Meninger

#212: Salma er ikke verdens beste laks…

22. januar 2010

Overskriften er ikke for å provosere, og den er heller ikke skrevet ut fra et brennende ønske om å bli skjelt ut av Eyvind Hellstrøm. Men jeg får mange spørsmål om hva jeg synes om Salma og mange tilbakemeldinger fra folk som er litt skuffet over «Verdens beste laks».

La meg begynne  med å desarme bomben: Jeg synes Salma-laks smaker godt. Jeg er utrolig glad i fisk, jeg spiser det ofte og velger alltid fra fiske-siden på menyen når vi er ute å spiser på restaurant. Jeg føler derfor at jeg har et godt sammenlikningsgrunnlag når jeg uttaler meg om Salma-laks i forhold til annen laks.

Det som gjør Salma-laks spesiell er fremstillingsmetoden og ikke selve fisken. Produksjonsmetoden er et resultat av lang og omfattende forskning foretatt av Tine Meierier. Du kan lese mer om utviklingen av Salma på forskning.no.

Som du kan se på bildet over, gjør faktisk ikke Salma selv noe forsøk på å fremstå som verdens beste, den påstanden er det andre som kommer med. I sin markedsføring legges det vekt på at stykningene kommer fra den magreste og beste delen av laksen, i tillegg til at selve produksjonsmetoden selvsagt blir vektlagt. Fra sprell levende fisk til ferdigpakket Salma-laks på fire timer er veldig bra.

Men det er ikke bare tidsaspektet som er unikt med Salma-laks, hygienen står også sentralt. Kombinert med den ekstremt korte tiden det tar fra å fremstille den, gjør den meget gode hygienen at man får en meget god holdbarhet på Salma-laksen. Jeg kjøper alltid helt fersk fisk som har kommet inn på morgenen den dagen jeg kjøper den. Jeg ville aldri drømt å kjøpe laks som har ligget en uke i disken på min lokale Meny -butikk, men å spise Salma-laks på siste forbruksdag har aldri vært noe problem – det smaker det samme uansett.

Med fare for å bli kalt hore og det som verre er av Eyvind Hellstrøm, må jeg dessverre si at jeg ikke kan se at det er hold i påstanden om at Salma-laksen er verdens beste. Det er bra, men den smaker ikke bedre enn god fersk laks du får hos din lokale fiskehandler. Nå er jeg riktignok så heldig å bo langs kysten med en meget god fiskehandler like i nærheten som får daglige forsyninger.

Grunnen til at du skal kjøpe Salma er ikke at den smaker bedre enn laks du kjøper i fiskebutikken, men du skal kjøpe den fordi det gjør fisk lettere tilgjengelig og antakeligvis får oss til å spise mer fisk. Hatten av til Tine som har klart at lage en metode som kan gi oss fersk  laks lenge etter at den kom opp av havet. Å kunne kjøpe fisk av høy kvalitet hvor som helst i landet er en velsignelse for alle som er glad i fisk. Å se norsk fisk i kjøledisken rundt omkring når man er ute å reiser i utlandet er jo også kjempegøy.

Salma er og blir oppdrettsfisk og jeg synes alltid at den beste fisken er vill. Helse- og miljøkonsekvensene av oppdrett har vi ikke sett de fulle rekkevidden av, men jeg håper at det blir mer fokus på det i fremtiden.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Jonenoj
  22. januar 2010 at 18:10

  Jeg er tilbøyelig til å være veldig enig med deg i dette. Salma er ikke «verdens beste», men den er veldig, veldig god. Hun jeg bor sammen med er oppdratt på selvfisket laks og andre herligheter fra havet, og har dermed blitt veldig kresen på «kjøpefisk». All frossenlaks og det meste i disken på supern fnyses det bare av, transmak og for fet fisk er desverre en gjenganger. Salma derimot, den går ned på høykant rå. Den er helt på høyde med fine stykker fra fiskehandelen (som i Stavanger ligger litt dumt til for oss som bor i utkanten av byen).

 • Reply
  LizM
  25. januar 2010 at 13:05

  Tja kommer ikke det helt an på hvor man har beina plantet? Altså, står jeg på Ica/Rimi/Prix en tirsdag, er sulten og ser Salma, da er det definitivt verdens beste laks. Står jeg på en lørdag formiddag hos en god fiskehandler, så er ikke alltid Salma førstevalget. Problemet ligger vel heller at her på Østlandet vrimler det ikke akkurat med gode fiskehandlere!

