Ukategorisert

#208: «Tenk fort»-grateng

10. januar 2010

Så har det søren klype skjedd meg også – i går gikk jeg fullstendig tom for idéer. Jeg har lest over hundre kokebøker, mange av dem perm-til-perm. Jeg har kjøpt matblader månedlig i 10 år og jeg kan flere hundre oppskrifter utenat. Men i går sto det altså stille…

Vi har vært borte noen dager og da vi kom hjem i går var det nesten tomt i kjøleskapet. Jeg har visst lenge at vi skulle ha besøk og hadde planlagt å lage en deilig Pot au Feu til middag i dag. Da jeg kom til butikken var det nesten skrapt for egnet kjøtt, så da gjaldt det å tenke fort! Problemet var bare at det klarte jeg ikke og jeg gikk rundt i butikken og suste uten mål og mening. Til slutt skjønte jeg at jeg måte ta meg sammen for nå var det jo ikke lenge til gjestene kom. Selvtilliten min var omvendt proporsjonal av blodsukkeret mitt så jeg tenkte: Nå slenger jeg bare noe oppi vogna og så finner jeg på noe når jeg kommer hjem. Når man skal en komplett måltid trenger man mat fra tre kategorier:

– Proteiner
– Karbohydrater
– Grønnsaker

Så da jeg betalte fant jeg kylling, pasta og grønnsaker oppi handlekurven. På vei hjem var det mange tanker som gikk gjennom hodet mitt og en av dem var selvsagt at dette måtte også bli likt av barn. Jeg kom da frem til følgende grateng med pasta, kylling, hvit saus og masse grønnsaker:

Til 6 personer:

Pasta
Kok 600 g pasta i rikelig med kokende vann. Ha oppi 2 ts salt. Kok etter anvisningen på pakken til det er «al dente».

Hell fra vannet og la det dampe av til de andre tingene som skal i gratengen er lagd.

Hvit saus:

100 g smør
100 g hvetemel
1 liter melk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper, nykvernet
1/2  ts muskatnøtt, revet
1-2 dl revet Parmesan-ost

Smelt smøret og rør i hvetemelet.  Spe på med melk, 1 dl av gangen, til sausen ha tyknet. Tilsett de øvrige ingrediensene og smak til.

Kylling
Kutt ca. 1/2 kilo kyllingkjøtt i biter og finhakk 2 løk og stek det med salt og pepper i panne på middels sterk varme. Ta av varmen når de har fått en gyldenbrun overflate. La fettet renne av på en kjøkkenhåndkle frem til du skal sette sammen alt sammen til en grateng.

Grønnsaker
Jeg brukte følgende grønnsaker:
3 gulrøtter, skrelt og skivet
1 blomkålhode, renset og kuttet i mellomstore biter
1 brokkoli, renset og kuttet i mellomstore biter

Kok opp vann i en stor gryte, ha 1-2 ts salt oppi. Ta opp gulrøttene først og la det koke i ca. 3 minutt. Så tar du oppi blomkål og brokkoli og lar alt sammen koke til det er «al dente», ca. 5-8 min. Hell fra vannet og la grønnsakene dampe.

Montering
Så blander du sammen kylling, grønnsaker, hvit saus og pasta i en stor bolle til alt er jevnt fordelt. Ta det oppi en ildfast form og strø på med den osten du liker – i vår familie pleier vi å foretrekke en blanding av Jarlsberg og Parmesan til formålet.

Stek på 180 grader på varmluft til osten på toppen begynner å bli gyldenbrun, ca. 20-25 minutt.

Jeg brukte ca. 20 arbeidstid, så tilsammen tar dette ca. 45 minutt å lage. Når det står i ovnen pleier jeg å ta oppvasken og rydde på kjøkkenet :-)

Enjoy!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Kari Receptomaten
  10. januar 2010 at 20:53

  Tycker det ser riktigt gott ut – bra idé ur din recepttorka!

 • Reply
  hege
  11. januar 2010 at 18:41

  Gratulerer med flott omtale i Aftenposten! Så gøy! Gleder meg alltid tli å lese dine innlegg! Hege

  • Reply
   admin
   11. januar 2010 at 18:44

   Tusen takk og i like måte! Jeg leser pepperkverna med stor iver og lyst! :-D

   Olav

 • Reply
  Anders
  12. januar 2010 at 05:03

  Jeg har skapene fulle av pasta, kjøleskapet fullt av kylling og frysern full av frossengrønnsaker som jeg vil ha vekk. Problemet har vært å finne en passende rett, og her var svaret. Da er middagen klar i morgen. Takker!

 • Reply
  Alt godt
  12. januar 2010 at 10:23

  Det siste du skriv er veldig bra, eg har tilbrakt tid med «kokkar» som grisar noko voldsomt, ikkje skyljer og tørkar av ting undervegs, og som meiner at når dei har lagt maten får andre ta rotet.

  Å rydde undervegs sparer masse tid og arbeid. Dessutan blir det nok å rydde opp etter eit måltid uansett, om ikkje alle grytene er skitne og størkna på toppen av det heile.

 • Legg inn en kommentar