Usortert

#177: Med en treåring på kjøkkenet…

masahiro

Vår datter ble tre år i sommer og hun har vært med på kjøkkenet stort sett siden hun ble født. Hun satt oppå kjøkkenbenken allerede når hun var 3 måneder gammel, så man kan trygt si at hun har fått matlaging inn med morsmelken. Jeg får mange spørsmål om hvordan man kan involvere barna sine mer på kjøkkenet og det skal jeg prøve å svare på her, om ikke annet så kan jeg ihvertfall fortelle litt om hverdagen her hjemme.

Som du kan se av bildet over har hun allerede fått sin egen kokkekniv. Det er en barneutgave av en Masahiro Santoku og er like skarp som voksenutgaven. Den har plasthåndtak slik at den sitter godt i hånden og ikke glir så lett og hælen er litt avrundet. Mange av vennene våre grøsser når de ser henne i aksjon siden flere av dem lar ikke barna sine bruke kniv før de er 8-9 år gamle. Da kan jeg jo forstå at det ser litt rart ut at ei lita jenta står med en sylskarp (som pappa skjerper jevnlig) og kutter løk, tomat og agurker.

Jeg står selvfølgelig alltid sammen med henne og hun har foreløpig ikke fått lov til å holde i grønnsaken hun kutter i – til det er finmotorikken hennes ikke god nok foreløpig. Hvis du lurer på hvordan vi får grønnsakene til å sitte stille på kuttebrettet, så kan jeg fortelle at det er min venstrehånd som tar støyten og det har gått (ganske) bra foreløpig ;-)

Hver lørdag morgen starter vi med baking og neste ukes universal-tomatsaus. Vi lager lørdagsgodteri, kaker, brød, rundstykker og hva det måtte være. Det er ofte dagsformen som avgjør, men hun får alltid bestemme minst én ting av det vi skal lage for det er utrolig viktig at lille gullet skal få føle seg inkludert og at hun har medbestemmelsesrett. Når vi baker hjelper hun meg først med å veie opp alle ingrediensene og så heller vi dem oppi bakebollen før de får seg en omgang i KitchenAid´en.

Hun ruller ut rundstykkene selv og etter å ha gjort det nesten hver lørdag i nesten halvannet år begynner det å bli stadig vanskeligere å se forskjell på hvilke hun har lagd og hvilke pappa har lagd. Hun må imidlertid alltid få litt deig som hun kan gjøre hva hun vil med – hun er tross alt bare tre år og lek er heldigvis fortsatt hovedfokus.

Hun har et lite mini-kjøkken på kjøkkenet vårt som hun ofte står å leker ved. Der har hun kjøleskap, ovn og komfyr. Hun har også kniver, kuttebrett, panner, gryter, frukt og grønnsaker – alt dette i plast, selvsagt. Når det ikke er noe hun kan hjelpe meg med, så står hun å leker på egenhånd på mini-kjøkkenet. Nå jeg lager mat pleier jeg alltid å lage en såkalt mice-en-place, som er å kutte og klargjøre all maten før du eventuelt skal varmebehandle den. Hun hjelper til med dette, i tillegg til å ta frem de nødvendige grytene og pannene.

Det viktigste er å ikke sette så mange grenser for hva barna skal få lov til å gjøre på kjøkkenet. Så lenge du ivaretar sikkerheten er det utrolig mye de kan være med på – om det så bare er å hjelpe til med å rydde inn varene du har kjøpt inn i kjøkkenskapet. Hvis du begynner med dette tidlig er du garantert å få et barn som liker å lage mat og som vil få en kjempefin hobby når den lille knerten en gang skal forlate redet.

I forhold til det stadig økende overvekten i samfunnet vårt tror jeg faktisk at et av de viktigste våpnene for å bekjempe det er å lære folk å lage mat – da er det ikke så lett å ty til snarveier og usunn mat.

Lykke til og kos dere!

Ps. Kommentarer til denne artikkelen mottas med takk – jeg vil gjerne høre hvordan dere gjør det.

18 Comments

 • mirakel

  Jeg må bare si at jeg syns du har et veldig godt, pedagogisk opplegg! Du kunne startet foreldre-barn-kurs, du. :D

  Jeg jobber i barnehage, og der har vi fokus på kosthold. Det betyr bla. at barna skal være med å lage maten.. og jeg ser jo at de elsker det! Og de greier mye også, om vi voksne bare lar de få prøve.