  Uansett har Salma mangedoblet mitt hverdagsforbruk av laks, så for meg er det ihvertfall verdens beste hverdagsfisk.
  Så jeg håper snart det kommer en like bra «Telma-torsk». Cluet er jo den ekstremt raske foredling og pakkingen som gjør at kvaliteten jevnt over er på sushinivå, der er det langt igjen på hvit fisk gitt…

  Jeg bøyer meg pent i støvet for alle som klarer å lage SÅ gode kommersielle produkter, og så spiller det vel strengt tatt ingen rolle om det er verdens beste eller nestbeste så lenge folk får tak i god fisk?

 • Reply
  busse
  12. april 2010 at 10:15

  Det som er med salma er at den er like god hver gang. Det er ikke tilfelelt med fersk laks fra fiskehandleren, i alle fall ikke utenfor villlaks-sessongen. En god helt fersk laks er jo vanskelig å slå,men det er vel heller ikke poenget?

 • Reply
  Geir Kjensmo
  14. mai 2010 at 12:58

  Det å kalle oppdrettsfisk verdens beste laks er det dummeste jeg har hørt! All oppdrettsfiske er havets masse-produserte kyllinger der produskjonsmetode og volum utrydder andre arter og miljø. At Salma kanskje er bedre enn andre oppdrettslaks kan så være, men den er ikke i nærheten av den naturlige ville laksen. Muskelmasse og fettprosent er mye bedre her. Oppdrettsfisken vokser så fort at den lever hele livet med hjerteinnfarkt, svakheter i beinbygging pga. for rask vekst også. Mange mesterkokker unngår oppdrettsfisk!

 • Reply
  Christopher Haatuft
  26. mai 2010 at 18:06

  Enig med Geir. Pinlig at norske kokker ikke har mer integritet enn å la seg kjøpe med god markedsføring. Vi snakker lokale råvarer, nordisk identitet og bærekraftighet, samtidig som vi hyller plast-innpakket oppdrettslaks. Jeg blir flau. Prøv å forklare en flink og stolt kokk i utlandet at det feteste vi har i Norge fra sjøen selges ved siden av osten i butikken.
  Smaken er helt uvesentlig.

 • Reply
  busse
  22. oktober 2010 at 13:21

  Dette blir jo litt dumt. Hvorvidt man synes plastinnpakning ser bra nok ut er vel lite relevant. Dette er den mest hygieniske måten å pakke inn på, om det nå er villaks eller oppdrettslaks (husk at man i Japan, hvor de har spist rå fisk siden før år null, først har begynt med laksesushi i moderne tid hvor man har både kjøleskap og andre krav til hygiene). Villaks, vil jeg si smaker bedre, når den er fersk. Det kan vi i det minste være enige om. Å påstå at utenlandske kokker ikke respekterer varer en kan kjøpe i butikken er jo helt idiotisk, mange kjente kokker (paul bocuse blandt andre) bruker salma og får den samme innpakningen som du ser i butikken. Det er ikke vanlig for kokker å sky matvarer man får kjøpt i butikken, det er kun snobberi og har (som du selv sier) ingenting med smaken å gjøre; Proffe kokker prioriterer smak. I flere land får man kun salma på restaurant og du kan være stolt over at vi kan kjøpe det samme på supern. Jeg forstår at verdens beste laks for deg hadde vært innpakket i gull og kun solgt i en hytte på toppen av Galdhøpiggen, men for oss med litt bakkekontakt er det greit å slippe den turen ;) Når det gjelder oppdrett som sådan så har vi mye å ta tak i i Norge. Men, det er forskjeller: Fokuset til oppdretterne som lager fiskeolje, eller frossen laks til 30 kr. kg. er et helt annet enn de som lager indrefilet av laks. Dette dreier seg om fôr (bl.a. har salma rundt halvparten av fettet, i form av fiskeolje, som «vanlig» oppdrettslaks), størrelse på og antall fisk som er i mærene, renhold av mærene, medisinering etc. Fettprosenten til fisken er også annerledes (salma har omlag 14%, mens «vanlig oppdrattslaks» har rundt 20% og fisk til olje kanskje enda mer) og reguleres ikke (som mange tror) ved å sulte fisken. Mærene ved bl.a. bømlo (der salma blir produsert) står tomme store deler av året for at villaksen skal kunne svømme ut og inn av elvene og det er ikke noen beviser for at lakseoppdrett i Norge har ført til utryddelse av arter (selv Oddekalv har måttet trekke tilbake dette utsagnet). Det er strenge regelverk for oppdrett i Norge (strengere enn i EU) og selv om det utvilsomt er noen oppdrettere som ikke følger disse slik de burde, er det ikke dermed sagt at alle er uforskammede lovbrytere. Det kan forøvrig nevnes at den russiske laksen som i senere tid har spredd seg i norske elver, ikke har sluppet ut fra norske oppdrettsanlegg. Mange av de som driver med oppdrett er oppriktig interessert i fiske og bevarelsen av ville bestander. Jeg vil gjerne anbefale alle som liker laks å ta opp elvefiske som hobby, og kjemp gjerne for å ta vare på villaksen (og andre naturlige arter i vår fauna) og å innføre mer, bedre og strengere kontroll av anlegg. Det er bare positivt, men det er ingen grunn til å si at all oppdrett er slik som du beskriver. Vi må innse at det er forskjellige aktører på banen her, og at ikke alle fokuserer på produsere mest mulig fortest mulig, koste hva det koste vil, men at noen vil produsere fisk av kvalitet (om ikke på linje, så så nærme som mulig med den du fisker selv). Fiske oppdrett vil trolig være en viktig industri for Norge i fremtiden og det er viktig at vi passer på at den blomstrer, men det skal ikke og trenger ikke å være på bekostning av villaksen.

