Middag

#155: Chili con carne vs. grandiosa

Det viktigste for mange når man bruker ferdigmat eller halvfabrikata er ønsket om å spare tid. I en travel hverdag er det fullt forståelig at man ønsker å spare tid og at man gjør seg til lett bytte for dem som tilbyr kjappe løsninger. Denne gangen skal jeg ta for meg selve symbolet på ferdigmat i Norge: Grandiosa.

Jeg skal ikke falle i fellen å kritisere innholdet i Grandiosa, for den er overhodet ikke en versting. Hvis du har et sunt og variert kosthold så tåler du noen Grandiosa i løpet av et år. Det jeg imidlertid skal angripe er selve kronargument til Grandiosa og hele denne bransjen: det går fortere å steke en ferdig-pizza enn det tar å lage maten fra bunnen av selv.

Jeg har valgt en deilig chili con carne som eksempel. I tillegg til ingrediensene til chili´en bør du kjøpe inn brød, rømme og salat når du er i butikken.

Forutsetninger for eksperimentet:
Grandiosa skal stekes i 15 minutter. En ovn tar ca. 8 minutter å varme opp til 220 grader, så total tilberedningstid for en Grandiosa blir altså 23 minutter.

For chili´en forutsetter jeg at alle ingrediensene ligger i skuffer, skap og kjøleskap. Platen er kald og ingenting av kjøkkenutstyret du skal bruke er lagt frem.

Sjekk først at du har ingrediensene du trenger:

1 pakke/400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 middels stor løk , finhakket
2 båter hvitløk , finhakket
½ rød chili , finhakket
3 ss olje
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner eller brune bønner
1 rød paprika i biter
1 ts chilipulver
½ ts malt spisskummen
1/2-1 ts salt

Da begynner konkurransen, minutt for minutt:

1. min
Grandiosa: Tenn på ovnen på 220 grader. Ta Grandiosaen ut av frysen og pakk den ut, sprett plastikken og legg den klar på et stekebrett. Ta frem strikketøyet og vent i 8 minutter.
Chili: Ta en mellomstor gryte ut av skapet og sett den på komfyren. Skru på full guff og ha olje i gryta. Ta frem en stekespade og en kjøkkenkniv.

2. min
Grandiosa: Vi venter på at ovnen skal bli varm.
Chili: Ta ut kjøttdeig, løk, hvitløk, chili og paprika av av kjøleskapet. Og bønnene, chilipulver, spisskummen og salt ut av sine respektive skap.

3. min
Grandiosa: Vi venter på at ovnen skal bli varm.
Chili: Kutt hull på pakken med kjøttdeig og ha den oppi gryta. Skrell løk og hvitløk

4. min
Grandiosa: Vi venter fremdeles på at ovnen skal bli varm . zZZzzzZZZzzzZZZzzz…
Chili: La kjøttdeigen steke mens du rører i den med jevne mellomrom. Kutt løk og hvitløk og ha oppi gryta.

5. min
Grandiosa: Vi venter på at ovnen skal bli varm.
Chili: Kjøttdeigen steker fremdeles. Du rører med jevne mellomrom.

6. min
Grandiosa: Vi venter på at ovnen skal bli varm.
Chili: Kjøttedeigen steker fremdeles. Du rører med jevne mellomrom. Du kutter chili´ en og åpner boksene med bønner og tomat.

7. min
Grandiosa: Vi veeeeeeeeeeenter på at ovnen skal bli varm.
Chili: Kjøttdeigen steker fremdeles. Du rører med jevne mellomrom.

8. min
Grandiosa: Nå går Grandiosa´ en inn i ovnen. Deilig, 15 minutter til å bli ferdig med strikketøyet på ;-)
Chili: Nå tar du oppi tomat og chili. Du tar også oppi chilipulver, salt og spisskummen.

