Bøker

#198: Pokker ta deg, Fredrik!

bilde

Årsaken til den noe dramatiske overskriften kommer på slutten av anmeldelsen, bare for å ha det sagt. Jeg har fått muligheten til å anmelde boka «Fredriks Fristelser» som kom ut for noen uker siden. Boken er skrevet av matjournalist i Varden, Fredrik Nordahl (twitter: @fredrikfredrik).

Bokhandlene svømmer jo over av kokebøker for tiden og jeg skal være ærlig: Mange av dem burde ikke ha vært skrevet og det er en grov misbruk av naturressurser at man i det hele tatt har trykket opp enkelte av dem. Dette er heldigvis ikke tilfellet for Fredriks Fristelser – tvert imot.

I en verden der vi er veldig opptatt av diplomer og utmerkelser lar vi oss fort friste av å kjøpe bøkene til Michelin-kokker og folk som har lagd mat til Dronningen av Langvekistan. Selvfølgelig er det artig å lese bøker til folk med lange meritt-lister, men det er jo uansett ikke den slags mat man spiser i hverdagen – og hverdager er det jo som kjent flest av.

Fredrik Nordahl har åpenbart satt seg som mål å inspirere til matglede og å få folk til å lage god mat i hverdagen – noe han klarer med glans. Boken er er en meget bra layout og er veldig lettlest. Men unntak av beslutningen om å legge sidetallene øverst til høyre på alle venstresidene, en beslutning som åpenbart er tatt av en typograf i sterk bakrus, er boka uvanlig oversiktlig til å være en kokebok. Alle oppskriftene er tettpakket med nyttige tips og forklart på en så krystallklar måte av hvis du ikke forstår dem burde du seriøst vurdere om du burde har sertifikat på bil eller bruke ting som går på strøm…

Yngve Ekern (twitter.com/yngveekern) er matjournalist og ordkunstner i Aftenposten. Hans artikler er fornøyelige å lese og han har vært med på heve nivået på matjounalistikk i Norge mange hakk. I Fredrik Nordahl har Ekern en betydelig konkurrent – å lese oppskriftene hans minst like fornøyelig. Han har gjort seg særlig umake med å lage noen gode overskrifter på de forskjellige rettene, som gjør at jeg smiler allerede før jeg har begynt å lage maten:

Rått parti – biff tartar
Skogens kong(l)burger – elgburger
Skjelleglad – kamskjell
Spansk åpning – gazpachosuppe
Pizza for deig og meg

Boka er forøvring delt inn i følgende kapitler:

Kjøtt
Fisk og sjømat
Tilbehør
Godt med grønnsaker
Søtt

Hvis du skal lage mat etter denne boka i hverdagen så har du det bra. Den er vel verdt de 199 kronene den koster og burde absolutt befinne seg på ønskelista til den matglade hobbykokk. Det er ikke det tykkeste boka i bokhylla, den skulle gjerne vært enda tykkere. Men Nordahl kommer utvilsomt med en oppfølger, det føler jeg meg trygg på.

Og så: grunnen til den dramatiske overskriften. Jeg tror de fleste som driver en matblogg ikke er fremmed for å en gang gi ut sin egen kokebok, det er ihvertfall ikke jeg. Å få lov til å dele sin matglede med andre er et stort privilegium og jeg har mange ganger tenkt på hva en slik bok skulle inneholde. Problemet mitt er nå at den malen jeg har hatt i hodet er nesten identisk med den boka som Fredrik Nordahl har skrevet. Jeg skulle rett og slett ønske at det var meg som hadde skrevet den. Jeg må nå sette meg ned å finne på noe helt nytt, så derfor gjentar jeg: pokker ta deg, Fredrik! ;-)

2 Comments

Legg inn en kommentar