Dessert

#209: Pannekaker i en fei!

Jeg lar meg ofte provosere av produsenter som hele tiden skal hevde at deres produkter er mye raskere å lage og minst like godt som det man lager selv – det vet alle som har fulgt denne bloggen stund. Jeg har tidligere sammenliknet hvor lang tid det tar å lage chili con carne vs. Grandiosa. Nå har turen kommet til å sammenlikne ferdig pannekake-blanding med egen røre.

Jeg har tatt utgangspunkt i Toro sin pannekake-miks, den inneholder:

Hvetemel, sukker,skummetmelk, egg, eggehvite, emulgator (E477, E471, E481, E472), vegetabilsk fett, glukosesirup, salt, farge (betakaroten).

Mine pannekaker inneholder:

Hvetemel, sukker, melk, egg, smør og kardemomme.

Toro sine pannekaker skal ifølge produsenten lages på følgende måte:

1.Tøm 4,5 dl vann i en bolle.
2. Bland inn posens innhold og rør til en jevn og glatt røre.
3. Stek pannekakene i varm, smurt panne.

Ok, jeg skal innrømme at jeg regnet det som overveiende sannsynlig at jeg skulle klare å lage chili con carne fortere enn Grandiosa når jeg prøvde meg på det. Men disse pannekakene er jo så enkle å lage at jeg burde jo ha selvinnsikt nok til å forstå at kampen var tapt på forhånd. Men med en herlig blanding av lav selvinnsikt og høy selvtillit tenkte jeg at jeg skulle prøve meg allikvel.

For å vinne kampen mot Toro måtte jeg tenke litt utenfor boksen i forhold til hvordan jeg vanligvis lager pannekaker. Mine tre allierte var kjøkkenvekta (med nullstillingsfunksjon), stavmikseren og et målebeger. Jeg satte målebegeret oppå kjøkkenvekta og nullstilte den. Så var det bare å ha oppi ingrediensene, hvor det fleste kunne veies. Eggene og den halve teskjeen med kardemomme tok jeg bare oppi uten å måle.

4 egg
75 g flytende margarin
90 g sukker
130 g hvetemel
2 dl (200 g) Lett-melk
0,5 ts kardemomme

Jeg nullstilte vekta mellom hver ingrediens. Legg merke til at jeg ikke målte opp melka med litermål, men veide den (2 dl = 200g) for at det skulle gå enda fortere. Steketiden er lik for begge variantene.

Konklusjon:
Jeg tapte! Å finne frem målebeger til vannet, bolle og visp, samt røre sammen Toro sin røre tok meg 3 minutter. Å lage pannekakene med stavmikser tok meg 4,5 minutt – halvannet minutt lenger. Men, jeg tok imidlertid knock-out seier på Toro-pannekakene når det gjaldt smak, så siden smak som kjent er viktigst når det gjelder mat og tidstapet var minimalt, så er jeg så freidig å tilkjenner meg selv seieren allikvel :-D

38 Comments

 • Helene

  Haha, konge!
  Er det en ting jeg aldri lager så er det Toro pannekakemiks og vaffelmiks… har prøvd kakemiksene, men pannekaker og vafler er så enkelt at ja..
  Utroig morsom sammenligning!

 • Ugla

  Morsomt :-)
  Det jeg synes er irriterende med ferdigpakker er hvis man i tillegg må tilsette egg/smør eller et eller annet.

  Og hva med Taco som blir regnet som rask mat? Det tar jo evigheter å få kuttet opp alt :-)

  Ellers er det for oss et problem at ferdigmaten inneholder så mye salt. Jeg er ekstremt dårlig til å salte maten, så er vi vant til nesten saltfritt kosthold og all ferdigmat blir da så utrolig salt. Jeg sitter der med saltsmaken i kjeften, heller neppå med vann og får helt vondt av at mine søte små skal spise dette :-)

 • StHanne

  Veldig bra, men jeg vil allikevel være litt vanskelig og stille spørsmål ved innholdet i den flytende margarinen. Er det ikke en del tilsetningsstoffer i den? Rett skal være rett, selv for selveste hobbykokken.