9. minutt
Grandiosa: Nå står den i ovnen og osten begynner å svette litt.
Chili: Chili-gryta begynner å boble. Du skrur ned varmen til middels. Ta frem brød og det du trenger av salat-ingredienser.

10. min
Grandiosa: Den står fortsatt i ovnen og ovnen begynner så vidt å smelte.
Chili: Begynner å vaske salaten.

11. min
Grandiosa: Osten begynner nå på alvor å smelte.
Chili. Salaten er vasket – du begynner med kuttingen. Hvor har du lagt plasterne i huset?

12. min
Grandiosa: Intet nytt
Chili: Du står og kutter salat.

13. min
Grandiosa: Fremdeles intet nytt. Det på bra med strikkingen.
Chili: Du står fremdeles og kutter salat. Gryta står å småkoker – slik den har gjort i 5 minutt allerede.

14. min
Grandiosa. Har stått inne i 5 minutt nå – 10 minutt igjen :-)
Chili: Du tar salaten oppi en salatbolle, og rører litt i den – så ser det fint ut ;-)

15. min
Grandiosa: 6 minutt – 9 minutt igjen!
Chili: Du kutter brød og rører litt i gryta.

16. min
Grandiosa: 7 minutt – 8 minutt igjen
Chili: Du legger brød opp et fat – skal du ta frem smør? Gryta koker fortsatt.

17. min
Grandiosa: 8 minutt – 7 miutt igjen
Chili: Nå kan du vel egentlig begynne å dekke bordet?

18. min
Grandiosa: 9 minutt i ovnen – 6 minutt igjen.
Chili: Du tar frem tallerkner, bestikk, vann og glass. Hvilke servietter passer best til duken?

19. min
Grandiosa: 10 minutt i ovnen – 5 minutt igjen. Utrolig mye strikking man får gjort mens man venter på noe, gitt!
Chili: Du dekker på bordet….

20. min
Grandiosa: 11 minutt i ovnen – fire minutter igjen. Nå kan du vel legge vekk strikketøyet og dekke på bordet….
Chili: Du har dekket på bordet. Chili-gryta helles over i en passe egnet bolle/serveringsfat. Husk å ta med brød og salat inn i spisestua ,-)

21. min
Grandiosa: 12 minutt i ovnen – 3 minutt igjen i ovnen. Osten begynner å bli gylden nå. Du har dekt på bordet.
Chili: Nå roper du: Maten er servert – kom og spis! Imponerte barn og ektefeller inntar bordet.

22. min
Grandiosa: 13 min i ovnen – 2 minutt igjen.
Chili: Alle forsyner seg og begynner å spise….

23. min
Grandiosa: 14 minutt i ovnen –  1 minutt igjen. Rop på familien!
Chili: Hysj! Jeg spiser :-)

24. min
Grandiosa: Nå er den ferdig! Kutt opp, legg på fat og server!
Chili: Hmmm..   Skal vi ha dessert i dag?

Sånn! Min chili con carne vant med tre minutter!!! Og da fikk vi i oss «ekte» mat lagd fra bunnen av :-D

Følg meg gjerne på twitter: @hobbykokken

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Kaisa
    6. oktober 2009 at 09:56

    Gode poenger!
    Og det ser ut som en god chili con carne også. :)

  • Reply
    Kjetil
    6. oktober 2009 at 10:19

    Testen din er grei nok, men med forskjellige ovner vil det ta forskjellig tid å varme den opp, og forskjellig tid til å steke den ferdig. Min ovn bruker muligens litt lengre tid enn din til å varme seg opp, men så steker jeg pizza-en i kun 10 minutter også da.

    Ellers er jo det virkelige argumentet ikke at det tar kortere tid, men at slipper å gjøre så mye for å lage maten. Dvs, du kan gjøre andre ting mens maten lager seg selv. Det regnes vel også av mange som tid spart.

