Gjesteblogg,  Middag,  Oppskrifter

#179: Gjesteblogger 8: Hanne slår til igjen!

Foto: Hanne Stensvold
Foto: Hanne Stensvold

Journalist i Maison Mat & Vin, Hanne Stensvold, gjør med dette retur som gjesteblogger på hobbykokken.no til mine leseres store fornøyelse – garantert. I hver eneste utgave av Mat & Vin viser Hanne at hun er en meget flink jounalist og fotograf, men i juleutgaven av Mat & Vin (som kommer i salg førstkommende mandag) viser hun også at hun er en kløpper med figurmarsipan. Hun er faktisk så flink at jeg må ha tungen rett i munnen hvis jeg skal matche henne til jul – og jeg har lagd maaange marsipan-figurer opp gjennom….

Denne gangen lærer hun oss å lage den Koreanske nasjonalretten Kimchi, som jeg selv har lagd flere ganger etter at jeg fikk denne oppskriften for noen uker siden. Tusen takk nok en gang, Hanne og velkommen tilbake når som helst!

Kimchi (fermenterte grønnsaker)

Koreas nasjonalrett

1 liten kinakål, finsnittet (evt. nykål el. Hodekål)
1 bunt gulrøtter (5-7 stk.), finskivet
10-15 reddiker, finskivet
2 strøkne ss salt
2-3 ss fiskesaus
3-4 cm ingefær
2-3 chili, evt. med frø
1 kinesisk hvitløk

Jeg bruker den tynneste skjæreskiven på kjøkkenmaskinen til gulrøttene og reddikene, og snitter kålen for hånd.

Bland kinakål, gulrøtter og reddiker med salt og fiskesaus. Kjør ingefær, chili og hvitløk med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin til fin-finhakket. Bland godt inn i grønnsakene. Ha kimchien i en litt stor plastbolle eller boks (jeg bruker en gammel, avkuttet 5 l dunk med Imsdal). Press det godt ned i og dekk til med en tallerken eller aluminiumsfolie (alu.folie er visstnok ikke så lurt sånn helsemessig?!). Sett en vekt oppå, f.eks. en 1 ½ l flaske fylt halvveis opp med vann. La kimchien stå under press på kjøkkenbenken i 3 dager. Du kan smake etter to. Dannes det veldig mye væske, kan noe helles av underveis.

Kimchien kan oppbevares i en tett container eller syltetøyglass i kjøleskapet i flere uker.

Blir kimchien for salt er det krise, så begynn forsiktig. Hvor sterk du vil ha den kommer jo også an på hvor tøff du er, så her må du prøve deg fram. Det er godt når den er sterk, men det finnes jo grenser. Det finnes jo hundre varianter, men dette er et godt sted å starte.

Kimchi kan spises til alt; som tilbehør, snacks, i supper og noodler, til sushi og selvfølgelig til rå salma-laks…

Ps. Du kan følger hanne på twitter: @sthanne

Legg inn en kommentar