  Men ikke misforstå meg!! Jeg heier på dine pannekaker altså ;-D

  • admin

   I dette tilfellet ble det brukt flutende margarin fra Vita Hjertego, som har følgende innhold:
   Solsikkesolje (42%), rapsolje (42%), vann, skummet melk, vegetabilsk fett, salt, emulgator (soyalecitin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (melkesyre), vitamin: A og D, aroma og fargestoff (betakaroten).

   Tine smør har følgende innhold:
   Fløte, koksalt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)

   Det er skrevet en god artikkel om margarin her:

   http://medisinfagskolen.wordpress.com/2009/10/10/margarin/

   Selv bruker vi ikke margarin her i huset, men det var nødvendig i dette tilfellet for å få ned tiden. Margarin er jo uansett ikke giftig, så negative virkninger dreier seg da spesielt om jevnlig bruk, vil jeg tro. Dette var mest ment som et eksperiment for å utfordre klokka, uten å tenke noe særlig på kostholdsbiten av det. Som du kan se bruker jeg smør i denne første pannekake-oppskriften som ble publisert her på bloggen, som forøvrig er nesten identisk. Hvis du spiser pannekaker jevnlig anbefaler jeg da å bruke noen minutt ekstra og smelte smør :-)

   Sånn, da er det rettet opp i – takk for tilbakemelding :-D

   Matglad hilsen fra selveste Hobbykokken ;-)

 • anne

  Fantastisk!
  Vaffel- og pannekakemiks er noe tull! De smaker ikke godt, er umulig å steike og er dyr.
  Har også funnet ut at kakemiks på 1-2-3 også er noe tull. I kveld skal vi lage muffins fra grunn, og jeg er sikker på at de er mye bedre enn TORO-miks.
  Nettopp begynt å følge bloggen, og dette lover godt!

  :-)

 • Øydis

  Skulle vært interessant å hørt en prissammenligning også? Hvem vinner der? Og jeg vet dette kanskje høres pyton ut for matelskere som mener at alt godt må enten inneholde smør eller fløte, men jeg har solsikkeolje i pannekakene mine. Men tar da en dæsj salt også, siden margarin/smør som regel har det.

 • Stuertsyndromet

  Jeg kunne ikke dy meg, så jeg regnet på det. Prisene er hentet fra Matbox.no
  Nå håper jeg dette kommer ut på en fornuftig måte:

  Brukt mengde(Innkjøpspris/mengde)* brukt mengde = Pris på brukt mengde

  4 egg(28,46/12)*4=9,50
  75 g flytende margarin(19,91/500)*75=3
  90 g sukker(14,33/500)*90=2,60
  130 g hvetemel(18,79/4000)*130=0,60
  2 dl (200 g) Lett-melk (16,81/10)*2=3,4
  0,5 ts kardemomme (12,10/40)*0,5=0,15
  Samlet pris 19,25

  Jeg antar at du brukte Toro Pannekake pulver på 208g, det passer med mengden væske du tilsatte. Den koster på http://www.supermarket.no 16,25. Toro kommer dermed 3 kroner under dine utgifter. Når differansen er så liten mellom hjemmelagd og havfabrikat, og alle vet hjemmelagd er bedre ( og sunnere) enn halvfabrikat, så vinner du dette både prinsipielt og moralsk

  • admin

   Wow! Takk skal du ha! Jeg er ganske enig i prisene dine, men jeg har vel sett billigere ingredienser rundt omkring. Kiloprisen på sukker er ofte litt lavere, det samme er melk og egg, men det er uansett snakk om små marginer. Tror at du maksimalt har bommet med 2 kroner hvis man klarer å finne de aller billigste ingrediensene.

   Det var veldig bra satt opp, men du tok ikke hensyn til størrelsen på porsjonen du lager. På pakken til Toro står det at den gir 8 pannekaker, mens min oppskrift gir 10-12 pannekaker. Konklusjonen må være at stykkprisen pr. pakkekake blir ganske lik og da forsvinner vel egentlig alle argumenter for å ikke lage dette selv? ;-)

   Nok en gang tusen takk for regnstykket – good man!

