Uncategorized

#197: Marsipan fra bunnen

mandler
Foto: Christian Mohn

Et av mine kjæreste juleminner er når jeg og min far sitter på kjøkkenet hjemme og skålder mandler noen dager før juleaften. Skjønt, kjært og kjært fru blom. Hendene våre blir misfarget og oppsvulmet, vi får alltid små kutt på fingrene og jeg ender som regel opp med å sverge på at vi aldri skal gjøre dette igjen…

Nå skal det sies at min far sverger til å skålde mandlene ikke bare til marsipanen, men også til kransekakene. Derfor blir det et lite fjell med mandler som som skal skåldes og renses, men fytti grisen – det er verdt det!

DSC_5366

Når vi først lager marsipan, så gjør vi det ordentlig. Derfor lar vi mandlene tørke i to dager før vi kverner dem. Nå vi kverner dem, så gjør vi det fire ganger: Først to ganger uten melis og så to ganger med melis. Selvfølgelig kan man gjøre dette med en kjøkkemaskin eller til og med en blender, men det er altså en mandelkvern som gir det beste resultatet. Basta. Bom.

Her er en grunnoppskrift på marsipan:
500 g mandler, skoldet, tørket og kvernet
500 g melis
2-3 eggehviter

Dette eltes sammen i en kjøkkenmaskin. Hvis du synes konsistensen er for myk eller hard kan du tilsette henholdsvis melis eller eggehviter. Pakk det inn i plastfilm og la det ligge i kjøleskapet over natten.

Hvis du har eggeallergi kan du bytte ut eggehvitene med vann. For å få marsipanen mer myk og medgjørlig kan du bruke litt tragant eller glukose, du bestemmer selv mengden til du har funnet ønsket konsistens. Da må du kutte ned på mengden eggehviter/vann.

Men, her hjemme nøyer vi oss jo selvsagt ikke med det. Her er noen av smakstilsetningsene vi bruker for å gjøre det mer interessant:

 • Erstatt 200 g mandler med 200 g piastasj-nøtter
 • Bruk litt sitron-saft og sitronskall
 • Appelsinsaft- og skall
 • En liten klunk med sherry

Lykke til og god jul!

6 Comments

 • Edgarchef

  Jeg liker å beholde skallet på 1/3 av mandlene, gir en veldig fin farge og smak syns jeg.

  Som smakstilsetning har jeg prøvd tørkede aprikoser med stort hell.

 • Elise

  Ser for meg deg og faren din som strever over mandelskåldinga.
  Gleder meg til å lage marsipan neste uke, men gruer meg kverning og vannblemmer(!). Har nemlig bare ei enkel lita bordkvern, så kverninga tar sin tid. -Uansett er det verdt det! Nå skal jeg også bruke opp litt av traganten jeg kjøpte i sommer til prosjekt «gumpasteroser» til bryllupskake. Hurra for julen!

  Hilsen Elise

 • Britt

  Mmm… dette er noe helt annet enn den vanlige, triste kjøpemarsipanen! Mandelkvern er suverent, men jeg har et godt praktisk tips: Tørre mandler blir til det rene svevestøv når man maler dem. Bruk en gummistrikk til å feste en brødpose til mandelkvernutløpet, og det blir mye mindre mandelstøv i huset!

 • blogging

  Intressant läsning jag Jag är verkligen tacksam för all Information som du delar. jag har just nu delat denna artikel på faves. Ha en trevlig dag och jag kommer återkomma & läs ännu mer på din blogg.

Legg inn en kommentar