  • Reply
    mykstart
    6. oktober 2009 at 15:40

    Genialt og morsomt! :-)

  • Reply
    Annicen
    6. oktober 2009 at 16:12

    Hahaha.. Genialt innlegg!
    Litt komisk at jeg har tenkt på Chili i mange dager nå, og faktisk sitter å leser bloggen din SAMTIDIG som jeg strikker.

    Må være skjebnen som har bestemt at det skal Chili på menyen innen kort tid det tror jeg. :P

    Takk for inspirasjonen!

    Annicen

    • Reply
      Olav Birkeland
      11. oktober 2009 at 21:52

      Gøy å høre. Har nettopp vært innom loggen din for første gang – kjempekult! Hvem visste at apekatter var så flinke til å lage mat?!?

      Den anbefales!!

      http://www.matmedmonkis.blogspot.com

  • Reply
    Ditte
    6. oktober 2009 at 18:08

    Herlig lesning!! Og inspirasjon!! Nå venter 2 kg seifileet på å bli seikaker ;-) Og det blir ikke noe fusk her…. ;-)

  • Reply
    Astrid
    7. oktober 2009 at 07:57

    For et strålende genialt innlegg! Godt poeng og du tar også høyde for hovedgrunnen til at man velger enkle løsninger innimellom; Fordi jeg ikke har alt det du har i mine skaper til enhver tid. Men jeg jobber med saken.

    Et lite spørsmål; Må man ha (ekle) bønner i Chili con Carne? Jeg liker ikke det, mannen liker ikke det, ungene liker ikke det – men jeg har så lyst til å prøve den gryta di :)

  • Reply
    Monkis
    11. oktober 2009 at 21:22

    Hei! Kom til å tenke på en artikkel i Bergens Tidendes magasin en gang for 4 år siden, der en student lagde både grandis, og laks og kokte poteter (små) med grønnsaker samtidig. Det det tok ganske så nøyaktig like lang tid (Nå streiket riktignok ovnen pizzaen var i, så det forhindret at pizzaen ikke ble ferdig før etter litt ekstra tid, men sånt kan jo skje!) Poenget var i alle fall at enkel, god og sunn mat slett ikke er vanskelig eller tidkrevende å lage.

  • Reply
    Pannekaker i en fei! | Hobbykokken
    13. januar 2010 at 07:39

    […] alle som har fulgt denne bloggen stund. Jeg har tidligere sammenliknet hvor lang tid det tar å lage chili con carne vs. Grandiosa. Nå har turen kommet til å sammenlikne ferdig pannekake-blanding med egen […]

  • Reply
    Om smoothie og politikk og sånn… | Hobbykokken
    16. juli 2010 at 07:59

    […] eller om at det tar så lang til å lage mat. Som jeg har vist i et eksempel tidligere, da med chili con carne og grandiosa, behøver det overhodet ikke å ta lenger tid å lage skikkelig god mat fra bunnen av i forhold til […]

  • Reply
    Katja
    16. september 2010 at 23:31

    Hei! Tilfeldigvis innom bloggen din i manko på noe å lese på senga- genialt med blogg på mob btw:) – og en artig test:) jeg tror nok at tiden har mye å si for hvorfor folk velger fastfood, men ikke glem latskapen! Lenge leve den.. Men jeg er helt enig, en middag fra scratch er bedre enn halvfabrikataen man får kjøpt, som
    man til syvende blir lei av..og som får deg til å savne mors kjøttkaker og maten man selv vokste opp med den gangen fastfooden var så himla dyr og i begrensede utgaver at det ikke var endel av hverdagskosten i de ulike hjem… – fortsett å spre inspirasjon og glede med kokkeleringen, veldig bra! :)

  • Reply
    #209: Pannekaker i en fei! – Hobbykokken.no
    20. januar 2019 at 09:43

    […] alle som har fulgt denne bloggen stund. Jeg har tidligere sammenliknet hvor lang tid det tar å lage chili con carne vs. Grandiosa. Nå har turen kommet til å sammenlikne ferdig pannekake-blanding med egen […]

  • Legg inn en kommentar