to rundt om i Norge ;-) For dem som ikke har lest den enda – kos dere!

Verdens beste sjokoladekake har bare fem ingredienser:

225 g smør
225 g sukker
225 g sjokolade
6 eggeplommer
6 eggehviter

Som du ser er denne deilige kaken glutenfri. Hvis du har tenkt å lage den til en person mer cøliaki, er det ekstra viktig å vaske kjøkkenbenk og alt utstyr du bruker slik at det ikke kommer mel på.

Varm opp ovnen til 180 grader. Smør en rund kakeform på 24-26 cm med smør.
Først smelter du smøret i en gryte på middels varme. Når smøret har smeltet, tilsetter du sukkeret og rører med jevne mellomrom til sukkeret er oppløst.

Ta gryten vekk fra platen og rør inn sjokoladen til den har smeltet og blandingen er glatt og blank.

Tilsett eggeplommene i blandingen og varm opp blandingen igjen over middels varme til den begynner å tykne. Når blandingen har tyknet lar du den stå å avkjøle seg ca. 30 min.

Pisk eggehvitene til de blir stive og bland det inn med sjokoladeblandingen du lagde tidligere.

2/3 av blandingen tar du i den ferdigsmurte formen og baker den i ovnen på midterste rille i ca. 40 minutt. La kaken kjøle seg ned på kjøkkenbenken og hell over den resterende sjokoladeblandingen som glasur.

Bon apetit!

verdens_beste_sjokoladekake

35 Comments

 • Rita

  Dette hørtes bare helt nydelig ut!!! Det er alltid spennende med inspirasjon til å prøve nye ting. Er det OK om jeg legger deg til i blogglisten min?

  • Olav Birkeland

   Spørsmål 1
   Ja, det skal være pisket eggehvite også i den tredjedelen som brukes til glasur. Lag hele røren ferdig og så dordeler du slik at 2/3 går i ovnen og den resteren tredjedelen blir brukt som glasur.

   Spørsmål 2
   Når det gjelder hvilken sjokoladetype du skal bruke, så foretrekker jeg selv å bruke en forholdvis mørk sjokolade, med mellom 50 og 60% kakaomasseinnhold. Dette er en veldig mektig kake, så jo mørkere sjokolade du bruker jo «tyngre» vil den oppleves. Vanlig Freia kokesjokolade har ca. 40% kakaomasseinnhold.

   Når det gjelder kvaliteten på sjokoladen, så har jeg følgende tommelfingerregel: Jo mindre sjokoladen skal bearbeides, jo færre ingredienser og jo mindre varmebehandling sjokoladen skal ha – jo viktigere er det med høy kvalitet på sjokoladen. Valrhona-sjokolade er et sikkert valg i så måte, men den bruker jeg mest til mousse, is og konfekt.

I forhold til denne oppskriften vil jeg si at kakaomasseinnholdet er viktigere enn kvaliteten på sjokoladen akkurat i dette tilfellet. Du kan heller spare de kronene til du skal lage deg en skikkelig god sjokolademousse. Denne oppskriften krever jo tross alt såvel koking av røra som steking på relativt høy temperatur i ovnen, og det er jo egentlig ganske hardhendt behandling av sjokoladen.   Håper dette var til hjelp! Hvis du vil jeg skal skrive en skikkelig nerde-artikkel om sjokolade en gang, så er det bare å si ifra ;-)

   Olav

 • mykstart

  Hei. Jeg har et par lignende oppskrifter som dette… med litt forskjellige mengder men samme prinsipp. Har også en som du ikke stivpisker hvitene.. da blir den tyngre selvsagt. Men enklere kan man knapt lage en kake. Alt i samme kjelen, gjort på null komma svisj.. og goooood. Jeg elsker oppskrifter av typen sleng oppi og hiv rundt.

  Når det gjelder cøliaki, så er det noen som er mer følsomme enn andre. Og da er faktisk de fleste sjokolader ikke garantert glutenfrie. Kan inneholde spor av nøtter gluten. osv. Kun få sjokolader garaterer at de er glutenfrie.

 • mykstart

  Selvfølgelig ingen link mellom nøtter og gluten. Det er bare slik det står på noen sjokolader. . blandt annet freia sin 70 %. inneholder spor av…div.

  Nei, det trenger ikke være tilsatt glutenkomponenter i sjokoladen. Den kan være produsert på samme «båndet» eller produksjonslinjen som for eksempel kvikklunsj eller andre produkter med kjeks ol. Det holder til at det ikke kan garanteres at produktet ikke inneholder spor av gluten. Og de mest ømfintlige reagerer på spor av.. Jeg har en vennefamilie der 3 av 4 har cøliaki, som reagerer slik. Jeg støvsuger steikovnen når de er på besøk. :-)

  Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men som regel er sprer det seg hvete og annet i havreåkrene.. og dermed ikke glutenfritt lengre.

