Ukategorisert

#196: Nerde-alarm: Fish & chips «på ankeli»

DSC_5364

Det er ikke noen hemmelighet at jeg er begeistret for Heston Blumenthal, innhaveren av verdens nest beste restaurant de siste tre årene: The Fat Duck. Han har ingen kokkeutdannelse, men det ser ikke ut til å plage han nevneverdig. Han har lagd en TV-serie som heter «In Search of Perfection», der han tar for seg klassikere som han gjenskaper til perfeksjon. Jeg har selv prøvd meg på den erkebritiske retten «fish and chips«.

Det første vi gjør er å besøke den lokale fiskebutikken for å skaffe en god, hvit fisk. For anledningen har jeg valgt lyr, en fisk som jeg er veldig glad i. Først skjærer du fisken i passende biter som vist under, så vender du bitene i mel.

DSC_5340

Og så kommer vi til selve rosinen i pølsa: tempura-røren. Det finnes utrolig mange varianter av tempura, men de viktigste elementene for en god og sprø tempura-blanding er:

 • Kalde ingredienser
 • Mye kullsyre
 • Varm olje til fritering

Du trenger følgende utstyr til å frityrsteke fisken din selv:

 • En solid stål-gryte med tett, omsluttende lokk
 • 1-1,5 liter olje til å fritere med, gjerne peanøtt-olje eller solsikkeolje
 • 1 hullsleiv i metall
 • 1 sifong
 • 2-3 gasspatroner til sifongen

Etter mye prøving og feiling har jeg kommet frem til denne lista med ingredienser:

 • 350 g hvetemel
 • 50 g maisenna
 • 10 g salt
 • 10 g bakepulver
 • 1/2 ts cayenne-pepper
 • 5 dl Farris, eller liknende sprudlevann

Bland sammen alle ingrediensene til du har en jevn masse, det gjør ingenting om det er klumper i den. Fyll sifongen 2/3 full, og la det stå i kjøleksapet en times tid. Røra skal være god og kald.Etter å ha varmet opp oljen til mellom 180-200 grader, tar du 2-3 kullsyre-patroner i sifongen og spruter innholdet opp en bolle.

DSC_5352

Deretter dypper du fiskebitene i tempura-røren og tar dem deretter forsiktig opp i røren, to og to av gangen. La dem fritere til de blir gylden-brune, ca. 4-6 minutt.

DSC_5357

Hobbykokken.no er ikke en vennegjeng eller et kjærestepar. Det er bare meg (Olav), grytene mine, knivene mine og det jeg har i kjøleskapet. Og så kameraet mitt selvsagt. Derfor ble det ingen bilder av selve friteringen – å legge fiskebiter ned i en gryte der oljen holder 200 grader med kamera holdes i den andre hånda ble for vilt for meg – sikkerheten ble prioritert. Men sånn så det altså ut til slutt:

DSC_5364

Som du kan se blir det mye røre. Den skal være så sprø og lage så mye lyd at du må sende ut nabovarsler når du spiser den! Min kjære kone foretrekker å spise dette med remulade – jeg holder meg til det enkle: kun fisk og pommes frites!

I England vil du alltid få servert Fish ´n Chips med eddik – det er jeg veldig bra i.

 

Lykke til!

6 Comments

 • Christian Johansen

  Ordet «Sifong» er en bastardisasjon av det engelske ordet «Siphon», som i «Soda Siphon», en beholder (tenk tekanne) hvor man kan sette inn kullsyrepatroner. Væsken man har i beholderen blir så intenst kullsyrlig og boblende når man sprøyter den ut.

  Du ser et delvis bilde av syphonen i det tredje bildet,og effekten i første og siste bilde:)
  Nydelig blogg:)

 • Siljel

  Men kjære deg da, du må jo ha eddik på! Og salt! Jeg har bodd i UK i 3 år, og er det en ting som er sikkert, så er det at mine beste opplevelser er rundt disse ingrediensene:

  * Haddock
  * Salt & Vinegar

  mmmm…. og dessverre, jo mer fettete, jo bedre :D

 • Lena

  Hei!

  Et lite dessert tips8fra ei som er gift med en brite). Når du er ferdig med middagen finner du frem snickers og mars\japp. Del de opp i ca 5 cm lange biter. Bruk samme fremgangsmåte som når du lager fisken. Dvs: først mel, så røre(som skal lages med ØL) så rett i oljen. Serveres med is. Dette er nam nam!! Utrolig hvor kaloririk man egentlig kan få en sjokolade :-)

Legg inn en kommentar