Dessert/ Slow Food/ Uncategorized

#213: Vaniljesukker lager man da selv!

27. januar 2010

Jeg håper at det ikke komme som noen stor overraskelse at jeg (selvsagt) lager mitt eget vaniljesukker. Det er helt utrolig lett å lage selv: det er ikke verre enn å åpne et syltetøyglass, dele noen vaniljestenger, helle oppi rørsukker og vaniljestenger og skru på lokket igjen!

Boka «Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson har et veldig godt avsnitt om dagens vanilje-produksjon og om etylvanilin, vanilin og ekte vanilje. Vanilin og etylvanilin er kjemisk fremstilte smaker. I Freias «vanilje»-sukker  bruker man vanilin som er utvinnet av lignin som finnes i bl. a. gran. Vanilin er 400 ganger sterkt som ekte vanilje og langt billigere å produsere enn verdens nest dyreste krydder, så det er vel bare naturlig av bransjen prøver å bruke det. I følge boka er det bare 2-3 prosent av vaniljesmaken som brukes rundt omkring i verden fra ekte vanilje.

Etter min mening burde ikke Freia så lov til å kalle produktet sitt for vaniljesukker. I ærlighetens navn burde det hete Sukker med vaniljesmak. Tine Meierier prøver seg også på en spansk en med å trykke bilder av vaniljestenger utenpå vaniljeyoghurten sin, selv om yoghurten deres aldri har vært i nærheten av «the real thing».

Ekte vanilje smaker i utgangspunktet svært lite når den blir plukket, smaken utvikles senere ved fermentering. Det er denne fermenteringen som gir den karakteristiske smaken og som ikke kan etterliknes bare ved å utvinne vanilin fra noen trær. Hvis man konfronterer bransjen med at de ikke bruker ekte vare vil den høyst sannsynlig svare som de pleier: det er forbrukerne selv som vil ha det slik.

Og det er kanskje ikke så langt fra sannheten? Er du villig til å betale 4-5 ganger så mye for vaniljesukkeret som du bruker i dag for å få ekte vare? For min del så er det ikke noe tvil, og regnestykket er ikke fullt så ille som bransjen skal ha det til, heller. Hvis du er litt over middels interessert i matlaging bruker du helt sikkert ekte vaniljestang når du lager dessert innimellom. Nå du deler stengene i to og skraper ut innholdet skal du bare ta vare på stengene i stedet for å kaste dem. Ved å bruke det du eller hadde tenkt å kaste kan man vel ikke si at det er så fryktelig dyrt å lage sitt eget.

Jeg tar 3-4 vaniljestenger som er delt på langs og legger dem i et tett syltetøyglass med en kilo sukker. Jeg lar det som regel stå i 2 uker før jeg begynner å bruke det. Dette er også en god idé som gave til matglade venner.

Kos deg!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Linda aka Myrini
  27. januar 2010 at 09:08

  Ja, dette er enkle saker – som alle kan få til :)
  Utrolig kjekt å få en påminnelse om dette – tusen takk!

 • Reply
  Ditte
  27. januar 2010 at 09:43

  Takk for at du tar opp dette!! Jeg lager også mitt eget vaniljesukker. Bruker riktignok melis i stedet for rørsukker, men det går jo så og si ut på ett.

  Det som begynner å komme frem i enkelte forskningsmiljøer er at vanilin påvirker personer med ADHD negativt, dvs de blir mer hyperaktive. Man «sier» jo at det er sukkeret som skaper den energien, men hos de som har prøvd å ta vanilinet ut av kosten, ser at dette hjelper veldig. Mao, det hjelper ikke med sukkerfrie alternativer når de alikevel inneholder vanilin. Selv får jeg en psykisk reaksjon av vanilin, retning negativ :-S Dessuten smaker det hjemmelagde vaniljesukkeret mye mye bedre!!

  Det er mao ingen grunn til ikke å lage og bruke hjemmelaget vaniljesukker :-D

 • Reply
  Arne
  27. januar 2010 at 09:54

  Et litt rustikt men veldig godt vaniljesukker får du ved å kjøre hele vaniljestenger sammen med sukker i foodprosessoren. Det blir noen sorte småbiter, og egner seg kanskje ikke til de peneste bakverk, men godt er det.

 • Reply
  Edgarchef
  28. januar 2010 at 22:11

  Nå er det faktisk ekte vanilje i TINE sin yoghurt.

 • Reply
  Mjuuugly
  22. februar 2010 at 04:50

  Kjempebra innlegg! Du har ikke prøvd å male vaniljestengene i maskin/bruke frøene? Syns jeg har lest det en plass… Nydelig blogg du har, jeg kommer garantert tilbake hit ja! :)

 • Reply
  mons
  24. februar 2010 at 12:22

  Bare sånn for orden og riktighets skyld. Det er faktisk vanilin som er hovedkomponenten i ekte vanilje og som er grunnen til at den smaker vanilje. Derfor blir det litt kunstig og si at vanilin er 400 ganger sterkere enn naturlig vanilje. Naturlig vaniljeekstrakt inneholder en mengde andre stoffer i tillegg til vanilin som vil være med å nyansere smaken og lukten. piperonal er her en mindre komponent som spiller en rolle.
  Jeg er helt for at hjemmelaget vanligvis er bedre enn ferdigmat, inkudert i dette tilfellet her, men vanilin er vanilin uansett om den er kjemisk fremstilt eller om den kommer fra en vaniljestang.

 • Reply
  Vanilje-trikset | Hobbykokken.no
  9. april 2012 at 18:35

  […] i huset laget vi vårt eget vaniljesukker i mange år allerede, men i det siste har jeg fått veldig sansen for å lage mitt eget vaniljesalt […]

 • Legg inn en kommentar