 • mykstart

  Morsom sak! :-)
  Jeg hadde nok også gått for solsikkeolje og en dæsj salt ( om jeg skulle byttet ut smøret) fordi det har jeg som regel i huset. Ikke så med margarinen. Men den ser jo helt ok ut den margarinen du har der. Kanskje jeg skal kjøpe den på prøve?

  Jeg prøver å tenke med mesteparten av maten jeg lager, at jeg vil gjøre den LITT sunnere enn det som er utgangspunktet, men at det skal være godt for det. Jeg hadde for eksempel droppet sukkeret, eller bare tatt helt minimalt. Og heller hatt gleden av det oppå. Og så ville jeg laget dem litt grovere. Gitt dem littegranne mer tekstur så å si.. uten at de ble for tunge. Men alle monner drar.

  Men hadde aldri kommet på å kjøpe ferdig pannekakemix.. aldri..

  Morsomt med sånne saker, du må lage flere! Hva med pizzabunner.. ferdig pose.. hvor lang tid tar det å hive 1 kl hvetemel, litt salt, gjær og vann i kjøkkenmaskinen? Kontra posen? Vannet må måles opp uansett.. så en dæsj salt og en halv pose tørrgjær? Big deal. Har aldri tenkt på prisforskjellen der.. men vil tro at den finnes.( Snakker nå altså ikke om temperaturmålepizzaen din.. ;-) )

 • Øydis

  Jeg pleier også å erstatte noe av hvetemelet med litt grovere mel (og har aldri sukker i). Metter mer, altså får du flere folk mette med samme antall pannekaker = billigere ;oP

 • Rachel

  Tror min pannekakerøre ville vært omtrent så hurtig som Toro. Jeg måler nemlig ikke. Jeg lager omtrent dobbel porsjon av det du gjorde, så da måtte jeg i tilfelle ha åpnet to Toroposer og blandet disse med vann. Kanskje da hadde vunnet?

  4 egg
  1 l melk
  (fullkorns)hvetemel til passe tykkelse
  salt
  3 ss bremykt (eller flytende margarin for hurtighetens skyld)

  (Har ikke i sukker. Holder med sukker/syltetøy på).

  Knekk eggene i bollen
  Visp
  Tilsett hvetemel i eggene til det blir en seig masse
  Visp i melken mens du heller
  Varm smør i stekepannen – helles over i bollen med den ferdige røren. Smak til med salt. Stek i vei!
  Ha i evt. ekstra mel om ikke tykk nok

 • Charlotte

  Jeg har lært at alle rører med mel i skal stå og svelle et kvarters tid før de brukes, er det «gammeldags» og unødvendig? Ville ikke gjort noe forskjell i konkurransen mellom hjemmelaget og ferdigblandet røre, men bare kom på det når jeg leste her….

  • admin

   Hei!

   Jeg har (selvsagt) prøvd å lage både vaffel og pannekaker med og uten å svelle røra. Gluten-bindingene i melet gjør at røren tykner mer hvis du lar den svelle enn hvis du ikke gjør det, men jeg synes forskjellen er minimal, kanskje i større grad på pannekaker enn på vafler.

   Nå er det bare å finne frem stoppeklokka! :-D

   Olav

 • Ronald

  Helt klart vinn til deg.

  Synes du burde ta deg tid til mice en place i denne sammenhengen. Ferdig målte produkter i separate skåler. Toro har brukt MYE tid på å måle opp, og tørke.

  Ergo : Epic Win!

 • go go

  hej
  Du borde använda en genomskinlig coctailmix. bara hälla allt och detta måler för dig och endast shake it… det tar max 2 min för mig.
  :)

 • Ronny Olaussen

  For mange ingredienser er skylden. Med pannekaker av 3 dl mel, 4 egg og 5 dl melk + 1/2 ts salt kan man ta seg god tid på 3 minutter. 1 vekt, 1 bolle og en visp.

Legg inn en kommentar