Middag

#167: Hjemmelagd pasta – del 1

30. oktober 2009

DSC_2212

Det er mange som har veldig høy terskel for å lage sin egen pasta. Det er vel først og fremst pga. av fordommer og at det ikke akkurat er barnelærdom her i Norge. Det er imidletid veldig enkelt – det tar under 2 minutter med en kjøkkenmaskin og smaker aldeles nydelig. En rask favoritt hjemme hos oss er fettucine med pesto og kylling – men det skal vi komme tilbake til…

Det er en veldig enkel regel for å beregne mengde: Du trenger 100 g mel pr. person og 1 egg pr. 100 gram mel og 1/5 ts salt pr. 100 gram mel. Olje er valgfritt, men hvis du vil bruke det (blir litt smidigere å jobbe med) så bruker du 1/2 ts pr. egg. En oppskrift til tre personer ser altså slik ut:

300 g mel (hvetemel eller tipo «00» durum-hvete)
3 egg
3/5 ts salt
1,5 ts olivenolje

DSC_2197

Nå tar du rett og slett alle ingrediensene oppi en kjøkkenmaskin…

DSC_2203

… og kjører på i full hastighet i ca. et minutt til den samler seg. Det ser sånn ut:

DSC_2212

Så er det bare å ta det ut av maskinen, legge det på benken og kna det sammen i ca. 15 sekunder. Så tar du det i clingfilm og lar det stå i kjøleskapet i minst 1/2 time, eller over natten slik at den er klar til bruk når du kommer hjem fra jobb.

DSC_2218

Etter å ha hatt den i kjøleskapet kan du rulle den ut med en kjevle eller en egen pasta-maskin og kutte den i lange strimler for å få fettucine. Når du skal koke den holder det å koke den i ca. 3 minutt i fosskokende vann. Nå det gjelder selve vannmengden o. l. gjelder den såkalte 10-100-1000-regelen. 10 g salt på 100 gram pasta i 1 liter (1000 g) vann. I vårt oppskrift-eksempel skal du altså koke pastaen i 3 liter vann med 30 gram salt.

Pasta-skolen kommer tilbake med mer – i mellomtiden kan du bruke denne pastaen til din favoritt-pasta :-)

Enjoy!

Ps. Jeg anbefaler denne lenken hvis du vil lære mer om forskjellige typer pasta-former:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Einar
  30. oktober 2009 at 23:37

  Minst 1/2 time i kjøleskap? Det er en typisk deal-breaker når man kommer sliten hjem fra jobb og skal lage middag *nå*. Hvor lenge holder den seg? Kan den stå til neste dag? Blir plutselig langt mer aktuelt å lage hvis man kan forberede dagen i forveien og slippe venting. Pastasausen er jo laget på forhånd :)

  • Reply
   admin
   31. oktober 2009 at 00:50

   Hei, Einar!

   Det er jo et veldig godt poeng du har, den kan fint lages på kvelden og brukes når du kommer hjem fra jobb. Vel og merke hvis du pakker den i clingfilm :-)

 • Reply
  Einar
  31. oktober 2009 at 09:35

  Glimrende :) Dette må prøves!

  • Reply
   admin
   2. november 2009 at 20:19

   Supert!

  Legg inn en kommentar