Dessert

#166: Creme Brûlée med kardemomme

Den mest vanlige creme brûlée-varianten er jo selvsagt med vanilje og hvis du aldri, nærmest mot formodning, har smakt creme brûlée før så anbefaler jeg at du prøver med vanilje først. Jeg er veldig glad i Tahiti-vanilje, men det viktigste er at du bruker en vaniljestang og ikke vaniljesukker eller essens. Jeg har prøvd både med stjerneanis og kanelstenger, men varianten med kardemommefrø liker jeg aller best – nest etter den med vanilje, selvsagt ;-)

De mest vanlige er å steke vaniljesausen/røra i vannbad i ovnen, men det er en metode som jeg synes gir mye usikkerhet. Derfor har jeg tilpasset en metode som jeg har lært i Sverre Sætres fantastiske bok «Sans for det søte» når har lager vaniljekrem-fyll til sin fruktkake med vaniljekrem. I stedet for å steke creme brûlée´en i vannbad, så koker jeg den på svak varme til den tykner, men det kommer jeg tilbake til senere. Men du kan like gjerne finne frem ditt digitale steketermometer med en gang. Slik lager du creme brûlée «hobbykokken-style» – oppskriften er til 4 porsjoner.

Du trenger dette utstyret:
Gryte
Visp
Slikkepott
Ski-brenner
Digitalt steketermometer
Ramikin-former (kaffe-kopper går også bra).

Ingredienser:
10-15 kardemommefrø
6 eggeplommer
70 g (1 dl) sukker
3 dl kremfløte

Sukker til karamell-lokket, ca. 1 dl

1. Pisk sammen eggeplommene og sukkeret til du får en lett eggedosis.
2. Kok opp kremfløte og hell det så langsomt over eggedosisen mens du pisker inn fløten.
3. Hell blandingen oppi gryta som du kokte fløten i og tilsett kardemommefrøene. Nå skal blandingen varmes rolig opp på middels sterk varme. Finn frem et digitalt steketermometer og ta temperaturmåleren oppi gryta. Rør rundt med en slikkepott det det blir 80-82 grader. Hvis det blir varmere enn det blir det eggerøre med kardemommesmak – æsj! Hell det gjennom en sil over i en bolle og hell det rett over i former og sett det i kjøleskapet i noen timer – minst 2. Dette kan heldigvis lages god tid i forveien, gjerne dagen før.
4. Før servering strør du litt sukker over brulee´en og brenner av sukkeret til karamell. Gjør det rolig og forsiktig – brent karamell er ikke akkurat en delikatesse!

Enjoy!

Ps. En skibrenner er vel verdt pengene for dem som bruker mye tid på kjøkkenet, de billigste koster et par hundre kroner. I tillegg til å karamellisere sukker er den også veldig hendig til å løsne kakeformer med i stedenfor å bruke et varmt håndkle eller andre metoder…

7 Comments

 • Jørund

  Kudos! Har stor sans for brulee-variasjoner. Har ikke prøvd kardemomme ennå, men har både vanilje, kanel, appelsin, sitrongress og rosmarin på samvittigheten. :) Jeg har en plan om å prøve rosmarin-brulee sammen med multer, tror det kan være en god kombinasjon.

  Jeg steker vanligvis bruleen i ovnen, men med stor forsiktighet. Ønsker en konsistens som er hakket fastere enn den vaniljesausen man får ved å varme til 80+ grader. Men jeg varmer alltid til den temperaturen før smeten settes i former, hvis ikke vil vaniljefrøene legge seg på bunnen av formene.

  En god skibrenner kan ellers brukes til et par andre ting. Har f.eks. brukt den til å brune kjøtt før langtidssteking (kan selvfølgelig bruke stekepanne, men har mer kontroll med brenner). Har også lagd pannestekt foie gras på Heston-vis, sous vide-varmet og så brunet med brenner.

  Jeg skal prøve kardemomme-brulee – takk for tipset!

  • admin

   Selv takk, du har jo alltid veldig lærerike kommentarer :-) «Æ trur vi e ganske like du og æ – ja, sånn i kroppen altså» Husker du den VG-reklamen? ;-)

   Jeg har smakt og/eller lagd stjerneanis, vanilje, kanel, appelsin og sitrongress, men aldri med rosmasin – det blir det neste gang. Rosmasin og multer? Spennende!

   Jeg holder på å se lyset når det gjelder sous vide, så i løpet av vinteren blir det innkjøp. Da får jeg hjelp av http://ordentligmat.no med anbefalinger av utstyr.

   Gleder meg til å prøve rosmarinen!

   Olav

 • Jørund

  Takk det samme. :) Jeg nyter å lese bloggpostene dine. Vi er nok godt over gjennomsnittlig matnerdete begge to.

  Har også sett oppskrift på brulee med kaffe (bruk hele kaffebønner), men ikke prøvd det selv.

  Jeg har lekt litt med sous vide, men uten skikkelig utstyr. Det går an å få en stor kjele til å holde relativt konstant temperatur med hjelp av et digitalt termometer. Men jeg har store planer om å anskaffe både vakuumeringsmaskin og sous vide-bad snart. Håper sous vide supreme etter hvert vil sende til Norge.

 • Einar

  Basilikum skal visst være helt fantastisk i créme brûlée. Har ikke prøvd det selv, men det kommer nok. Ellers er svart te en ting jeg vil prøve. Appelsinskrell er så langt favoritten.

  Smart triks å varme til ~80 før smeten settes i ovnen – det skal jeg prøve neste gang :)

  Har du forresten fått vaniljen din, Olav?

  • admin

   Har hverken prøvd basilikum eller te, men nå går jo det rett inn på lista ;-) Appelsin har jo lenge vært en favoritt ;-)

   Når det gjelder vaniljen så kom den seg aldri gjennom tollen – masse rot. Men jeg fikk i hvertfall pengene enkelt og smertefritt tilbake.

   Jeg har imellomtiden blitt kjent med en importør av krydder som jeg kan kjøpe vanilestenger av direkte til en meget god pris. Si ifra neste gang du trenger noe.. ;-)

  • admin

   Det var nok kombinasjonen av varer jeg bestilte – kanskje de trodde jeg skulle bygge en bombe ;-)

   Har vært inne på http://cookingforengineers.com før – skikkelig bra side – anbefales til alles som er litt over snittet interessert og ønsker å gå i dybden….

Legg inn en kommentar