Middag

#167: Hjemmelagd pasta – del 1

DSC_2212

Det er mange som har veldig høy terskel for å lage sin egen pasta. Det er vel først og fremst pga. av fordommer og at det ikke akkurat er barnelærdom her i Norge. Det er imidletid veldig enkelt – det tar under 2 minutter med en kjøkkenmaskin og smaker aldeles nydelig. En rask favoritt hjemme hos oss er fettucine med pesto og kylling – men det skal vi komme tilbake til…

Det er en veldig enkel regel for å beregne mengde: Du trenger 100 g mel pr. person og 1 egg pr. 100 gram mel og 1/5 ts salt pr. 100 gram mel. Olje er valgfritt, men hvis du vil bruke det (blir litt smidigere å jobbe med) så bruker du 1/2 ts pr. egg. En oppskrift til tre personer ser altså slik ut:

300 g mel (hvetemel eller tipo «00» durum-hvete)
3 egg
3/5 ts salt
1,5 ts olivenolje

DSC_2197

Nå tar du rett og slett alle ingrediensene oppi en kjøkkenmaskin…

DSC_2203

… og kjører på i full hastighet i ca. et minutt til den samler seg. Det ser sånn ut:

DSC_2212

Så er det bare å ta det ut av maskinen, legge det på benken og kna det sammen i ca. 15 sekunder. Så tar du det i clingfilm og lar det stå i kjøleskapet i minst 1/2 time, eller over natten slik at den er klar til bruk når du kommer hjem fra jobb.

DSC_2218

Etter å ha hatt den i kjøleskapet kan du rulle den ut med en kjevle eller en egen pasta-maskin og kutte den i lange strimler for å få fettucine. Når du skal koke den holder det å koke den i ca. 3 minutt i fosskokende vann. Nå det gjelder selve vannmengden o. l. gjelder den såkalte 10-100-1000-regelen. 10 g salt på 100 gram pasta i 1 liter (1000 g) vann. I vårt oppskrift-eksempel skal du altså koke pastaen i 3 liter vann med 30 gram salt.

Pasta-skolen kommer tilbake med mer – i mellomtiden kan du bruke denne pastaen til din favoritt-pasta :-)

Enjoy!

Ps. Jeg anbefaler denne lenken hvis du vil lære mer om forskjellige typer pasta-former:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta

4 Comments

 • Einar

  Minst 1/2 time i kjøleskap? Det er en typisk deal-breaker når man kommer sliten hjem fra jobb og skal lage middag *nå*. Hvor lenge holder den seg? Kan den stå til neste dag? Blir plutselig langt mer aktuelt å lage hvis man kan forberede dagen i forveien og slippe venting. Pastasausen er jo laget på forhånd :)

  • admin

   Hei, Einar!

   Det er jo et veldig godt poeng du har, den kan fint lages på kvelden og brukes når du kommer hjem fra jobb. Vel og merke hvis du pakker den i clingfilm :-)

Legg inn en kommentar