Supper

#159: Løksuppe: Rydde, røre, rydde, røre, rydde, røre…

14. oktober 2009

loek

Det finnes mye mat som er tidkrevende men som ikke er arbeidskrevende, og det er en veldig viktig forskjell. De fleste oppskrifter på fransk løksuppe sier at man skal brune løkene i middels til sterk varme i ca. 10-15 minutter, og så ta oppi vann eller kraft. Det er imidlertid en stor forskjell på å brune løkene på høy varme på kort tid og å brune løken ved å la den karamellisere på lav varme over lang tid.

Det fleste som lager og liker fransk løksuppe er vant med den litt brente smaken fra løkene, men den du får ved å karamellisere løkene på lav varme i 1,5 til 2 timer er en mye dypere og mer kompleks smak. «Rekorden» min er å steke løkene i 7 timer, men da må man tilføre olje med jevne mellomrom for å forhindre at de tørker.

Å stå å røre i en gryte i to timer eller mer er det vel de færreste som orker eller har tid til, men det kreves heller ikke. Kutt løkene, ha dem på svak varme i en gryte og bare la dem stå å godgjøre deg. I mellomtiden bretter du opp armene, rydder på kjøkkenet, sorterer frimerkesamlingen og stikker bortom gryte med ca. 15  minutters mellom for å røre litt – det har du tid til :-)

Ingredienser til fransk løksuppe:

5 store løk i skiver
2 ss olivenolje
1½ l grønnsak eller kjøttkraft, eventuelt buljong (jeg bruker økologisk)
salt og pepper
4 loffskiver
50 g revet ost, Jarlsberg

Fremgangsmåte:
Skrell og kutt løkene i biter. Stek dem som beskrevet over på lav varme i ca. 2 timer, røre med jevne mellomrom.

Spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen.

Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter.

Altså: To (eller mer) timers tilberedning – men bare 10 minutter arbeid :-)

Enjoy!

Følg meg gjerne på twitter: @hobbykokken

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  ziarah
  14. oktober 2009 at 13:58

  Det hørtes utrolig godt ut! Bruker du smør eller olje i panna når du steiker løken?

  • Reply
   Linda Kristin
   15. oktober 2009 at 19:47

   Så Så utrolig bra! Det visste jeg ikke, så jeg har ikke brukt buljong på leenge.

 • Reply
  Linda Kristin
  14. oktober 2009 at 14:42

  Mmmm. Denne suppa vil jeg prøve meg på! Men får man tak i buljong uten smaksforsterkere?

  • Reply
   ziarah
   15. oktober 2009 at 12:41

   Takk skal du ha :-) Da skal jeg prøve meg på det neste gang jeg skal lage løksuppe. Har en interessant oppskrift med noe yoghurtgreier i, tror det var en ungarsk variant, men det var mer kompliserte greier :-) Dette så enkelt og godt ut. Fin blogg du har her – Inspirerende! :-)

  Legg inn en kommentar