Middag

#182: Potetmos uten hemninger…

15. november 2009

potetmos

Jeg vil på det sterkeste anbefale dem som slanker seg å lese videre til, for denne potetmosen er ikke for dem med trange blodårer. Her er det fløte, melk og smør i skjønn forening, så vil får la dem som skriver om helsekost fortsette å gjøre det og bare si en gang for alle at dette ikke er hverdagsmat…


Du trenger følgende utstyr:
-Potetskreller
-Potetmoser
-Stor gryte
-Kjøkkenkniv
-Kuttebrett

Ingredienser:
1 kilo poteter, skrelt og kuttet i like store biter
100 g smør
1 dl Creme Fraiche
2 dl fløte
1 ts salt
1/2 ts pepper, fersk kvernet
1/2 muskatnøtt, nyrevet

ricer1. Kok potetene til de er møte, det tar ca. 17-20 minutter. Stikk dem med en skarp kniv, og hvis det går lett gjennom så er de klare.
2. Sil vekk kokevannet og la potetene dampe av i noen minutter.
3. Ha potetene i en potetmoser (som f. eks. den på bildet) og ha det oppi en kjøkkenmaskin og bland det sammen til en jevn masse. Hvis du lar den gå for lenge i kjøkkenmaskinen kan blandingen blir litt seig, og som et alternativ kan man blande det sammen for hånd med en sleiv.
4. Bland sammen de øvrige ingrediensene og varm det opp igjen i en gryte.

Server!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Kari Receptomaten
  15. november 2009 at 11:02

  Yah! Det här är riktig mat! :) Vackert!

 • Reply
  Einar
  15. november 2009 at 12:58

  En hel halv pepper? ;)

 • Reply
  Mette
  15. november 2009 at 13:29

  Mmmmm, den vil jeg lage en dag!

 • Reply
  Eira
  15. november 2009 at 13:56

  Kjøkkenmaskinen lager jo bare mer oppvask. Som en erfaren potetmoskoker vil jeg slå et slag for den gode gamle stamperen, rett i gryten. Potetmoseren som er vist på bildet har flere ulemper – for det første må man få de varme potetene oppi den, for det andre kan man bare mose en begrenset mengde i slengen, og for det tredje blir man da avhengig av å grise til en ekstra gryte eller bolle.

  Så altså: Stamper er supert. Smøret puttes oppi samtidig som man begynner å mose potetene, da er potetene varmest og smøret smelter lett. Fløte/melk tilsettes litt etterhvert til konsistensen er bra.

  Et annet hett tips er å putte noen fedd hvitløk i kokevannet og mose dem sammen med potetene etterpå. Det går selvsagt an å hakke/knuse hvitløk direkte i potetmosen til slutt i stedet, men smaken blir rundere og mildere hvis den får koke med.

 • Reply
  Jørund
  16. november 2009 at 15:37

  Jeg synes stamper ikke gir den nesten fluffy konsistensen man kan få med potetpresse. Alternativet slik jeg ser det er å presse poteten gjennom ei finmaska sil, selv om jeg ser at Heston Blumenthal ikke anbefaler det.

  Jeg bruker ofte enda mer smør enn det der, men har sjelden så mye fløte. Skal jeg bruke så mye fløte vil jeg helst koke den inn litt først, slik at pureen ikke blir for løs.

  Morsom tilsetning til potetpuré er reven pepperrot (noe Hellstrøm gjør i Inn med Sølvskje).

  Heston skriver om potetpuré og potetchips:
  http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/heston_blumenthal/article542776.ece

  Chip-oppskrifta er virkelig verdt å prøve. Litt arbeid, men vannvittig godt! :)

  • Reply
   admin
   16. november 2009 at 18:11

   Hei, Jørund!

   Av og til er jo halve gleden med å skrive disse blogginnleggene å lese dine kommentarer ;-) Jeg har også sett Hestons potetskommentar, men jeg synes det dreier som om veldig små marginer i forhold til konsistens når man lager potetmos. Jeg skal finne frem «Sølvskje» og prøve pepperrot neste gang.

   Når det gjelder oppskriftene til Heston i The Times så er jeg jo ikke, i likhet meg deg, redd for litt ekstra arbeid for å lage noe godt!

   Som alltid:: Tusen takk for veldig god kommentar ;-)

   Olav

 • Reply
  Fredrik Nordahl
  16. november 2009 at 22:15

  stamper er et must. og så tresleiv og muskelkraft til slutt, for å få luft og kjærlighet i stappa.

  Fredrik

 • Reply
  jan ove holmen
  30. november 2009 at 00:06

  Det blir ikke mye dårligere om du bruker så lite vann at du ikke trenger å slå ut noe, men moser poetene i kokevannet. All smak bli bevart. Støtter reven pepperrot. litt reven ingefær er heller ikke å forakte. Ektra godt blir det med noen terninger Kviteseidsmør.

 • Reply
  Christian Almestad
  3. april 2012 at 08:30

  Dette så skikkelig digg ut, må prøves!

  Har et lite forslag til deg. Prøv å bytte et 1/3 av potetene med sellerirot og ha i noen hvitløksfedd i vannet. Det gir en potetmos med «edge» :)

 • Legg inn en kommentar