Utstyr

#187: Ny vs. eldgammel

ny_vs_gammel

Morteren er verdens eldste kjøkkenmaskin og den står beskrevet allerede i bibelen i første mosebok. Vi hadde alltid morter i huset vårt da jeg vokste opp, men mine foreldres var betydelig mindre enn den ruggen på 13 kilo som står på kjøkkenet mitt nå. Jeg kjøpte den sterkt inspirert av Jamie Oliver i 2000 og den har hatt hedersplass på kjøkkenet siden. Jeg skal overhodet ikke overdrive og si at dette er husets mest brukte kjøkkenredskap, men når man først skal lage pesto fra bunnen så er det ingen alternativ for meg.

Det er jo da skjebnens ironi at det da var den nevnte Jamie Oliver som skulle finne opp kruttet på nytt noe år senere med sin «Flavour Shaker». Jeg har altså begge variantene og nå skal jeg sammenlikne dem og si hva jeg mener…

Morteren
Selve morteren er jo egentlig navnet på selve «apparatet». Den består jo av to deler: en skål/bolle som man har ingrediensene oppi og en pestill som man har i hånda og knuser ingrediensene med. Min bolle veier 13 kilo og pestillen veier nesten to kilo – den står stødig på kjøkkenbordet, for å si det mildt. Jeg er en konservativ person i utgangspunktet og har som motto «If it ain´t brokeSt – don´t fix it». Det gjelder i alle høyeste grad for morteren også, men den har allikvel både fordeler og ulemper:

Fordeler:

 • Stor og tung – står veldig stødig nå du bruker det.
 • Pga. tyngden og størrelsen får du lagd det meste som det er naturlig å bruke en morter til. Man kan f. eks. lage pesto til ganske mange før kapasiteten ikke strekker til.
 • Den ligger utrolig godt i hånda og er veldig god å jobbe med.
 • Lett å rengjøre.
 • Pris. 500 kr for noe som kommer til å stå oppført i testamentet er ikke dyrt…
 • Kan i praksis ikke gå i stykker. Har mistet den i gulvet én gang  – det gikk bra med gulvet, men foten min kan dessverre ikke si det samme…

Ulemper:

 • Størrelsen og vekta er også ulemper – det får ikke akkurat lett plass i kjøkkenskuffen.

Flavour Shaker
Jamie Olivers Flavour Shaker er liten og lett og er lagt i polykarbonat. Den koster rundt 350 kroner også fås i de fleste kjøkkenbutikker. Jeg har hatt min i noen år allerede, og holder på med min tredje. Jeg har ikke brukt den spesielt mye og det har overhodet ikke vært noe hardt bruk, men det er det samme som går galt hver gang: pakningen. Produsenten har spandert en særdeles tynn og fislete pakning som utvider seg og går i stykker for et godt ord. Det er ike noe gøy å stå med med nystrøken finskjorte og skulle legge siste hånd på salaten når det legger ut grønn olje nedover armen..

Fordeler

 • Liten og lett – får lett plass i kjøkkenskuffa.
 • Lett å rengjøre i oppvaskmaskinen.

Ulemper

 • Går etter min erfaring for i stykker
 • Klarer bare små mengder av gangen
 • Pris. 350,- kroner er i utgangspunktet ikke så mye penger, men dette er jo egentlig bare en glorifisert plastboks i polykarbonat med en kule inni – burde ha kostet halvparten.
 • Pakningen som skal holde den tett går lett i stykker

Sånn! Konklusjonen burde være innlysende: Jeg anbefaler en god gammeldags morter. Jamie Oliver har jo selvfølgelig sikret seg og selger også en tradisjonell morter som ser bra ut, så lenge du liker størrelsen. Etter mitt skjønn er det svært få kvalitetsforskjeller mellom de forskjellige morterne av stein, så det burde være lett å finne en god en.

Bruk gjerne kommentarfeltet til å fortelle om dine erfaringer.

3 Comments

 • Dyveke Hetland

  Jeg er helt enig med konklusjonen. De få gangen jeg har brukt plastristeren fra Jamie Oliver blir det alltid mye søling og ikke plass til ønsket volum og i tillegg rister man omtrent armen av for å oppnå samme effekt som et par klask med steinmorteren. Forøvrig er det teknisk mulig å få plass til en steinmorter i kjøkkenskapet, hvis man kjøper en i 4-5kg-klassen :)

 • Ditte

  Jeg sier meg stort sett enig:-) Flavourshakeren brukes hovedsakelig her i huset til å få klumpene ut av det hjemmelagde vaniljesukkeret og å knuse einerbærene til viltmiddagen, og til det holder den, men til andre utfordringer så er det morteren som gjelder, ikke minst bare for å oppleve alle duftene som kommer når man står og jobber.

  Noen av mine sterkeste og kjæreste barndomsminner er fra kjøkkenet til Mamma, hvor bolledeigen settes og hvor jeg får lov til å ta skallet av kardemommen og knuse den i morteren i en alder av 3-4 år :-) Sånn opplevelser skaper matglede og boller bakt med kjærlighet :-)

 • Solveig

  Jeg bruker den ikke til flytende ingredienser, kun til krydder og urter, og den funker som bare det! Jeg har heller aldri hatt den i oppvaskmaskinen, så kanskje det er grunnen til at jeg har hatt den like fin (og i rimelig flittig bruk) siden 2008?

Legg inn en kommentar