Knivskolen

#202: Knivskolen, del 2: Oppbevaring

30. desember 2009

Før man kjøper kniv må man kanskje tenke på hvordan de skal oppbevares. Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet, så du vil helt sikkert noe som passer for deg. Og vi må også få avlivet myten om at det er umulig å oppbevare kjøkkenkniven løst i skuffen…

Magnetisk list
Den kanskje mest anbefalte måten å oppbevare knivene sine på er å henge dem på en magnetisk list. Dette har mange fordeler: det er hygienisk, knivene er lett tilgjengelige og de ligger ikke å gnisser borti hverandre slik at eggen på kniven blir sløv og skadet. På den andre siden er de ikke alle som foretrekker å ha knivene sine hverken så synlige eller så tilgjengelige. Mange synes det kan se litt voldsomt ut med mange kniver som henger på veggen, mens andre liker ikke tanken på at. f. eks. små barn skal ha kniver så lett tilgjengelig.

Selv bruker jeg magnetlister til å oppbevare knivene mine, og vi har en liten datter på 3 år. Som jeg har skrevet om tidligere så er hun godt kjent med bruk av kjøkkenkniv, og hun har så stor respekt for kniver at hun aldri prøver å få tak i dem. Men dette kan jo selvfølgelig variere fra barn til barn og i vårt tilfelle skal hun være godt over middels flink til å klatre for å få tak i dem.

Knivblokk
Det er også svært mange som bruker en knivblokk til å oppbevare knivene sine. Da står også knivene svært lett tilgjengelig og det er egentlig de samme argumentene for og mot som gjelder for en knivblokk som det gjør for en magnet-list. Hvis man kjøper knivblokk må man imidlertid være oppmerksom på at innmaten i disse er svært forskjellige. Noen av dem er svært fleksible, mens andre kan være tilpasset et spesielt merke. Selv har jeg noen kniver som å så spesielle og form og størrelse at det er langt ifra alle knivblokker som passer. Knivblokker finnes i mange forskjellige størrelser, modeller og priser og koster alt fra en hundrelapp eller to til 2-3 tusen. Bruk godt med tid på å finne din nye knivblokk, den skal tross alt stå veldig synlig fremme på kjøkkenet.

Innlegg til skuff
Man kan også kjøpe egne innlegg til skuffen som man kan ha knivene sine i. Da slipper man jo å tenke på om knivene er veldig synlige, men de er fremdeles veldig tilgjengelige i forhold til små barn o. l. Knivene får ligge for seg selv i skuffen, så du slipper å tenke på at eggen på kniven blir sløv eller skadet. Det er imidlertid ikke alle som ha mange nok kniver til at dette er en naturlig løsninger og det er heller ikke alle som har god nok plass til å bruke en egen skuff til å lagre kniver i. Innmat til kjøkkenskuff får man som regel ikke kjøpt på vanlige kjøkkenutstyrsbutikker, men på butikker som selger kjøkken. De pleier å koste mellom 1000-2500 kroner.

Uvanlige løsninger
Vel, den løsningen som er er avbildet over blir kanskje litt for sært for de fleste men den er i aller høyeste grad uvanlig. Jeg for min del har alltid siklet på de store knivskapene som kjøkkenutstyrsbutikkene har til å vise frem knivene sine i. Min jakt på et slikt skap har vært en eneste stor skuffelse. Butikkene jeg har oppsøkt har henvist meg til de forskjellige importørene, men ingen av dem har så langt vært villige til å hjelpe meg. De sier at slike skap får de ikke fra sine leverandører, men at de må bygges spesielt av en møbelsnekker. Jeg har selvsagt tatt kontakt med møbelsnekker også, og slik skap kan du bygge for privatpersoner for mellom 5000-8000 kroner. I et kost/nytte-perspektiv har jeg foreløpig valgt å stå over dette, men hvem vet? Kanskje samlingen min blir så stor en dag at jeg ikke har noe valg…

Oppbevaring løst i skuffen
Dette er jo den store dødssynden innen lagring av kniver og får de fleste til å rynke på nesen. Men i noen tilfeller har man ingen andre muligheter og da har du to valg: Du må enten oppbevare kniven i emballasjen du kjøpte knivene i, eller så kan du lage din egen improviserte slire: Kutt til litt tykk papp som er litt lenger en knivbladet, brett den rundt bladet og klistre dem sammen med teip. De er jo fremdeles tilgjengelige for små barn, men de blir ihvertfall ikke skadet av likke inntil hverandre.

Jeg håper denne artikkelen har vært til nytte. Gi gjerne tilbakemelding om dine egne erfaringer i kommentarfeltet, jeg vil gjerne høre hva du mener om oppbevaring av kniv. Du kan også kommentere på twitter: twitter.com/hobbykokken.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Isobel
  30. desember 2009 at 10:45

  Den skuffeinnmaten var veldig snasen! Når (om) jeg får meg et litt større kjøkken skal jeg vurdere å ordne meg en sånn. Inntil videre er det magnetlist det går i her, men jeg syns av og til at det er litt guffent å ha så mange kniver midt i allfarsvei. Besøkende reagerer til tider også.

  Enten så er jeg blind, men du sa ikke hvordan du oppbevarer dine kniver for øyeblikket?

  • Reply
   admin
   30. desember 2009 at 11:12

   Hei, takk for kommentar!

