Dessert,  Slow Food,  Snacks

#186: Sjokoladetøfler, jeg mener trøfler…

sjokolade_trofler
Foto: Olav Birkeland

De syv sorter lages det ikke mye av her hjemme når det nærmer seg jul, det får andre ta seg av. Jeg lager derimot gelé, fylt konfekt og sjokoladetrøfler. Sjokoladetrøfler må være noe av den enkleste søtsaker det er mulig å lage, det krever bare at du er i stand til å koke opp fløte og smør og at du kan røre inn sjokoladen.

Ingredienser:
600 g mørk sjokolade, finhakket
250 g kremfløte
150 g smør

100 g kakao til strøing

Utstyr:
Skjærebrett
Kniv
Vekt
Gryte
Form
Bakepapir

DSC_5211

Fremgangsmåte:

 • Kok opp kremfløte og smør på middels sterk varme til smøret er smeltet.
 • Hell smør/fløte-blandingen over sjokoladen og rør rundt til sjokoladen er smeltet og du har en jevn røre.
 • Hell blandingen i en egnet form som er dekket med bakepapir og la det stå i kjøleskapet natten over.
 • Neste dag tar du blandingen ut av formen for skjærer massen, som nå har stivnet, til firkanter på ca. 2*2 cm.
 • Vend i kakao og oppbevar i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Dette er å betrakte som en grunnoppskrift på sjokoldetrøfler, du kan også smakssette dem med neste hva som helst. Her er noen eksempler, mengden må du finne ut av selv etter smak:

 • Sitrusskall (sitron, appelsin, lime).
 • Likører
 • Bringebærepuré

Du blander da inn de forskjellige smakstilsetningene før du setter blandingen i kjøleskapet over natta ;-)

Man skal ikke være redd for å bli litt skitten når man lager trøfler...
Man skal ikke være redd for å bli litt skitten når man lager trøfler...

8 Comments

 • annetten

  Og så jeg som alltid har styrt med å lage kuler (og da må man vente til massen har perfekt konsistens). Dette var jo mye enklere. Da blir det trøfler til folket denne julen!

  • admin

   Ja, jeg har også lagd litt kuler opp gjennom. Å kutte dem med kniv ser jo også veldig pent ut og man slipper av maset :-)

 • Monika

  Hei, disse så veldig gode ut. Hvor lenge tror du de holder seg i kjøleskapet? Det er kanskje litt tidlig å lage til jul nå?
  PS: Har bestilt sjokoladeformer for å lage konfekt. Ser at det skal være pasjonsfruktpuré de du har oppskrift på. Har du noen tips til hvordan dette lages. Kanskje har du allerde skrevet det uten at jeg har fått det med meg…
  Tusen takk for en fin og inspirerende side

 • Ingunn

  Hei, jeg fant deg gjennom Lynbloggen (Tordenbloggen). Flott med en så gjennomført matblogg som dette, det har jeg lett etter! Nå har jeg lagd sjokoladetrøfler etter din oppskrift og satt dem i kjøleskapet. Det skal bli spennende å se resultatet i morgen! Mens jeg stod der og rørte slo det meg at det også kanskje er godt å rulle dem i melis? Smakssette med portvin? Ha i pistasjnøtter? Hva tror du? Takk for en spennende oppskrift!

  • admin

   Hei!

   Og tusen takk for kompliment :-D Det er mange som ruller dem i melis, men etter min mening kan det fort bli litt vel søtt. Hvis du er ute etter kontrasten med mørk sjokolade inni og noe hvitt utenpå, så anbefaler jeg heller å rulle dem i revet hvit sjokolade. Du kan eventuelt ha litt revet sitronskall inn sammen med den hvite sjokoladen.

   Nå du skriver å ha i pistasjnøtter, så regner jeg med at du mener å ha dem inn i blandingen. Smaksmessing går det fint, men jeg folk flest forventer ikke at det skal være noe hardt inne i trøfler, så det tror jeg hadde vært en nedtur for trøffel-kjennere i forhold til konsistens. Da ville jeg heller finhakket piastasjnøtter og brukt rullet trøflene i det.

   Portvin er også godt, men her hjemme foretrekker vi forskjellige fruktlikører når vi skal smakssette sjokoladetrøfler.

   Lykke til og velkommen tilbake!

   Olav

 • Ingunn

  Takk for kjapt svar! Godt tips med hvit sjokolade, for du har antagelig rett i at melis blir veldig søtt. Det var også lurt å ha nøttene på utsiden – er helt enig i at konsistensen er noe av poenget med slike trøfler. Jeg husker fortsatt første gang jeg smakte en sånn som 18-åring i Brussel:-) Men jeg fikk lyst til å eksperimentere litt med trøflene dine, for som deg, så baker jeg ikke så mange tørre småkaker til jul. Det er jo ingen som spiser dem.

  Jeg kommer helt sikkert tilbake hit, tusen takk!

Legg inn en kommentar