 • Anders Husa

  Denne må testes ut til helgen, men jeg har to spørsmål. Skal det være pisket eggehvite også i den tredjedelen av røren som skal brukes som glasur? Og hvilken sjokolade anbefaler du å bruke? :)

 • Janne

  Hei Olav :)
  Flott side…jeg skal prøve kaken, har cøliaki selv.
  Freias kokesjokolade er trygg mht. gluten for meg, så den skulle være glutenfri nok.
  Ha en fin dag!
  Janne

  • admin

   Hei!

   Takk for det :-) Det er først og fremst en kjempegod kake, at den er glutenfri er jo bare en kjempebonus :-)

   Lykke til!

   Olav

 • Imy

  Hei, et spørsmål fra en kakeamatør: Hvordan stiller du deg til laging av en slik kake noen dager før den skal spises, frysing og så sakte tine og pynte samme dag den serveres? Vil det gi like godt resultat som en dagsfersk kake?

  • admin

   Jeg lager den alltid dagen før, men har ikke prøvd å fryse den. Det som ofte lager problemer ved frysing er jo mel og siden denne kaken ikke inneholder med, så vil jeg tror det burde gå veldig bra ;-)

  • admin

   Det kommer egentlig bare an på hvor høy jeg vil ha den ;-) På bildet er det brukt en 22 cm form, men da har jeg doblet oppskriften. Til en enkel porsjon pleier jeg å bruke en 16 cm form…

 • Hanne

  Hei. Hva gjør jeg feil:S Sukkeret mitt løser seg ikke opp det bare blir karamelisert med sukkerkrystaler i. Skjønner ikke det.. =S Blir veldig glad for tilbake melding

 • Christian Johansen

  Det høres rart ut, sukker karamelliserer seg(blir brunt og diggent) ved en 120 grader,så kan jo hende du har for høy varme?

 • Morten

  Da har jeg bakt en kake for første gang i mitt tredve år lange liv. Som totalt bakenovise, gjorde jeg nok noen blemmer. Klarte å få litt eggeplomme i eggehvitene, så de stivnet aldri helt, så mer ut som eggehviteeggedosis.. Men man tager hva man haver, så jeg foldet det inn sammen med resten av røra. Satte greiene i ovnen, og ventet de førti minuttene oppskriften sa jeg skulle vente. Kunne nok ha ventet litt lengre, men som blodfersk baker, aner jeg ikke hvordan en slik kake skal se ut når den er ferdig.

  Kaka var vel doblet i størrelse, og falt fort sammen etter den kom ut, den virket nesten litt suffléaktig. Særdeles fuktig når jeg skar litt i den. Men så var det smaken da, dette må jo være det definitivt beste jeg noensinne har spist hva sjokoladekake angår. Øvelse gjør mester sa min mor når jeg sendte henne bildet av den litt for lite stekte kaken, og tro meg, denne kommer det til å bli øvd mye på :)

  Takk!

  • admin

   Så gøy!! Tipset for å finne ut når kaka er ferdig er å ta en strikkepinne eller tilsvarende å stikke den i midten av kaka mot slutten av steketiden. Hvis pinnen er tørr er kaken ferdig :-)

   Lykke til!

   Ps. Hvis du følger meg på twitter kan du stille meg spørsmål direkte neste gang ;-) @hobbykokken

 • Morten

  For at jeg skal få tilfredstilt nyskjerrigheten min, hvordan skal egentlig snittflata til kaka være etter den har fått hvilt i ca to timer? Jeg kunne kanskje tatt bilde av min for å sammenligne, men nå er det for sent :D

 • Karen

  Jeg bestemte meg for å lage denne som en «bursdagsgave nr2» til en venninne av meg. Den ble laget på formiddagen og servert hos henne samme kveld. Det var dessverre en god del andre kaker, etter en allerede enorm middag, så denne bomben av en kake ble stående nokså urørt.
  Morgenen etter derimot… Den hadde stått i kjøleskapet natten over og den var VIDUNDERLIG!! En fantastisk blanding av karamell og kraftig sjokoladesmak.

  Uten tvil den beste kaken jeg har smakt! – Men først etter en kald natt:)

 • Christina

  Denne kaka så kjempegod ut! Men stusset litt over hvilken størrelse på formen man skal bruke.
  For i oppskriften skriver du 24-26cm, men i kommentarfeltet har du skrevet at du pleier å bruke 16, event. doble porsjonen og ha den i en 22cm-form.
  Blir ikke kaken enormt lav da, om man har den i 24-26 cm form som du har skrevet i oppskriften? :S

  • admin

   For å være helt ærlig så har jeg aldri prøvd – den blir alltid spist opp før det er en problemstilling. Men siden den ikke inneholder mel burde den jo i teorien tåle det veldig bra ;-)

Legg inn en kommentar