Drikke

#188: Gløgg á la Hobbykokken

glogg_illustrasjon

Lenge før jeg begynte med denne bloggen hadde jeg mange forskjellige prosjekter for å finne ut hva som smakte best av ting som kan kunne kjøpe ferdiglagd i butikken og hva man kunne lage selv. Pastasaus var først ut og ketchup fulgte snart etter. Tacokrydder, karri-blandinger, salsa, majones, leverpostei og Troika (sjokoladen) står også på lista over utførte eksperimenter – alle med gode resultater til slutt. Sistemann ut på lista er juleklassikeren Gløgg, og etter litt prøving og feiling vil jeg gjerne dele denne oppskriften med dere.

Ingredienser:
1 liter rødvin
2 dl solbærsaft (ferdig blandet)
2 hele nellikspiker
5 hele pepperkorn
1/2 vaniljestang
2 kanelstenger
3 ts appelsinskall
150 brunt sukker

Valgfritt tilbehør:
1 dl hakkede mandler
1 dl rosiner

Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og varm opp på svak til middels sterk varme til sukkeret er oppløst og det begynner å ryke – da er gløggen et sted mellom 70-75 grader. Du kan enten sile fra krydderet eller la det være oppi – jeg lar det være oppi.

Som et alkoholfritt alternativ kan du bruke litt sterk husholdningssaft, det har jeg prøvd og uten å få klager :-)

Enjoy!

4 Comments

  • Karin

    Att dricka glögg är förstås ett stående inslag i den svenska jultraditionen också. Vi svenskar lär visst dricka cirka 6 miljoner liter glögg per år fast det bara dricks från första advent till tjugondedag Knut och säljs i butiker och på Systembolaget huvudsakligen enbart under november och december månad.

    På senare år har det dykt upp så många olika sorter och smaker att jag inte längre hänger med på «glöggfronten». En del njuts bäst kylda med isbit. Fast de har förstås inte mycket gemensamt med de klassiska smaker som hemlagad glögg består av.

  • Lars Martin

    Takker for oppskrift som definitivt skal testes ut.

    Forøvrig, angående vinvalg. Det er ikke noe poeng å bruke masse penger på en dyr vin til gløgg. Vinen skal varmes opp og vil derfor bli «ødelagt». Selvfølgelig vil man kunne kjenne forskjeller, og jeg synes hobbykokkens forslag om en Merlot var veldig ålreit. Jeg ville nok kanskje gått for en italiener fremfor en fransk, men dette er vel i stor grad en smakssak.

Legg inn en kommentar