   Jeg skal ikke påstå at du er blind, men kanskje en tur til optiker hadde vært på sin plass? hehe ;-) Jeg skriver i andre avsnitt under «magnetlister» at jeg bruker det selv ;-)

 • Reply
  Isobel
  30. desember 2009 at 11:17

  Selvsagt. Optiker var det. Jeg får bestille time med en gang :)

 • Reply
  mykstart
  30. desember 2009 at 21:42

  Jeg er jo som du vet en synder av rang når det gjelder knivene mine.. de ligger i kjøkkenskuffen. Pga plassmangel.

  Men jeg må få lov til å opplyse om en måte som vi brukte den tid jeg hadde samboer som var over middels interessert i matlaging. Da hadde vi en egen skuff til kniver. Vi kuttet til en antisklimatte som dekker hele skuffen, og la knivene forsiktig nede der, med god klaring til sidemannen. Aldeles utmerket fungerte dette.

  Hva jeg skal gjøre med mine nå mishandlede kniver vet jeg ikke enda. Jeg er jo livredd for at noen plutselig skulle forandres til en morder på mitt kjøkken og lar seg friste av utvalget på magnetlisten. (Kanskje jeg er mest redd meg selv??)

  Jeg må tenke meg litt om. Men jeg skjønner at jeg har gitt dem stemoderlig bahandling, og at det nå må taes affære fortere enn svint.

  • Reply
   admin
   30. desember 2009 at 23:56

   Jeg har vært interesserte i og samlet på kniver siden 1982 (7 år gammel) og har ikke drept noen enda ;-) Tror ikke tilgjengelighet og drap henger som nøye sammen – men man vet jo aldri ;-) Jeg holder på å finne er som er god til å slipe kniver – så kan du jo evt. sende dem dit til sliping….

 • Reply
  Bøfjerding
  31. desember 2009 at 00:17

  Alt ein ikkje visste at ein ønska seg at nokon kunne blogge om! Fin sak.

  Eg har ei antisklimatte i ein skuff, men det byrjar bli trengsel i skuffen, så ein slik innsats er på ønskelista. Vil ikkje ha så mykje på benken, det blir så mykje på benken alltid…

 • Reply
  Charlotte
  31. desember 2009 at 16:36

  Det finnes heldigvis fortsatt noen gode knivslipere her i landet, kommer jo an på hvor du bor, men….

  I Trondheim: Knivskarp (http://www.knivskarp.no), i Oslo: Peters Slipeservice og Skjerp Deg Knivsliperi (http://www.skjerp-deg.no), i Tønsberg: Jørn Aronsen, på Skedsmokorset: Asbjørn Lundsvoll (http://www.gokniven.no).

  Alle disse tar så vidt jeg vet imot kniver i posten også, så uansett hvor du bor er det altså fullt mulig å få gitt knivene sine en god, gammeldags sliping.

 • Reply
  Lars Martin
  31. desember 2009 at 23:08

  Takker for enda en fantastisk informativ post!

  Selv har jeg syndet hardt de siste åra, og oppebevart knivene i kjøkkenskuffen, men dette har for det meste vært relativt stusselige greier uansett. Når jeg nå fikk to ganske ålreite smidde kniver fra Jernias Invert-serie har jeg dog beholdt plastslira som de kom med, sånn at de skal holde seg ålreite. Og sånn totalt urelatert: Fy dæven så mye mer morro man har med ordentlig redskap!

 • Reply
  Morten Pedersen
  2. januar 2010 at 19:03

  Takk for link til knipsliperne, det trenger vi også må vi finne på et bedre system med lagringen …..

 • Reply
  Britt
  2. januar 2010 at 23:29

  Hva med å innrede bare en del av redskapsskuffen med en slik fin kniv-innsats? Og – mange av oss kjenner sikkert noen hobby-snekkere med mye fint utstyr. «Min» hobby-snekker reagerte intuitivt på bildet av den ryddige knivskuffen:
  «- Sånn kan jeg lage til deg!» Takk, takk….

 • Reply
  Jørn Aronsen
  4. januar 2010 at 18:29

  Hei Hobbykokken
  Jeg ser du er i gang med å lage knivskolen., Trenger du noen artikler eller at jeg skal si noe om enlekte ting som har med knive eller sliping så må du bare si i fra, har gjort det i 20 år snart, så det er mulig jeg kunne ha noe å bidra med.
  MVH
  Jørn A

 • Reply
  Narve
  10. januar 2010 at 20:11

  Poden på knapt 2 år har fått seg en av dei minste fiskars knivane med sagtann slik at det skal bli lettare å sjå kva osm er opp og ned på kniven. Første dagen vart en tomat kappa opp, pluss et lite kutt i fingeren, men no går det veldi bra. Kniven haaa hengre fremst på magnetlista slik at han finn den :)

 • Reply
  Petter R. Øyn
  14. januar 2010 at 14:58

  Veldig fint og ryddig innlegg.

  Det må også sies at oppvaskkummen er et dårlig oppbevaringssted for en skarp kniv. Det minste problemet er at de blir sløve når de slenger rundt der. Hvis du roter rundt med hendene nedi skittent oppvaskvann etter en skarp kniv – da støter du fort på problemer :)

 • Reply
  Trond Nicolaisen
  3. april 2010 at 18:05

  Hei jeg lurte på om noen av dere vet hvor man kan få kjøpt voodoo knivblokk i krom ? kunne veldig tenke meg den.

 • Reply
  Gunn
  8. april 2010 at 09:21

  Trond: Woodoo i krom har jeg ikke funnet for salg i Norge, men du kan blant annet kjøpe den herfra: http://www.flashwear.com//online_store/voodoo-knife-block-set-chrome.cfm

  Hobbykokken: Kommer neste avsnitt i Knivskolen snart? Venter i spenning…. :-)

 • Legg inn en kommentar