Studentmat

#161: Studentmat: 1 pakke kjøttdeig på 3 dager

17. oktober 2009

I forhold til matlaging betyr det å være student stramt budsjett og at man ofte skal lage mat til bare en person. Jeg har selv 5 år på baken med studentlivet, så jeg føler jeg har forutsetninger for å kunne mene noe om dette. Samtidig har jeg alltid vært over snittet interessert i mat, så min budsjett-prioritering ift. mat var nok litt anderledes enn gjennomsnittstudenten.

Som jeg har skrevet tidligere på denne bloggen har jeg vokst opp med at man lager mat fra bunnen av, så det gjorde jeg selvsagt også da jeg studerte. Det er en stor myte at det er dyrere er ferdigmat, det stiller bare litt høyere krav til ferdigheter og kreativitet.

I en pakke kjøttdeig er det 400 gram, så fordelt på 3 dager er dette 133 gram med kjøtt – det burde holde. Med en pris på rundt 40 kroner gir det altså en utgift på 13,50 pr måltid. Jeg forutsetter noen basisvarer i kjøkkenet, som f. eks. brød, ost, løk, tomater på boks, pasta og krydder.

Vi får da følgende meny på tre dager:

Dag 1: Pasta bolognese
Dag 2: Pizza
Dag 3: Brennende kjærlighet

Dag 1 – pasta bolognese
Vi begynner altså med noe så enkelt som pasta bolognese. Vi lager først tomatsausen:

Ingredienser:
3 ss olivenolje
2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
1 ts salt
3 ss oregano
3 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:
Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland sammen med tomatpuré, sukker, salt og oregano. Bland så inn tomatene.

Nå har du to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt “tyngre” saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Pureer med stavmikser.
For en litt voksen smak har jeg av og til litt cayenne-pepper i…

Kok pasta som anvist på pakken. Stek 1/3 av kjøttdeigen. Bland sammen kjøttdeig og 1/3 av pastasausen og la det steke/koke sammen i ca. 10 minutt. Bland sammen med pasta og server.

Dag 2 – pizza
Vi begynner med å lage deig til pizzaen:

Ingredienser:
3 dl lunkent vann
1/3 pk gjær
1 ts salt
500 g hvetemel

Fremgangsmåte:
Løs gjæren i lunkent vann, tilsett resten av ingrediensene og arbeid deigen godt sammen. La den hvile i ca. 1 time.

Bak ut 4 bunner på ca. 2 mm. tykkelse, prikk dem med en gaffel og stek dem i ovn på 250 grader i 3 minutter.

Ta sausen fra dagen før og spre utover pizzabunnen, legg på ost og 1/3 av kjøttdeigpakken som du nå har stekt. Stek på 220 grader i 10-12 minutt. Enjoy!

Dag 3 – Brennende kjærlighet

Ingredienser:
Tomatsaus fra dag 1
Kjøttdeig – den siste tredjedelen
3 poteter
3 ss smør
salt
pepper
1/5 ts revet muskatnøtt
ost

Begynn med å koke opp vann. Skrell potetene og kutt dem i terninger. Kok dem i vannet (uten salt) i 15-20 minutter til de er møte. Hell fra vannet, bland inn smør, musketnøtt, salt og pepper med en potetmoser og legg mosen i bunnen av en ildfast form.

Varm opp ovnen din til 200 grader.

Stek kjøttdeigen sammen med ønsket mengde tomatsaus og lade det koke i ca. 10 minutt. Hell kjøttsausen over potetmosen i den ildfaste formen og ha litt revet ost over. Stekes i ovn i 15-20 m inutt til osten blir gylden.

Sånn! Når har du klart å lage 3 middager til deg selv for under en hundrelapp! Hvis du har penger til overs kan du jo kjøpe noen ekstra grønnsaker å bruke, en øl eller kanskje noe godt til dessert?
Kos deg!

Følg meg gjerne på twitter: @hobbykokken

2 Comments

 • Reply
  mykstart
  18. oktober 2009 at 16:06

  Kjøttdeig tre ganger i løpet av en uke er vel ikke spesielt sundt, hverken for studenter eller andre? Fullt av metta fett osv..

  Vi er jo for hjemmelaget mat, men hjemmelaget mat som er litt sunnere.. :-D
  Så hva med karbonadedeig? Muligens litt dyrere, men adskillig bedre for skrotten.

  Kanskje hive oppi litt grovere mel i pizzadeigen om man skal tenke middag og ikke bare kos? Samme med pastaen, fullkorn, evt speltpasta? Og grønnsaker.. man kan jo anbefale en rå gulrot mens pastavannet koker for eksempel.

  Mitt studenttips med kjøttdeig/karbonadedeig:
  Del den i 3 slik som du forteller, bruk den ene, frys de to andre. Klapp dem flate i en plastpose, og hiv i fryseboks. Da tiner de fort på steikepanna.

 • Reply
  aleksander s
  18. oktober 2009 at 19:53

  Jeg snakket med en som hadde laget egen kjøttdeig i dag. Han kjøpte kjøtt i kjøttdisken, og fikk dem til å kverne dette opp for ham. Bedre kjøtt (mindre fett), billigere, og bedre smak!

  Men, jeg husker ikke hva slags kjøtt det var snakk om, vet du dette?

  Tror kjøtt-typen han snakket om, lå på ca 49 kroner kiloen.

 • Legg inn en kommentar