  • admin

   Takk for det! Jeg er (tilfeldigvis) leder av samarbeidsutvalget i barnehagen vår, og har allerede holdt det første kurset for de andre foreldrene ;-)

 • Jonenoj

  De barneknivene så skikkelig snedige ut, lurer på om det kan være en stilig julegave til 6-åringen. Ville du anbefalt den lille («4 år») eller den litt større («10 år») barnekniven?

  Ellers virker lørdagene dine å være helt fantastiske. Selv har jeg den glede av å ha en 2-åring som absolutt vil sitte på benken og hjelpe når jeg lager middag, veldig skøy!

  • admin

   Jeg tror jeg ville anbefalt den lille, den er litt mer allround og det er den importøren selv anbefaler til den aldersgruppen….

 • torveteran

  Går i rykk og napp på kjøkkenet hos oss. Baking, kutting av grønnsaker, pølser er alltid morro. Det samme med å helle ting i gryter samt røre.

  De har vært med å lage syltetøy (jordbær/bringebær) siden 1 års alderen og litt i kokken og litt i bollen stemmer ganske bra hehe.

  Det å dyppe fisk i egg og melblanding er også en høydare.

 • Martine Hestnes Vatland

  Dette er jo i rette montessoriånd (ja den kommentaren måtte komme fra meg). Det er mye snakk om medvirkning som ofte forveksles med bestemmelse. Montessori la vekt på at dersom barn fikk «virke sammen» og delta i praktiske hverdagsøvelser, vil de utvikle god selvfølelse, ansvarsfølelse og føle tilhørighet. Synes forøvrig det er glimrende med egen kokkekniv. Det viser respekt for barnet og å gi barn ordentlig verktøy er den beste måten å unngå ulykker. I montessoribarnehagen vår hadde vi f.eks ordentlige saks tilgjengelig selv på småbarnsavdeling og på 3-6 avdeling hadde vi f.eks strykejern som barna kunne bruke selv.

 • Jorun

  Hei!

  Jeg svarte deg litt på Twitter tidligere i dag, men når jeg var på trening i dag, tenkte jeg mer på blogg-innlegget ditt…-ikke verst at jeg tenker på deg på trening :) – Jeg mimret litt tilbake til den tiden barna var små. De fikk være mye med meg på kjøkkenet. Vi har lagd mye mat sammen, mine 2 gutter og jeg.

  Nå er guttene 23 og 26 år. Etter hvert holdt de på mye alene også, og har lagd masse mat. Venner av den yngste ville ofte komme til oss, for der fikk de lov å lage mat. For hjemme fikk de ikke lov, for de rotet så veldig…. Selvsagt ble det litt rot her også, men vi ryddet opp sammen og hadde det greit.

  Men jeg tenker spesielt på en gang jeg kom fra jobb og min da 12-årige sønn og en kammerat hadde lagd pizza. De hadde fått penger til å handle først. Men de ville lage en skikkelig GOD pizza. Så til en pizza brukte de 1 kg kjøttdeig og 1 kg revet ost…. Du kan tro det var en høy og mektig pizza… :)

  Men av erfaring blir man klok :)

  Kos deg med barna på kjøkkenet!

  Lurer forrresten på om jeg skal kjøpe slike kniver i julegave til noen på 3 og 6 år, hadde kanskje vært lurt… ?

  – Og til lørdag kommer gutta m damer hjem, da skal vi lage Sushi sammen, og kose oss :)

  • admin

   Takk for veldig inspirerende kommentar :-) 1 kilo kjøttdeig og 1 kilo ost høres jo helt utrolig ut – håper oppskriften er moderert litt siden den gang. Jeg synes absolutt du burde kjøpe de knivene i julegave – det kunne jo blitt en veldig fin start på en fantastisk hobby!

 • Øydis

  Hos oss er matlaging glede og underholdning! Jeg bruker bevisst matlaging som aktivitet, fremfor at alt skal dreie seg om maling og plastelina. Jeg har en 3 åring og en 1 1/2 åring, og nå begynner jeg også å få dreisen på å håndtere to barn (men det kan være en utfordring): http://oydiscastberg.blogspot.com/2009/08/to-er-dobbelt-sa-mye-som-en.html
  3 åringen er ekspert på å knuse egg og traktere mix master: http://oydiscastberg.blogspot.com/2009/05/det-lukter-muffins.html

  Skal vurdere kniv i gave! Ellers kan de mer «nervøse» foreldrene begynne med f.eks. et eget forkle: http://oydiscastberg.blogspot.com/2008/03/alle-kokker-trenger-riktig-utstyr.html

  • admin

   Hei!

   Det høres ut som om vi har ganske likt syn på ting, ja ;-) Anbefaler absolutt kniver, selv om jeg likte forkleet ;-)

   Olav

Legg inn en kommentar