 • Reply
  Kyrre D
  5. april 2011 at 12:54

  Ser dere sier at Salma laks ikke er verdens beste fordi den smaker det samme som annen fersk laks gjør. Det som gjør Salma laks til det den er kommer av flere sensoriske inntrykk enn bare smaken. Fordi fisken er pre-rigor slaktet (slaktet FØR dødsstivheten) og oppbevart kjølig for å utsette rigor mortis i det lengste, har Salma laksen en uovertruffen konsistens. Den har suveren spenst av samme grunn. Fargen er delikat og jevn, lavere fettinnhold har den også. Alt dette begrunner uttalelser som at Salma laks er verdens beste laks. Vi får håpe at den pre-rigor slaktede STRØM torsken opplever samme suksess som Salma har gjort.

  Når det gjelder vill-laks kontra oppdrettslaks er det mange grunner til at jeg fortrekker oppdrettslaks. Vill-laks fanget på stang har brukt sin siste energi på å kjempe for livet. Musklaturen er derfor tømt for energi, fisken går raskt i rigor og taper dermed kvalitet for hvert minutt. Ofte får man en fisk som er slapp i fisken, bokstavlig talt, den faller fra hverandre når den fileteres. Og jo større de er jo værre blir det. Vill-laks fanget i not lider i værste fall en sakte død i nota, men holdes i det minste nedkjølt under vann, men fordi den står i nota med mage og tarm full av innhold vil den aldri oppnå samme bakteriologiske kvalitet som Salma. All oppdrettslaks sultes forresten før slakting for å unngå forurensing fra tarm- og mageinnhold.

 • Reply
  Jan Tore
  1. februar 2012 at 14:44

  Salma har som eneste produsent i Europa fått eget eu-direktiv på at den kan selges som sushi/sashimi kvalitet i EU. Det vitner vel om best i klassen, eller verden om du vil :)

  Så mitt store spørsmål: HVEM ER VERDENS BESTE LAKS?

  Hvem er bedre enn Salma?

  Intill det svaret er besvart er Salma verdens beste laks!

  • Reply
   Therese
   12. januar 2013 at 17:24

   Verdens beste laks er villaks!!!

 • Reply
  Jan Tore
  1. februar 2012 at 14:44

  Til Geir Kjensmo: hvis alle hadde spist villfisk ville havet vært tømt på relativt få år, hva skulle være etterkommere spise da? kjøtt og hverandre?

  Skjønner at du mener vill laks er best, men det lar seg bare ikke gjøre. Hva med villgris, villku, villgeit, hadde blitt snevert med mat til verdens befolkning da er jeg redd.

 • Reply
  Marianne
  2. januar 2014 at 13:13

  Til Jan Tore: Eehh.. hvor har du det fra??? For å produsere 1 kilo oppdrettslaks brukes det 5 kilo vill fisk. Vi kjøper opp fisken til de i fattigere land for å bruke den til for for oppdrettslaksen (sammen med soya og mye annet snadder vi foreres dem med). Alle kan ikke spise vill laks, men det hadde vært bedre om alle fikk spise vill fisk.

  • Reply
   Ola
   22. mars 2014 at 14:12

   Til Marianne – he, he….du mener altså at småfisken som tråles i Nordsjøen (øyepål og tobis, kolmule) og som inngår som råstoff til fiske- og dyrefor heller bør gå som konsumfisk? Disse artene er for industri, dvs olje og mel og er uegnet som konsumfisk. En annen ting som du ikke nevner (du vet det sikkert ikke) et at langt over halvparten dette foret går til landbruk verden over, altså til å mette kyr, griser mm. Skal vi slutte å fore husdyrene kanskje? Gi dem litt gress og satse på at de finner resten av maten selv?

  Legg inn en kommentar